A fost stabilit bugetul UE pentru 2020: Mai multi bani pentru combaterea incalzirii globale

Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 09:43 8275 citiri
Foto: Arhiva Pixabay

Statele membre si Parlamentul European au reusit sa ajunga, luni seara, la un acord privind un buget de 168,7 miliarde de euro pentru anul 2020, a anuntat intr-un comunicat grupul Partidului Popular European (PPE).

"Avem un acord", a confirmat pe Twitter si presedintia finlandeza a Consiliului UE, informeaza marti AFP.

Parlamentul European a obtinut din partea statelor membre o crestere a bugetului cu 850 de milioane de euro fata de propunerea Comisiei Europene, pentru a finanta combaterea incalzirii globale, digitalizarea si programele Erasmus + pentru tineri, a mai anuntat PPE.

"Am consolidat liniile bugetare pentru clima cu o jumatate de miliard de euro prin aceasta propunere", a precizat deputata europeana PPE Monika Hohlmeier, negociatoare din partea Parlamentului European pentru bugetul pe 2020.

"Grupul PPE a reusit, de asemenea, sa negocieze o finantare suplimentara pentru digitalizare, de pe urma careia cetatenii europeni din toate tarile UE vor beneficia prin locuri de munca competitive, o sanatate mai buna si servicii mai bune", a adaugat Monika Hohlmeier.

Acordul aduce si "un sprijin crescut pentru tineri prin cresterea bugetului dedicat programelor Erasmus+ si DiscoverEU", a mai precizat eurodeputata PPE.

"Cu mai multi bani pentru prioritatile noastre - o crestere globala de 850 milioane de euro pentru clima, digitalizare si tineri - bugetul pe 2020 este un succes pentru grupul PPE", a punctat Hohlmeier.

A fost nevoie de trei saptamani de negocieri dificile pentru a se ajunge la acest acord. Negocierile bugetului pe 2020 ofera indicii despre pozitia statelor membre cu privire la negocierile in curs ale bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Acordul asupra bugetului pe 2020, convenit luni, aduce nivelul total al angajamentelor Uniunii la 168,7 miliarde de euro, iar nivelul platilor la 153,5 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News