Peste 775 de milioane de euro pentru IMM-urile din 6 județe. Condițiile pentru depunerea proiectelor

Sambata, 21 Octombrie 2023, ora 11:53
6673 citiri
Peste 775 de milioane de euro pentru IMM-urile din 6 județe. Condițiile pentru depunerea proiectelor
FOTO Pixabay

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziţie Justă (PTJ), lansează şase apeluri de proiecte destinate finanţării IMM-urilor din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş.

Apelurile de proiecte vor fi deschise în perioada 20 decembrie 2023 – 20 martie 2024 şi vor finanţa acţiuni privind dezvoltarea investiţiilor productive în IMM-uri care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă. Investiţiile sprijinite vor susţine crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecţionarea şi recalificarea persoanelor afectate de tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic, mai arată comunicatul de presă al MIPE.

Investiţiile eligibile în cadrul unui proiect vor viza crearea unei noi unităţi, extinderea unei unităţi existente, sau diversificarea producţiei unei unităţi prin realizarea unor produse noi sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie a produsului/produselor sau a prestării generale a serviciului/serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde.

Condiţii pentru a depune proiecte:

Firmele care doresc să depună proiecte în cadrul acestor apeluri trebuie să îndeplineasă următoarele condiţii:

Întreprinderile mici sau mijlocii, conform prevederilor art. 4, alin. (1) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile Anexei I Definiţia IMM la Regulamentul (UE) nr. 651/2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, cu modificările si completările ulterioare, atât la data solicitării finanţării, cât şi la data acordării finanţării

Solicitanţii trebuie să fie societăţi constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, cu modificările şi completările ulterioare sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, cu modificările şi completările ulterioare şi în conformitate cu prevederile schemei de măsuri de ajutor aplicabile.

De asemenea, solicitanţii trebuie să respecte cumulativ toate criteriile de eligibilitate specifice menţionate în cadrul Ghidului solicitantului.

Schema de măsuri de ajutor de stat şi de minimis pentru finanţarea investiţiilor pentru dezvoltarea IMM care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă în cadrul Programului Tranziţie Justă 2021-2027 a fost publicată în monitorul Oficial nr 951/20.10.2023.

Programul Tranziţie Justă răspunde nevoilor de investiţii definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă (PTTJ), elaborate pentru judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş, teritorii identificate în anexa D a Raportului de ţară aferent anului 2020, pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziţie Justă, în perioada de programare 2021 – 2027.

Fondul de Tranziţie Justă (FTJ) – oferă sprijin populaţiei, economiilor şi mediului din teritoriile care se confruntă cu provocări socioeconomice majore care decurg din procesul de tranziţie către obiectivele Uniunii privind energia şi clima pentru 2030, şi către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050. FTJ sprijină obiectivul Investiţii pentru ocuparea forţei de muncă şi creştere economică în toate statele membre.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#fonduri IMM, #fonduri imm romania, #program tranzitie justa , #fonduri imm