De ce vom avea mai mulți bani în fondul privat de pensii. Analist economic: măsura Guvernului este bună

Joi, 17 Martie 2022, ora 04:01
5374 citiri
De ce vom avea mai mulți bani în fondul privat de pensii. Analist economic: măsura Guvernului este bună
Cresc contribuţiile la fondurile private de pensii la 4,75%. FOTO www.pexels.com

Contribuţiile la fondurile private de pensii (Pilonul II) vor creşte de la 3,75% la 4,75%, după ce Guvernul a aprobat, miercuri, 16 martie 2022, o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens. Pentru viitorii pensionari, măsura este binevenită, mai ales că a fost amânată, a declarat pentru Ziare.com analistul economic Dragoș Cabat. În fondurile acestora se vor strânge sume mai mari de bani, iar viitorii pensionari vor încasa pensii mai aproape de ultimul salariu pe care l-au avut.

”Exista deja un calendar privind această majorare, care însă nu a fost respectat de guvernările anterioare. De fapt, este o amânare a majorării procentului. Este o măsură binevenită. O sursă de diversificare a surselor din care oamenii își vor încasa pensia. Nu va plăti nimeni nimic în plus la acest fond de pensii private, este aceeași contribuție a angajaților. Doar că o sumă mai mare se va duce către pilonul de pensii private și mai puțin la bugetul de pensii pentru pensiile de stat”, a declarat pentru Ziare.com analistul economic Dragoș Cabat.

Marele avantaj, pentru viitorii pensionari, este că, cu cât contribuția e mai mare, cu atât se strâng mai mulți bani într-un fond pe numele lor, spune analistul.

”Acești bani, acest fond îi poți verifica lunar. Asta spre deosebire de pensia de stat, unde nu știi cât ai acum și nici cât vei încasa la pensie. De asemenea, viitorii pensionari vor încasa pensii mai aproape de ultimul salariu pe care l-au avut”, a mai spus Dragoș Cabat.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 16 martie 2022 o Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede, totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

Pe Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii şi se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

Datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi, în ianuarie.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#fond, #pensii, #pilon 2, #pensionari , #Pensii