Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Probleme pentru finanțarea datoriei externe a României? Avertismentul Fondului Monetar Internațional

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 16:15
3417 citiri
Probleme pentru finanțarea datoriei externe a României? Avertismentul Fondului Monetar Internațional
Fluxurile de capital către piețele emergente ar putea fi în pericol

Analiștii financiari atrag de o bună vreme atenția că România se împrumută de pe piața externă la cele mai mari dobânzi în comparație nu doar cu țările din regiune, ci cu întreg blocul comunitar.

Mai mult decât atât, România are cel mai mic rating investițional, mai mic chiar și în comparație cu țări ca Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Polonia.

Situația ar putea degenera pentru capacitatea țării noastre de a-și rostogoli datoria externă, în condițiile în care Fondul Monetar Internațional – FMI atrage atenția că, dat fiind contextul economic global, investitorii internaționali ar putea să aibă o schimbare de comportament în 2022.

Dobânzile reale sunt în teritoriu negativ

Astfel, fluxurile de capital către piețele emergente ar putea fi în pericol, avertizează Fondul, arătând că investițiile în acțiuni și obligațiuni în aceste economii sunt în general văzute ca fiind mai puțin sigure, iar înăsprirea condițiilor financiare globale poate provoca ieșiri de capital, în special pentru țările cu fundamente mai slabe.

De vină ar fi descrepanța dintre ratele nominale și cele reale de dobândă de pe piața financiară internațională.

Pentru a limita presiunile asupra prețurilor, multe economii au început să înăsprească politica monetară, ceea ce a condus la o creștere bruscă a ratelor dobânzilor nominale, randamentele obligațiunilor pe termen lung, adesea un indicator al sentimentului investitorilor, revenind la nivelurile de dinainte de pandemie în SUA, se explică într-un material publicat de FMI.

Investitorii privesc adesea dincolo de ratele nominale și își bazează deciziile pe rate reale – adică rate ajustate în funcție de inflație – care îi ajută să determine randamentul activelor.

Investitorii pot renunța la activele riscante

Ratele reale scăzute ale dobânzii îi determină pe investitori să-și asume mai multe riscuri.

În ciuda condițiilor monetare oarecum mai stricte și a recentei mișcări în creștere, ratele reale pe termen lung rămân profund negative în multe regiuni, susținând prețurile ridicate pentru activele mai riscante.

O înăsprire suplimentară poate fi în continuare necesară pentru a domoli inflația, dar acest lucru pune în pericol prețurile activelor.

Din ce în ce mai mulți investitori ar putea decide să vândă active riscante, deoarece acestea ar deveni mai puțin atractive.

Or, activele puse la bătaie de piață în numele statului român sunt cele mai riscante din Europa, din cauza dezechilibrelor macroeconomice cu care se confruntă țara noastră, deficitele gemene fiind cel mai des invocate.

În timp ce ratele pieței pe termen mai scurt au crescut în urma schimbărilor brutale de politici din partea băncilor centrale în economiile avansate și unele piețe emergente, există încă o diferență semnificativă între așteptările factorilor de decizie privind cât de mult vor crește ratele lor de referință și așteptările investitorilor, care așteaptă ca majorarea dobânzilor se se încheie, arată analiza citată.

Se așteaptă ca dobânzile să mai crească

Această divergență între piețe și opiniile factorilor de decizie cu privire la cea mai probabilă evoluție pentru costurile îndatorării este foarte importantă, pentru că lasă loc investitorilor să își ajusteze așteptările legate de înăsprirea în sus a politicilor monetare de către băncile centrale.

În plus, băncile centrale ar putea crește dobânzile mai mult decât anticipează în prezent din cauza inflației persistente.

Prin urmare, ratele de politică monetară au implicații importante atât pentru piețele financiare, cât și pentru conomie.

Ca urmare a inflației ridicate, ratele reale sunt scăzute din punct de vedere istoric, în ciuda revenirii recente a ratelor dobânzilor nominale și se așteaptă să rămână așa.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#FMI bani Romania , #FMI