De ce nu-l va demite premierul Ciucă pe plagiatorul Florin Roman: ”Ar crea un precedent nedorit”

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 09:38
4031 citiri
De ce nu-l va demite premierul Ciucă pe plagiatorul Florin Roman: ”Ar crea un precedent nedorit”
Noul ministru al Inovării, Cercetării și Digitalizării, Florin Roman FOTO Hepta

Noul ministru al Inovării, Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, a stârnit revolta opiniei publice după ce a ieșit la iveală că și-a plagiat lucrarea de disertație. Premierul Ciucă a anunțat deja că nu îl va demite până când ”organele de abilitate” nu vor decide dacă a plagiat sau nu.

Jurnalista Emilia Șercan, cea care în ultimii ani a scos la iveală fenomenul major al plagiatelor în rândul politicienilor, a explicat de ce premierul nu îl va înlocui din funcție pe Roman, considerând că situația ar crea un precedent.

”Cum spuneam de vineri, premierul Florin Ciucă, nu-l va demite pe Roman dintr-un motiv foarte simplu: demiterea acestuia ar crea un precedent care ar putea declanșa un nedorit principiu al dominoului având în vedere că vreo doi, trei plagiatori sunt acum miniștri și blochează accesul la tezele lor de doctorat și la operele lor științifice.

A doua zi, sâmbătă, prim-ministrul Ciucă a dat repejor pe surse că i-a cerut clarificări lui Roman și că avem „instituții abilitate”. Eu aș întreba așa, în eter, fără să mă gândesc la vreun „adrisant” anume: care instituții abilitate? Alea care aproape niciodată nu au emis decizii când cineva ocupa o funcție publică?”, spune Emilia Șercan.

Aceasta mai spune că întreaga poveste nu arată decât că ” moralitatea în funcții publice nu mai înseamnă nimic” și că ”îi arată lipsa de competență crasă”.

Jurnalista explică într-un articol publicat pe PressOne că CV-ul lui Roman arată că nu are competența necesară pentru funcția în care a fost pus.

”Singura legătură cu digitalizarea găsită de Libertatea – una vagă – ar fi o carte în intitulată „Teoria sistemelor informaționale”, apărută în 2006 la Editura Academiei Române, pe care Roman, de formație economist, pretinde că ar fi scris-o. Doar că și Editura Academiei, și Biblioteca Națională spun că nu au în inventar o lucrare cu acest titlu semnată de Florin Roman, iar ministrul a declarat că nu o mai găsește în propria bibliotecă.

După ce subiectul a făcut vâlvă în presă, ministrul a explicat sec că respectiva carte era de fapt un articol într-o revistă, nici ea de găsit. Deci a mințit în CV oficial”, se arată în sursa citată.

Emilia Șercan mai spune că ”standardul de nesimțire a fost setat de Victor Ponta în 2012, când nu numai că nu a demisionat din funcție, însă a schimbat legi și regulamente, a demis CNATDCU chiar în timp ce îi analiza teza de doctorat și și-a aranjat un scandalos verdict de neplagiat, infirmat ulterior”.

”Plagiatul și impostura academică sunt o maladie pentru societate”

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a scris de asemenea despre problema plagiatelor în țara noastră, susținând că ”marile universități din România ar putea să pună capăt acestei nesfârșite povești”.

”Ar trebui un grup de lucru comun al cărui obiectiv să fie verificarea lucrărilor științifice a celor care dețin funcții publice importante: miniștri, prim-miniștri... rectori. Acest for nu are nevoie de niciun fel de putere legală, ci se poate construi pe legitimitatea universităților. Dacă cele mai mari universități din România spun că ești plagiator atunci ești. Sigur, o condiție esențială ar fi ca cei care-l compun să nu-și fi construit la rândul lor carierele prin furt și plagiat”, scrie Radu Burnete.

Acesta mai afirmă că universitățile pot face asta chiar dacă intră în conflict cu mediul politic: ”Ce-o să facă un politician supărat? Va închide universitățile? Suntem în situația absurdă în care un jurnalist se luptă singur cu marii plagiatori ai țării, iar mediul universitar se face că plouă”.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#florin roman, #plagiat, #ministru, #Nicolae ciuca premier, #demitere , #Stiri Florin Roman