Iordache invita toti membrii CSM la Comisie. De ce nu primeste Forumul Judecatorilor

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:02
11590 citiri
Iordache invita toti membrii CSM la Comisie. De ce nu primeste Forumul Judecatorilor
Foto: Arhiva PSD

Sedinta de vineri a Comisiei pentru Legile Justitiei a fost marcata de doua momente speciale, care i-au avut drept protagonisti pe deputatul PSD Eugen Nicolicea si pe Victor Alistar, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Inca de la inceputul dezbaterilor, deputatul USR Stelian Ion a contestat faptul ca UNJR face amendamente ad-hoc, dar si ca nu s-a permis accesul la dezbateri si pentru reprezentanti ai Forumului Judecatorilor. Deputatul PSD Eugen Nicolicea l-a numit "scandalagiu", motiv pentru care Stelian Ion a anuntat ca va formula o actiune in instanta pentru limbaj licentios.

Pe de alta parte, pe parcursul lucrarilor, a atras atentia prezenta lui Victor Alistar, membru in CSM din partea societatii civile, dar care nu avea mandat de reprezentare a institutiei, spre deosebire de doua judecatoare de la Directia Legislatie. Pozitiile adoptate de Victor Alistar au intrigat mai multa lume si au determinat CSM sa vina cu precizari publice, in sensul ca el nu reprezinta punctul de vedere al institutiei.

Contactat de Ziare.com, presedintele comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a oferit cateva explicatii.

Toti membrii CSM pot participa la dezbateri

In ceea ce priveste prezenta lui Victor Alistar la dezbateri, Florin Iordache a precizat ca acesta a venit in calitate de membru al CSM, la invitatia sa, invitatie adresata tuturor membrilor Consiliului.

"Punctul de vedere al CSM a fost prezentat de cele doua doamne judecatoare, care de la inceput au venit si au prezentat punctul oficial al CSM (intai doamna Uzlau si apoi doamna Ceausescu, pentru ca s-au rotit).

Iar domnul Alistar a participat in calitate de membru al CSM, dar, repet, nu a prezentat un punct de vedere al CSM. Noi am invitat la lucrari toti membrii CSM, de la presedinta, vicepresedinti, toti cei 19 cati sunt.

Noi am invitat toti membrii CSM! Daca o parte au dorit sa participe si o parte nu au dorit sa participe, repet, punctul oficial al CSM nu a fost prezentat de dl Alistar, ci de cele doua doamne judecator", ne-a declarat Florin Iordache.

Mai mult, presedintele Comisiei a sustinut ca oricare dintre membrii CSM poate participa de acum inainte la dezbaterile pe Legile Justitiei.

"Sigur! Sigur. Noi de fiecare data, fie ca am discutat de punerea in acord cu deciziile CCR, fie ca am discutat de cele trei Legi ale Justitiei, invitatia nu viza numai presedinta (CSM - n.red.). Eu, oficial, scriam numai doamnei presedinta, ca nu am cum sa ma adresez altfel, dar adresele cred ca sunt undeva, publice. Dar pentru corecta documentare le puteti vedea in copie la noi la comisie", a precizat Florin Iordache.

De ce UNJR da, iar Forumul Judecatorilor ba?

In ceea ce priveste modul in care s-a facut selectia reprezentantilor asociatiilor de magistrati, presedintele Comisiei a sustinut ca pot participa la dezbateri doar cei care au depus amendamente pana la termenul fixat, restul putand doar sa asiste la lucrari, la fel ca jurnalistii.

Intrebat de ce este restrictionat accesul unor asociatii de magistrati, Florin Iordache a raspuns ca: "Nu e nicio restrictie".

"Toti cei care au depus amendamente si au participat de la inceput (de acum doua saptamani sau de cand suntem noi constituiti ca si comisie) au participat, daca au dorit sa participe sau nu, ma refer la asociatiile UNJR, AMR, Asociatia Procurorilor si asa mai departe. Unii au participat continuu, unii au participat selectiv, numai la anumite sedinte. Nu am facut o selectie si i-am ales pe unii sau pe altii", ne-a declarat presedintele comisiei speciale.

In ceea ce priveste faptul ca reprezentantii Forumului Judecatorilor (cei care au adunat mii de semnaturi impotriva modificarii Legilor Justitiei - n.red.) nu au fost primiti la dezbatere, Florin Iordache a sustinut ca ei nu sunt singurii in aceasta situatie.

"Erau mai multe solicitari ale diverselor asociatii care ar fi dorit acum (sa participe la dezbateri - n.red.), dar a fost un termen pana la care s-au depus amendamente si am zis asa: Toti cei care au amendamente pot veni si am lasat pe toata lumea sa sustina amendamentele. Daca sunt insusite (de un parlamentar - n.red.), le putem supune la vot, daca nu sunt insusite, nici macar amendamentele Guvernului nu le-am supus la vot, ati vazut.

Pentru ca dumnealor nu au depus amendamente pana la momentul in care am inceput dezbaterile, la acest moment pot veni sa asiste ca si presa. Intrarea in sala e libera", ne-a declarat Florin Iordache.

Intrebat care sunt argumentele legale in baza carora nu le este permis sa participe la dezbateri, presedintele comisiei a raspuns: "Nu au amendamente".

"Dezbaterile generale le-am incheiat de saptamana trecuta. Noi acum discutam punctual pe amendamente. (...) La acest moment, sunt o serie de asociatii care participa, dar efectiv nu am cum sa le dau cuvantul, ca nu au procedural ce sa comunice", a adaugat acesta.

De asemenea, intrebat daca punctele de vedere ale Forumului Judecatorilor ar putea fi insusite de un senator sau deputat membru in comisie, Florin Iordache a raspuns: "Doamna, nu am o problema, dar nu intelegeti ca data pana la care s-au depus amendamentele s-a incheiat? Daca noi am tot continua...".

"Am ajuns in aceasta situatie pentru ca s-au depus amendamente pana efectiv cand am inceput dezbaterile. Asta e, in rest, nu avem o selectie! Pe noi ne-a interesat sa avem o consultare cat mai larga si cu o participare cat mai larga. Dar, repet, chiar din partea asociatiilor profesionale, daca punctul dumnealor de vedere nu este insusit de un senator sau un deputat, cu tot respectul nu am ce sa supun la vot", a subliniat deputatul PSD.

Cand ajung legile in plen?

In ceea ce priveste ritmul lent in care avanseaza lucrarile Comisiei, astazi ajungandu-se abia la jumatatea primei legi dintre cele trei, Florin Iordache a dat asigurari ca se merge intr-un ritm obisnuit pentru legi de o asemenea importanta.

"Mi se pare normal sa ne consultam cu profesionistii, pentru ca oamenii politici au un punct de vedere si ati vazut ca eu, inainte de a supune la vot sau a testa un punct de vedere politic al unui deputat sau senator, ma intereseaza punctul de vedere al profesionistilor, fie ca discut de asociatiile profesionale, fie ca discut de CSM si asa mai departe. Si atunci ritmul este unul normal, in care ascultam puncte de vedere.

Dar trebuie sa facem o lege coerenta, pentru ca, daca la forma initiatorilor, intre care ma numar si eu, de la inceput am venit cu o serie de amendamente, ea trebuie sa fie cursiva cap-coada, pentru ca altfel nu putem accepta numai ceva si nu se mai coreleaza cu articole care deja le-am adoptat", a argumentat acesta.

Cat despre orizontul de timp in care si-ar dori ca dezbaterile sa se incheie si legile sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor, Florin Iordache a spus ca nu exista asa ceva.

"Nu stiu. Eu nu imi propun un orizont de timp, pana maine sau pana luni, eu imi propun un orizont, ca fiind trei legi foarte importante, sa le adoptam intr-un ritm normal. Nu am un orizont sa le termin luni sau marti. E foarte important sa fie o dezbatere asezata, aplicata", a sustinut acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Florin Iordache Alistar dezbateri comisie , #deputat