Florin Iordache e deranjat de propunerile AEP: Ne dorim ca minoritatile nationale sa nu mai fie reprezentate in Parlament?

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 16:21
4892 citiri
Florin Iordache e deranjat de propunerile AEP: Ne dorim ca minoritatile nationale sa nu mai fie reprezentate in Parlament?
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat, sambata, despre propunerile de modificare a legislatiei electorale avansate de Autoritatea Electorala Permanenta in raportul de activitate pe 2017, ca acestea "sunt inoportune" si il deranjeaza.

"Deocamdata, aceste propuneri care vin din partea AEP au ajuns la Comisia Juridica (din Camera Deputatilor - n.red) . Le vom analiza acolo, dar acum vorbind, la cald, sa vii cu acele teze care inteleg ca vin din partea presedintelui AEP, fara sa te consulti cu partidele politice, nu stiu cu cine s-a consultat dumnealui, si au rezultat aceste teze, nu cred ca este tocmai oportun.

Eu cred ca este important sa discutam aceste propuneri, ca de fiecare data inaintea alegerilor exista o comisie speciala in care fiecare partid politic vine si isi exprima opinia. Dar sa schimbam dintr-o data acum, stiti ca am mai facut acel experiment cu colegiile si a trebuit sa revenim pentru ca a fost un experiment prost, sa venim acum sa spunem ca alegem Camera intr-un fel, Senatul in alt fel, tot felul de chichite din acestea pe care cineva, la ceas de seara, le-a gandit", a declarat, sambata, la Antena 3, fostul ministru al Justitiei.

Deputatul a adaugat ca se poate discuta despre marirea numarului de parlamentari de diaspora, dar ca il deranjeaza propunerea AEP de crestere a numarului de voturi necesar pentru alegerea reprezentantilor minoritatilor nationale in Camera Deputatilor.

"E foarte important sa stim in acest moment cati cetateni romani sunt in Romania si cati sunt in diaspora, putem discuta despre marirea numarului parlamentarilor din diaspora. Dar sa venim asa, peste noapte, cu niste propuneri care nu sunt viabile, nu cred ca este o solutie.

(...) Ma deranjeaza chestiunea cu minoritatile nationale. Ne dorim ca minoritatile nationale, altele decat minoritatea maghiara, sa nu mai fie reprezentate in Parlament? Asa cum vine acest raport si asa cum vin aceste teze ale dlui Barbu (presedintele AEP, Daniel Barbu - n.red.), cred ca sunt inoportune", a precizat Iordache.

Ce modificari electorale propune AEP

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus in Parlament, contine un capitol intitulat "Teze preliminare privind un Cod Electoral" si care prezinta propuneri precum scaderea numarului parlamentarilor si exercitarea dreptului de vot sub conditia inscrierii anterioare, la cerere, in Registrul electoral.

Autoritatea Electorala Permanenta enumera o serie de posibile modificari ale legislatiei electorale pentru aplicare acestora la alegerile din 2024.

"Astfel, in anul 2017, AEP a elaborat o serie de ipoteze de lucru preliminare privind proiectul unui viitor cod electoral, dezbatute cu reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, acestea vizand aspecte precum alegerea diferentiata a celor doua Camere ale Parlamentului, scaderea numarului de deputati si senatori, cresterea numarului de voturi necesar pentru alegerea reprezentantilor minoritatilor nationale in Camera Deputatilor, scaderea pragului electoral pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si alegerea consiliilor locale si judetene, exercitarea dreptului de vot sub conditia inscrierii anterioare, la cerere, in Registrul electoral, inlocuirea listelor de sustinatori cu comitete de sprijin, modificarea componentei birourilor electorale concomitent cu instituirea unui serviciu electoral national ca serviciu profesional, profesionalizarea reprezentantilor partidelor politice in birourile electorale ale sectiilor de votare, utilizarea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot si de Prevenire a Votului Ilegal - SIMPV, etc. Tezele principale mentionate vor fi utilizate pentru demararea activitatii de codificare a normelor de drept electoral, aceasta avand ca orizont de realizare anul 2023, pentru a fi aplicabile celor patru scrutine care vor avea loc in anul 2024", potrivit raportului AEP.

De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#Florin Iordache modificari electorale AEP, #Florin Iordache minoritati nationale Parlament , #deputat