Florin Georgescu (BNR): Cota unica a marit coruptia. Trebuie introdusa impozitarea progresiva

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 09:58 8139 citiri
Foto: Hepta.ro

Introducerea cotei unice in 2005 a marit coruptia si evaziunea prin eliminarea globalizarii veniturilor, iar impozitarea cu cote "moderat progresive" ar contribui la o reconciliere ("due dilligence") la nivel national, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"Solutia pentru corectarea gravelor distorsiuni din societatea capitalista romaneasca actuala, dincolo de perfectionarea cadrului juridic comercial, o constituie, in opinia noastra, efectuarea unui due dilligence la nivel national, dupa aproape 30 de ani de la Revolutie, asa cum se realizeaza frecvent in sectorul corporatist modern.

Introducerea cotei unice din anul 2005 a redus birocratia, dar a crescut coruptia si evaziunea fiscala prin eliminarea globalizarii veniturilor", a spus prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), miercuri, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, citat de Mediafax.

Acest demers, de reconciliere ("due dilligence") la nivel national, consta in "examinarea modului de asezare a veniturilor si averii in societate prin globalizarea veniturilor individuale si impozitarea lor cu cote moderat progresive", a mentionat Florin Georgescu.

El a dat ca exemple sistemele de impozitare din Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia (incepand cu 2018), Germania, Olanda si Spania.

Totodata, potrivit Profit.ro, intrebat cand ar trebui introdusa impozitarea progresiva, Georgescu a raspuns: "Ieri!"

"Nu pot sa stau in cota unica cu 16% sa mai fac si redistribuire", a declarat oficialul BNR, precizand ca aceasta a fost justificata pentru clasa de mijloc, dar ca nu ofera incasari suficiente la buget pentru a acoperi cheltuielile cu sanatatea si infrastructura la nivel Vestic.

"A fost o masura sa intarim clasa de mijloc inaintea intrarii in UE. Foarte bine, s-a intarit? S-a intarit!", spune Georgescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News