Suntem intr-o situatie cu mult mai rea decat inaintea crizei. Facem reforme pentru a iesi din UE - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 06:57
30348 citiri
Suntem intr-o situatie cu mult mai rea decat inaintea crizei. Facem reforme pentru a iesi din UE - Interviu
Foto: Facebook/ Florin Citu

PSD arunca mizerie sub presul cresterii economice, iar crizele dau la o parte presul sub care ai adunat mizerie ani de zile. Suntem intr-o situatie cu mult mai rea decat inainte de a intra in criza, avertizeaza senatorul liberal Florin Citu.

Liviu Dragnea va fi plecat din tara cand se va intampla criza, la pescuit, si va spune: eu n-am stiut, ca eram plecat, daca eram aici, nu se intampla, mai spune senatorul liberal intr-un interviu pentru Ziare.com.

"Tot ce face PSD in economie si justitie de la inceputul anului nu duce decat la dezastru. (...) Deciziile acestui Guvern omoara tot ce e antreprenoriat", declara Citu.

Scandalul banilor pentru Ministerul Apararii, soldat cu demisia unui ministru, a ridicat semne de intrebare privind capacitatea bugetului de a acoperi drepturi salariale. A fost o chestiune strict tehnica sau un semnal ca intram intr-o criza?

Lucrurile sunt reale, sunt probleme mari de finantare. Si avem deja un model care se repeta. De fiecare data cand e o problema reala, structurala, vine Liviu Dragnea si ne spune ca e o problema de comunicare. Deci se pare ca in Guvern lipseste doar un Minister al Comunicarii, ca in rest totul e perfect.

Deci noi doar ne imaginam ca executia bugetara e dezastruoasa, desi site-ul Ministerului de Finante ne spune asta. Cheltuielile programate au fost taiate cu 10 miliarde si tot au ramas cu deficit de 5 miliarde, de trei ori mai mare decat anul trecut. Deci lipsesc vreo 15 miliarde. Sunt cifrele lor.

Si atunci cum sa vina cu o rectificare pozitiva, dupa cum pretinde dl Tudose ca va fi?

Nu ai cum. Eu sunt curios ce masluiri vor face. Daca vin cu o rectificare pozitiva voi cere comisie de ancheta, exact pe motivatia lui Liviu Dragnea pe comisia de ancheta din iarna si pe raportul Curtii de Conturi: cand anul trecut erau veniturile cu 4,7 miliarde minus trebuia sa fie rectificare bugetara negativa. In iarna, Curtea de Conturi a fost prompta, sa vedem ce va face ea acum daca vin cu rectificare pozitiva.

Dar PSD a reusit un lucru fantastic. A populat institutiile care ar trebui sa controleze actul guvernamental si le foloseste in interes propriu. ASF, CCR, cam 90% din BNR sunt populate la varf cu oameni din PSD. Cum zice cineva ceva, intervin. Ca ANAF la Rise Project.

Deci sunt probleme de finantare desi cresterea economica e foarte mare?

Pe de-o parte, zici ca ai crestere de 5,8%, pe de alta parte, ai executie bugetara dezastruoasa. Undeva, ceva se intampla.

Daca nu ai o problema de finantare, de ce vii cu supraaciza? De ce exista discutia despre Pilonul 2 de pensii pentru care premierul zice ca are trei scenarii, unul neexplicat? Una spui, dar actiunile tale, ca guvern, arata ca esti disperat dupa bani.

Plata contributiilor pentru contractele part-time ca pentru full time nici nu era in programul de guvernare. Vedem acum gaura de la Casa de Sanatate. Ne putem intreba daca nu stiau de aceasta gaura, la CNAS fiind prietenul lui Liviu Dragnea, si au incercat sa o acopere cu aceste contracte.

Si disperarea asta dupa bani e in conditiile in care nici macar nu a intrat in vigoare Legea salarizarii in intregime.

Ce nu inteleg oamenii despre Legea salarizarii este ca ea introduce o bomba in economie, este un monstru pe care noi, ca societate, va trebui sa-l inghitim, ca in filmele in care Godzila inghite bomba si explodeaza in interior. Eu nu cred ca suntem atat de puternici incat sa o putem digera. Si mai sunt cateva bombe: de exemplu Progamul "Prima casa".

De ce?

Este o garantie de stat pentru un produs pe care oamenii nu si l-ar fi permis altfel. Si cand lucrurile vor incetini, chiar fara sa fie criza, cand vei avea un somaj mai mare, cei mai in pericol vor fi oamenii cu venituri mici si mijlocii, adica principalii beneficiari ai programului. Cand vor aparea primele credite neperformante din acest program, ele se vor duce direct la deficitul bugetar. Si vorbim de miliarde in total.

O bomba cu ceas va fi si Legea pensiilor, daca pensiile vor creste asa cum promite PSD, daca vor lua banii de la Pilonul 2 si vor pastra pensiile speciale.

Sistemul de pensii e falimentar si ar trebui gasita o solutie gen Anglia si Noua Zeelanda, adica intr-un sistem de pensie voluntara: o pensie de subzistenta pentru care platim toti la buget si restul sistem de pensii voluntar. Este singura solutie la problema demografica, dar pentru asta ai nevoie de lideri adevarati nu derbedei politici ca Tudose.

Adica e nevoie de o reforma in sensul intaririi Pilonului 2 si 3, nu invers, cum vrea Guvernul?

Da. Si este singura solutie. Daca dam toti mai mult nu rezolvam nimic pentru ca moare baza. Oamenii trebuie sa fie obisnuiti cu pensia privata.

Dar PSD nu face decat sa inhibe motivatia sectorului privat sa se dezvolte, sa investeasca, sa devina o alternativa serioasa. Ca macroeconomist vezi cum in sectorul bugetar cresc salariile, tot din sectorul bugetar se fura, iar povara e pusa pe sectorul privat, inclusiv cu amenintari de tipul "daca mutati supraacciza in pret umblam la redevente".

De ce sa demotivezi sectorul privat de unde vin banii?

Da, vin, dar de acolo vine si distrugerea lor pentru ca acolo nu sunt oameni care-i voteaza pe ei. Acolo sunt oameni independenti. De asta intotdeauna PSD a stat cu piciorul pe gatul sectorului privat.

Au fost momente in care faceam reforme pentru a intra in UE, astazi facem reforme, si in justitie, si in economie, pentru a iesi din UE.

Considerati ca iesirea din UE este programata, un scop in sine pentru cei care iau deciziile, sau au alte scopuri pentru indeplinirea carora isi asuma inclusiv iesirea din UE?

Este clar ca se urmaresc interese pe termen scurt care pot fi obtinute doar prin subjugarea sectorului-privat, pe termen mediu nu vor sa dezvolte sectorul privat, pentru ca acesta nu-i voteaza, iar pe termen lung exista oameni in Romania, pe zona de stanga, care nu agreeaza UE si sunt mai fericiti, mai confortabili cu Estul, fara reguli, fara transparenta.

Nu exista nicio explicatie pentru locul unde e Romania azi, daca luam in calcul cat s-a cheltuit. 6% din PIB pentru infrastructura, cel mai mare procent din UE, si sa nu ai o autostrada. Nu se explica decat prin intentia de a ramane la coada Europei.

Totusi, daca lucrurile stau asa de rau, cum se explica o crestere economica foarte mare, ca aceea prezentata de dl Tudose?

Trebuie sa te uiti ce dezechilibre creeaza cresterea economica. Daca am fi avut crestere cu surplus bugetar, as fi spus ca e foarte bine. Numai ca aceasta crestere vine cu dezechilibre, cu un deficit mai mare pentru ca e bazata pe consum. 5,5% din 5,8% sunt doar consum.

Cresterea vine si din productia intermediara, adica produse din procesul de productie. S-a mai intamplat asta. Cand a venit Victor Ponta, fostul sef INS i-a spus ca PIB-ul trebuie redus cu 20 de mid de lei, rectificare cu aceeasi cauza - influenta componentelor intermediare care nu pot fi masurate de doua ori, deci produsul final a trebuit corectat cu 20 de miliarde. Cred ca suntem in acelasi scenariu.

Cum va explicati colectarea foarte slaba?

Eu nu cred ca evaziunea fiscala s-a dublat fata de anul trecut. Nu inteleg de ce ANAF tot are probleme cu sistemul informatic, pare ca se autosaboteaza oamenii acestia.

Ii tot schimbam pe sefi, dar colectarea nu creste, iar sistemul informatic nu mai functioneaza si partea de antifrauda a cam fost eliminata. La ANAF totul ar trebui sa fie informatizat, ca sa nu existe niciun fel de probleme. E foarte ciudat. Daca vrei sa faci evaziune, fugi de un sistem informatic.

Pot sa schimbe sefii ANAF de o suta de ori. Oricum schimba din acelasi grup de oameni de la Constanta, Bucuresti, Braila sau Giurgiu si toti au lucrat la mari contribuabili. Pana nu aduci pe cineva din exteriorul sistemului sa faca reforma si cat timp ANAF nu e o unitate independenta, nu rezolvi nimic. Si poate ar fi bine de adus presedintele in numirea conducerii la ANAF, ASF, INS, CNP.

Nu am incredere ca Parlamentul, asa cum arata el acum, va da un rezultat bun. Uitati-va ce a iesit din el pana acum.

E drept, dar la aproape fiecare vot controversat au existat liberali care au pactizat tacit sau chiar fatis cu PSD.

De cand am inceput mandatul, am tot spus ca votand masuri doar pentru ca respingerea lor da prost electoral as intra intr-un joc in care as fi partas la distrugerea Romaniei.

Tot ce face PSD in economie si justitie de la inceputul anului nu duce decat la dezastru si eu nu vreau ca atunci cand va veni nota de plata lumea sa spuna ca PNL a fost partas la dezastru.

Este adevarat ca au exista si asemenea situatii in trecut, dar dl Orban a spus clar ca acela prins ca voteaza cu PSD inclusiv la nivel local va fi exclus din partid. Avertismentul e foarte ferm.

Mai credeti ca va fi impusa o taxa pentru banci?

Decizia era deja data la redactare, din informatiile pe care le am, dar am inteles ca i-am oprit, de aici si supararea foarte mare.

Era clar de la inceputul anului ca poate fi o sursa de finantare pentru guvern, s-au facut scenarii, un secretar de stat in MF impus de PSD s-a ocupat de acasta taxa, acolo era proiectul. Si eu am considerat ca oamenii trebuie avertizati despre ce se intampla, asa cum s-a intamplat si cu OUG 13 despre care ne-au tot spus ca nu se va intampla.

Ce va poate face ASF?

Nu stiu, pentru ca n-am nicio legatura cu piata de capital din Romania.

Credeti ca mai urmeaza noi taxe?

Pentru guvern exista doua surse importante de venit. TVA-split, care pe termen foarte scurt poate aduce un plus, dar apoi va bulversa economia si va fi un dezastru, si cresterea TVA catre 21%.

Si sa ne uitam la programul de guvernare despre care Liviu Dragnea spune ca acela care nu-l respecta va pleca.

In program exista taxa de solidaritate, n-a scos-o nimeni. Deci poate aparea oricand aceasta taxa pe veniturile romanilor care au avut succes. Impozitul pe cifra de afaceri e in programul de guvernare. Tot acolo e si interdictia de a mai avea firma pentru cei care au dat faliment de doua ori.

Deciziile acestui guvern omoara tot ce e antreprenoriat. Pana si start-up nation face acelasi lucru, un program care ar trebui eliminat imediat.

De ce?

Reprezinta o subventie fara nicio legatura cu antreprenoriatul, pe care oamenii o folosesc pentru a cumpara echipamente pe care apoi sa le inchirieze, de exemplu. In acelasi timp, e o subventie care nu are niciun ban, desi e in buget.

Erau deja 8 programe similare in Romania si vi s-a parut ca au avut vreun succes? In Romania s-au dezvoltat zonele care au fost lasate in pace de stat, precum IT.

De unde sa dezvolti Romania fara spirit antreprenorial? Nu vrei ca romanii sa isi asume riscuri cu capital propriu, vrei ca bancile sa dispara, nu vrei multinationale, dar vrei investitii straine ca apoi sa le injuri. Nu inteleg.

Ne ducem pe drumul Greciei?

Astazi datoria publica a Romaniei e de 40% din PIB, ceea ce pare in ordine. Numai ca aici nu intra Prima casa si cine stie cate altele despre care nu stim. Asa a fost si in Grecia, care, pana cand a intrat in criza, arata foarte bine.

Crizele dau la o parte presul sub care ai adunat mizerie ani de zile. Iar PSD arunca mizerie sub presul cresterii economice.

Suntem intr-o situatie cu mult mai rea decat inainte de a intra in criza. Cand a venit criza, statul avea o datorie publica de 13 miliarde de euro, azi are o datorie de 33 de mld. E un stat cu mult mai slabit in fata unui val de crize. Contributia investitiilor la PIB e zero si faptul ca nu investeste nimeni ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru guvernanti. Investitiile straine directe sunt mai mici decat anul trecut.

Daca ar scoate capul din biroul din Piata Victoriei, ar auzi ce-i spune lumea: nu am incredere in tine, nu vin cu bani aici si daca am deja investii inchid si plec! Asta e semnalul din piata, iar ei se duc pe drumul lor cu cresteri de salarii si pensii, fara nicio legatura cu ceea ce se intampla in zona de unde vin banii ca sa le platesti.

Asta nu poate tine la infinit, la un moment dat se va rupe. Dar sigur va fi de vina altcineva. Gasesc ei pe cineva, un economist care a zis intr-o zi ca vine criza. Dar Liviu Dragnea nu va fi de vina. Liviu Dragnea va fi plecat din tara cand se va intampla criza, la pescuit, si va spune: eu n-am stiut, ca eram plecat, daca eram aici, nu se intampla.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Florin Citu senator PNL, #criza salarii Aparare, #deficit bugetar crestere economica , #economist