Reuniune a liderilor liberali după o discuție între Florin Cîțu și Iohannis. Se încearcă depășirea blocajului privind numele premierului

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 09:34
4416 citiri
Reuniune a liderilor liberali după o discuție între Florin Cîțu și Iohannis. Se încearcă depășirea blocajului privind numele premierului
Luptă internă în PNL privind negocierile cu PSD FOTO Hepta

Liberalii se reunesc joi, într-o şedinţă a Biroului Executiv, în sistem videoconferinţă. Reuniunea nu a fost anunţată oficial si are loc pe fondul informatiilor privind o discuţie a liderului PNL Florin Cîţu cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării premierului. Mai mulţi lideri din partid i-au cerut, miercuri seară, lui Florin Cîţu, să convoace Biroul Politic Naţional, forul extins al conducerii partidului, care, potrivit Statutului PNL, poate fi convocat doar de preşedinte sau de secretarul general, Dan Vîlceanu.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, după mai multe ore de discuţii aprinse, la sediul central al partidului, cu liderii din partid, că în acest moment, atât PNL cât şi PSD doresc că aibă primul premierul, în rotaţia convenită deja la nivel de principiu.

Întrebat despre tensiunile din partid, legate de numele premierului PNL, Florin Cîţu a dat mai multe explicaţii contradictorii, spunând că potrivit deciziei BEx de marţi, orice membru PNL poate fi premierul partidului, iar apoi că există o decizie a Consiliului Naţional potrivit căreia preşedintele partidului este propunerea de premier.

Mai mulţi lideri din partid i-au cerut,miercuri seară, lui Florin Cîţu, să flexibilizeze mandatul privind premierul, astfel încât să înainteze şi alte nume, în contextul în care PSD a transmis, clar, prin preşedintele partidului, că nu îl doreşte pe Cîţu premier, pentru că a fost dat jos prin moţiune de cenzură.

Discuţiile din partid au avut loc după ce, în cursul după-amiezii, Florin Cîţu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu şi cu Kelemen Hunor, liderii PSD şi UDMR. Neoficial, Cîţu ar fi propus varianta Dan Vîlceanu premier din partea PNL, însă acesta a infirmat această informaţie şi a spus că de fapt i-a propus lui Marcel Ciolacu numele lui Alexandru Rafila, cu care liderul PSD nu a fost de acord.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că săptămâna viitoare România va avea Guvern, dând de înţeles că este posibil ca negocierile privind propunerea de premier să se deblocheze până la finalul acestei săptămâni, astfel încât săptămâna viitoare să aibă loc consultările cu preşedintele şi învestirea Guvernului în Parlament.

Până când nu se ajunge la un acord privind premierul, negocierile pe programul de guvernare au fost amânate. PNL şi PSD trebuie să se pună de acord în privinţa majorărilor de venituri şi a desfiinţării Secţiei Speciale din Justiţie.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirma, miercuri seară, la Antena 3, că în viitorul guvern cele două ministere avizatoare - Justiţie şi Finanţe - se vor împărţi între PNL şi PSD. ”Nu ne dorim Ministerul Justiţiei, pentru că în guvernarea anterioară am avut o mare problemă cu Justiţia”, a afirmat Paul Stănescu.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Marcel Ciolacu trece peste ”regrete”: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste ”regrete”: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Florin Citu PNL, #PSD, #Marcel Ciolacu PSD, #alianta PSD PNL , #stiri Florin Citu