Ce riscă liberalii într-o coaliție cu USR. Sociolog: „Cu Iohannis în costum alb pe la piramide și cu o conducere dezintelectualizată, PNL nu mai setează direcții”

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 13:52
7351 citiri
Ce riscă liberalii într-o coaliție cu USR. Sociolog: „Cu Iohannis în costum alb pe la piramide și cu o conducere dezintelectualizată, PNL nu mai setează direcții”
Klaus Iohannis și Florin Cîțu FOTO Facebook/ Florin Cîțu

Liberalii conduși de Florin Cîțu și Klaus Iohannis se află în aceste zile într-o nouă rundă de negocieri în încercarea de a forma o nouă majoritate care să le asigure continuitatea în fruntea guvernului. Deși vocile din interiorul partidului par împărțite între USR și PSD, ambele căi par a presupune costuri pentru liberali.

O alianță cu PSD va dezbina total electoratul liberal, liderul PNL București avertizând chiar că ar putea duce la proteste în stradă. „Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu mișcări de stradă ale USR și AUR împotriva noastră în doi ani”, a spus Ciucu în ședința PNL de marți.

Sociologul Barbu Mateescu este de părere că, în contextul declanșării actualei crize politice și a costurilor de imagine suportate de liderii partidului, pentru PNL și o alianță cu USR i-ar face vioara a doua în rândul electoratului de dreapta.

„Am intuiția, fără cine știe ce surse, că ne îndreptăm spre refacerea coaliției. PSD cere PNL prea mult, întrucât nu e dezavantajat de rămânerea în opoziție.

Revenirea la USR va încărca PNL cu tensiuni în lunile și anii următori. La fiecare ceartă, reformă mai pretențioasă sau luptă prin ministere unii PNL-iști o să exclame pe un ton plângăreț: "Și când te gândești că acum puteam guverna cu PSD..."

Presiunea pe Cîțu și pe prim-ministru (intuiesc Ciucă) va fi colosală.

Și la fel stau lucrurile și pentru electoratul său. Nu știu dacă-ți amintești sau dacă ai aflat vreodată, dar electoratul PNL în 2019-2020 era definit de moderație. Partidul nu era locul 1 sau locul 3 la nicio categorie demografică. Votanții nu erau nici tradiționaliști ca cei PSD, nici reformatori ca cei USR. Nu erau nici tinerei nici pensionari. Adică erau spațiul de calm care bloca cine știe ce războaie culturale americane. Un pic de conservatorism dar nimic major, un pic de întoarcere spre vest dar nimic radical. E un electorat puternic și relevant când nu e criză. Crizele îl fărâmă. Această clasă de mijloc liniștită se poate radicaliza.

O coaliție PNL+USR acum înseamnă că PNL și acest electorat, împreună, sunt puși în fața unor decizii mari. Economic, în ceea ce privește rolul statului în societate, subsidiaritatea sau drepturile minorităților de orice fel, în planul relației statului cu credința și bisericile, nu va exista decât hăis sau cea. Mergi înainte pe ritmul setat de USR sau faci cu ochiul iubirii din trecut, PSD, pentru pișcotăreală sau mergi spre AUR și tradiții.

Cu Iohannis în costum alb pe la piramide și cu o conducere dezintelectualizată, PNL nu mai setează ritmuri sau direcții. Nu are un discurs fundamental, o viziune cu privire la România viitoare. Odată ce iluzia PNL-ului măcar-puternic-dacă-nu-vizionar s-a spart în astea două luni, rămânem doar cu fondul. Motorul nu are benzină (detaliez la final).

De facto și în plan politic-parlamentar, USR va împinge reformele până în gingii iar PNL nu va rezista. Legi vor cădea. PNL va fi rupt de facto, poate și de iure. O moțiune de cenzură PSD+AUR va trece cu sprijinul unei tabere din PNL. Partidul va fi extraordinar de divizat. Povestea cu unanimitățile din Biroul Politic Național o să pară un vis bizar. Văd scene cu Raețchi și Orban strângându-se de gât pe legi despre parteneriatul civil în timp ce, de cealaltă parte a mesei, într-o ceartă despre subsidiaritate, Emil Boc dă lui Florin Roman peste ochi cu un stick USB pe care e scris cu litere italice "Untold".

Nu mi-e clar ce tabără va avea timona sau câte PNL-uri vor fi la startul alegerilor din 2024 sau la startul unor anticipate prin 2022-2023. Oricum în acel moment electoral, mesajele clare, răspicate se vor impune. În Transilvania reputația liderilor locali e bună. În Regat PNL nu va trece pragul, n-are destui membri pentru asta (ok, poate Motreanu face o figură bună). În mod din ce în ce mai evident începem să avem un triunghi în societate pentru 2024:

"DA reformei statului, DA schimbărilor culturale" = USR

"O clipă, NU vreau reforma statului" = PSD

"O clipă, NU vreau schimbări culturale" = AUR

De PNL deocamdată nu e loc. Sau semnificativ de mult loc. Poate 10%. Poate.”, scrie Barbu Mateescu.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#PNL, #Florin Citu, #Klaus Iohannis, #PSD, #USR , #PNL