PSD acceptă varianta premierului prin rotație, dar îl refuză pe Florin Cîțu. Cine va numi ministrul de Finanțe

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 16:437043 citiri
PSD acceptă varianta premierului prin rotație, dar îl refuză pe Florin Cîțu. Cine va numi ministrul de Finanțe
Președintele PNL, Florin Cîțu FOTO: Facebook

PSD și PNL au mai făcut un pas în negocierile pentru formarea guvernului, în urma discuțiilor de luni, 15 noiembrie.

Numele viitorului șef al guvernului nu a fost anunțat, dar, potrivit unor surse, cele două partide ar fi căzut de acord asupra variantei premierului prin rotație. PSD îl refuză însă pe Florin Cîțu și, mai mult, vrea și funcția de ministru de Finanțe.

PSD își dorește ambele funcții, de premier și de ministru de Finanțe. Anunțul a fost făcut luni de prim-vicepreședintele social-democraților, Sorin Grindeanu.

”Ambele”, a răspuns Grindeanu, după ce a fost întrebat dacă PSD își dorește funcția de premier sau pe cea de ministru de Finanțe.

Ministerul Finanțelor este o miză importantă în negocierile dintre cele două partide, varianta discutată până acum fiind ca partidul care dă premierul să nu primească și ministrul Finanțelor. Mai mult, Cîțu a declarat că ar fi un pericol dacă ministerul ar fi condus de PSD.

În ceea ce privește premierul, recent, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre varianta ca, la consultările de la Cotroceni, cele două partide să meargă cu o propunere de premier prin rotație, respectiv cei doi președinți ai PNL și PSD. Surse de la conducerea partidului, citate de Digi24, au precizat însă că social-democrații nu-l vor accepta pe Florin Cîțu premier. Discuția pe acest subiect a fost amânată tocmai pentru că ar fi compromis restul negocierilor, au mai precizat sursele citate.

Varianta ca Florin Cîțu, actual premier interimar, să revină la șefia guvernului este contestată inclusiv în interiorul partidului, în special de grupul ardelenilor. Recent, liderul partidului a fost acuzat că l-a sabotat pe Nicolae Ciucă, fostul premier desemnat, în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului.

Voci din conducerea PNL spun că, în cazul în care Cîțu ar încerca din nou, în cadrul ședințelor BEX și BPN al PNL, să se impună ca și propunere a partidului pentru postul de premier, va întâmpina rezistență și ar risca chiar „să fie președintele cu cel mai scurt mandat din istoria partidului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News