Autoturisme de lux si automobile de colectie. Ce masini conduc demnitarii nostri

Marti, 29 Decembrie 2020, ora 00:02
9792 citiri
Autoturisme de lux si automobile de colectie. Ce masini conduc demnitarii nostri
Ludovic Orban la volan

Masinile personale ale alesilor unei tari constituie cel mai adesea un simplu fapt divers. Sigur, exista si acele cazuri unde unii demnitari dau dovada unei reale pasiuni pentru automobile, avand adevarate colectii ce poate nasc asteptarea naturala ca acei lideri sa fie dedicati domeniilor tangente, precum dezvoltarea infrastructurii sau a legislatiei rutiere.

Daca la noi o astfel de asteptare e poate mai degraba nerealista, exista in schimb socul de a descoperi adevarati bolizi de lux in garajele unor bugetari de cariera sau, si mai paradoxal, adevarate harburi. Mai nou, avem si o moda mai degraba europeana, a politicienilor fara masini ce pozeaza mult mai des la ghidonul unei biciclete.

In aceasta ultima categorie intra chiar seful statului, presedintele Klaus Iohannis neavand nicio masina, fiind insa adeseori fotografiat pe bicicleta atat in timpul mandatului sau de primar al Sibiului cat si in anii recenti. Intr-un model similar se incadreaza si actualul primar al Timisoarei, Dominic Fritz, un cunoscut pasionat al bicicletelor fara niciun autoturism in proprietate personala. In fapt, primarul orasului de pe Bega a renuntat chiar si la Mercedesul de lux pe care primaria il utiliza in mandatului lui Nicolae Robu.

Presedintele Iohannis i-a infrant in cele doua alegeri castigate pe fostul premier Viorica Dancila, posesoarea unui Volkswagen Passat, fabricat in 2014, si anterior pe Victor Ponta, proprietarul unui Mercedes-Benz fabricat in anul 2011. Acesta din urma a detinut in anul 2012 un Citroen, fabricat in acelasi an, iar un an mai tarziu un Fiat, cu an de fabricatie 2010. Victor Ponta si-a anuntat retragerea din politica dupa ultimele alegeri atunci cand partidul condus de acesta nu a trecut pragul electoral, iar fostul recent coleg de partid, Calin Popescu Tariceanu a fost unul din politicienii recunoscuti pentru pasiunea sa pentru automobile.

Acesta are nu mai putin de sase masini, dintre care patru de colectie, plus o motocicleta Triumph, cumparata in 1996. Ultima masina cumparata este un Citroen din 2010, iar, tot la masini recente, acesta mai detine si un Mercedes-Benz din 2007, dobandit in urma unei casatorii. Fostul sef al Senatului mai are in garajul sau alte doua autoturisme Citroen, unul din 1967, si altul din 1986, dar si un Fiat 500 Topolino produs in 1966, primit mostenire. Alaturi de aceste masini, Tariceanu mai detine o alta masina clasica, o Lancia Fulvia, o masina care a fost produsa doar intre anii 1963 si 1976, si care in anul 1972 a castigat Campionatului International de Raliuri. In anul 2006, atunci cand ocupa functia de prim-ministru, Tariceanu a avut un accident de motocicleta in timp ce conducea un Harley Davidson, ulterior acesta suferind o interventie chirurgicala la genunchi la o clinica din Franta.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu face parte din categoria oamenilor de stat ce si-au aratat fidelitatea catre marca nationala, acesta detinand o Dacie Duster, fabricata in 2010, si un Ford BMax, fabricat in 2012. Un alt politician fidel constructorului de la Mioveni este si fostul primar al Constantei, Decebal Fagadau, cel care si-a incheiat mandatul cu aceeasi Dacie Logan, fabricata in 2007 si mostenita de sotia sa, pe care o avea si la inceputul mandatului.

Un alt exemplu, mai degraba extrem, este cel al fostei sefe a Curtii Supreme si actual judecator CCR, Livia Stanciu, care are trecute in declaratiile de avere doua autoturisme, o Dacie 1310, fabricata in 1999, si un Matiz E, fabricat in 2003. Autoturismele modeste ale judecatoarei Livia Stanciu, magistrat a carei pensie depaseste 450.000 de lei, pot fi explicate si prin faptul ca aceasta beneficiaza de masina de serviciu iar, in plus, este cunoscut faptul ca, uneori, aceasta prefera metroul in locul deplasarii cu autoturismul. Colegii acesteia de la CCR au alte preferinte in privinta masinilor personale.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, detine un Nissan fabricat in 2014, Daniel Morar, fostul sef DNA, detine un Audi A4, fabricat in 2012, Mona Pivniceru are un Volkswagen fabricat in 2007, Cristian Deliorga are un Mercedes ML, fabricat in 2010, iar Attila Varga detine un Opel din 2007 si o Mazda din 2017. Daca judecatorii Marian Enache si Simina Tanasescu nu detin niciun autoturism, fostul sef al Sectiei Speciale, judecatorul CCR, Gherghe Stan detine doua Audi-uri A6, unul din 2008 si altul din 2016.

Actualii politicieni si masinile lor

Daca ne uitam la actualii politicieni, observam ca Ludovic Orban detine un Volkswagen Passat fabricat in anul 2007, in schimb Florin Citu, noul prim-ministru, nu are trecut niciun automobil in ultima sa declaratie de avere. Acelasi lucru este valabil si pentru vice-presedintele PNL, Rares Bogdan, care desi detine impreuna cu sotia sa tablouri de 200.000 de euro, ceasuri de 200.000 de euro dar si bijuterii de 150.000 de euro, se pare ca nu detine un autoturism, proprietate personala.

Tot fara masina personala este si un alt prim vice-presedinte PNL, Robert Sighiartau, iar Cristian Busoi, doar vice-presedinte al partidului nu are nici el o masina personala desi detine tablouri si ceasuri in valoare de aproape 50.000 de euro. In schimb Raluca Turcan detine o Toyota fabricata in 2008. Generalul Nicolae Ciuca, premierul interimar dupa demisia lui Orban si fost ministru al Apararii, detine si el o Toyota Corolla, fabricata in 2006. Lucian Bode, ministrul Transporturilor in cabinetul Orban detine in schimb doua masini, un Mercedes-Benz fabricat in 2009 si un Volvo din 2012.

Ilie Bolojan, liberalul care a condus municipiul Oradea in ultimii ani iar acum a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Bihor, detine un Mercedes A200, fabricat in anul 2017. In schimb, primarul Clujului, Emil Boc conduce un Peugeot fabricat tocmai in anul 2007. Doar primarul Capitalei, Nicusor Dan, ar parea ca sta mai rau la acest capitol, acesta detinand un Citroen BX, fabricat in 1986 (foto). Presa a scris ca Citroen-ul lui Nicusor ar fi fost ridicat de catre autoritati dupa ce masina a fost abandonata, iar noul primar al Capitalei s-a prezentat la preluarea mandatului cu un Renault Clio IV de culoare alba. Promotor.ro. a scris ca masina are echipare de baza Life si motor de 1,2 lintri pe benzina, cu 75 cai putere, iar pretul acestei variante este de sub 10.000 de euro.

In ceea ce-i priveste pe social-democrati, presedintele partidului, Marcel Ciolacu, nu detine un automobil personal, are in schimb un peridoc, iar prim-vicepresedintele Sorin Grindeanu are trecut in declaratia de avere doar un Motociclu ATV, fabricat in 2009. In schimb, Gabriela Firea, si ea prim-vicepresedinte al partidului detine Mercedes-Benz fabricat in 2010. Tot o preferinta pentru constructorul german pare a avea si vice-presedintele Mihai Tudose, acesta detinand doua Mercedes-uri, unul fabricat in 2015 si altul in 2017, la care inca mai plateste ratele de leasing.

Tot catre un Mercedes, fabricat in 2017, s-au orientat si Lia-Olguta Vasilescu si sotul acesteia, Claudiu Manda - masina este luata in leasing in 2018, urmand a fi platite ratele pana in anul 2023. Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dancu, detine, potrivit declaratiei de avere din 2015, doua autoturisme: un IMS din anul 1975 si un Mercedes-Benz din 2008. Liderul PSD mai detine o colectia de numismatica si filatelie de 20.000 de euro si arme de 10.000 de euro. Alexandru Rafila, proaspat ales deputat de Bucuresti are, potrivit declaratiei de avere depusa anul trecut la "Matei Bals" un Volkswagen, fabricat in anul 2018.

Co-presedintii USRPLUS, Dan Barna si Dacian Ciolos, nu au in proprietate vreun autoturism, Dan Barna detinand insa un tablou de Gheorghe Fikl estimat la 8.500 de euro. In schimb Catalin Drula are un BMW din 2012, Claudiu Nasui detine un Mercedes fabricat in 2016 in schimb Vlad Voiculescu sau Cristina Pruna nu au trecute automobile in proprietate personala. Stelian Ion detine doua Voltswagen-uri, Tigua fabricat in 2008, si un Sharan fabricat in 2014.

Lider PNL despre Gabriela Firea: ”Probabil nu va fi la fel de exuberantă, dar o piesă extrem de importantă”
Lider PNL despre Gabriela Firea: ”Probabil nu va fi la fel de exuberantă, dar o piesă extrem de importantă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat miercuri, 24 martie, că este ferm convins că Gabriel Firea va fi o piesă extrem de importantă în angrenajul politic şi electoral al...
Firea admite că s-a pregătit pentru a candida la Primăria Capitalei. Ce spune fostul edil că va face acum
Firea admite că s-a pregătit pentru a candida la Primăria Capitalei. Ce spune fostul edil că va face acum
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, afirmă că momentul prin care trece acum, după ce nu a fost desemnată candidat pentru încă un mandat la Primăria Capitalei, reprezintă o...
#stiri politica, #Ludovic Orban PNL, #Florin Citu, #Gabriela Firea, #Ciolacu, #CCR , #PNL