A început lupta pentru șefia Senatului. Alina Gorghiu și Florin Cîțu, din aliați au ajuns rivali SURSE

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 11:34
10929 citiri
A început lupta pentru șefia Senatului. Alina Gorghiu și Florin Cîțu, din aliați au ajuns rivali SURSE
Alina Gorghiu și Florin Cîțu ar putea ajunge în curând să se lupte pentru aceeași funcție FOTO Facebook / Alina Gorghiu

PNL - aripa Cîțu - încearcă schimbarea președintei Senatului Anca Dragu. Alina Gorghiu râvnește la funcție și le-a transmis colegilor de partid că poate obține sprijinul PSD pentru a ocupa a doua funcție în stat, susțin surse politice pentru Ziare.com. Însă premierul Florin Cîțu preferă să țină locul cald pentru el, în cazul în care va pierde guvernul.

Alina Gorghiu încearcă din răsputeri să prindă o funcție de prestigiu. Deși e titulară în “echipa câștigătoare” a premierului Cîțu, Alina Gorghiu nu va primi niciun minister, chiar dacă PNL va continua guvernarea. Prin urmare, singura funcție pe care o poate obține e șefia Senatului, Gorghiu fiind în prezent vicepreședinte. Însă și aici calculele sunt complicate.

Mai întâi, PNL trebuie să o răstoarne pe Anca Dragu cu ajutorul PSD. Planul nu e imposibil. Alina Gorghiu își dorește ca mutarea să fie aplicată rapid, înainte de o nouă negociere PNL-USR PLUS pentru împărțirea funcțiilor în guvern și în Parlament. “Alina ne-a spus că poate obține voturile PSD pentru a ajunge președintele Senatului. Adevărul e că dintre toți parlamentarii PNL ea are cele mai strânse relații cu PSD. Însă cel care se opune deocamdată e chiar Florin Cîțu”, susțin surse liberale pentru ziare.com.

Florin Cîțu nu e sigur că va rămâne în fruntea Guvernului, prin urmare varianta de rezervă e șefia Senatului. Dacă USR PLUS va impune un nou premier liberal în negocierea cu președintele Iohannis, șefia Camerei Deputaților ar putea fi ocupată de Dan Barna, iar șefia Senatului de Florin Cîțu. Prin urmare, premierul nu se grăbește să-i ofere funcția Alinei Gorghiu, chiar dacă sunt pe aceeași baricadă.

RAPORTUL DE FORŢE ÎN SENAT

PSD - 47 senatori

PNL - 41

USR - 25

AUR - 13

UDMR - 9

NEAFILIAȚI - 1

TOTAL SENATORI - 136

Pentru înaintarea unui nou președinte al Senatului e nevoie de 69 de voturi (50% +1 din numărul total de senatori). Practic, niciun partid nu poate impune singur președintele. E nevoie de o alianță. În situația actuală, fie PSD votează candidatul PNL, fie viceversa.

Dacă s-ar reface coaliția de guvernare, un vot comun PNL-USR PLUS- UDMR ar strânge o majoritate și pentru șefia Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alina Gorghiu PNL, #Florin Citu premier, #presedinte Senat, #congres PNL , #stiri Florin Citu