Lucian Bode insistă ca PNL să numească primul ministru în alianța cu PSD. „Cine a spus că Florin Cîţu nu poate fi premier?”

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 14:122134 citiri
Lucian Bode insistă ca PNL să numească primul ministru în alianța cu PSD. „Cine a spus că Florin Cîţu nu poate fi premier?”
Lucian Bode și Florin Cîțu FOTO Hepta

Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a declarat marţi, 16 noiembrie, înainte de negocierile cu PSD şi UDMR, că, în opinia sa, liberalii ar trebui să dea premierul în noul Guvern, chiar dacă se va lua o decizie cu privire la ocuparea acestui post prin rotaţie.

"Noi avem un Birou Executiv în această seară, la ora 19,00, deciziile politice le vom lua acolo. (...) Despre această discuţie am mai vorbit, cu premier prin rotaţie, dar doar am vorbit. Nu există o decizie nici la PNL, nici la PSD. Când va exista o decizie, o să explicăm.

În seara asta, cu siguranţă, vom discuta despre forma finală a programului de guvernare, el este aproape finalizat şi, aşa cum am spus, structurile partidului trebuie să valideze programul, după care vom discuta despre acordul politic şi în a treia etapă vom decide asupra structurii Guvernului. (...) Opinia mea este ca PNL să dea prim-ministrul. Chiar dacă vom avea o decizie în ceea ce priveşte rotaţia pentru poziţia de prim-ministru, PNL cred că este îndreptăţit să solicite această poziţie la prima rotaţie", a spus Bode, la Palatul Parlamentului.

El a afirmat că în PNL există două decizii ale forurilor de conducere privind propunerea de premier.

"Cine a spus că Florin Cîţu nu poate fi premier? Noi discutăm despre deciziile PNL şi în PNL există, deocamdată, două decizii: o decizie a Consiliului Naţional, care spune că preşedintele partidului este propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru, dacă avem această oportunitate, şi doi - mai există o decizie a Biroului Politic Naţional, în unanimitate, care spune că Nicolae Ciucă este propunerea PNL. În această seară este posibil să decidem, dar validarea va veni în BPN. Biroul Executiv propune şi Biroul Politic aprobă", a explicat liberalul.

Negocieri cu PSD

Una dintre variantele luate în discuţie în acest moment în interiorul PNL este că Florin Cîţu rămâne propunerea de prim-ministru, iar în eventualitatea în care PSD va fi partidul care va da primul premierul, atunci liberalii nu vor fi de acord ca funcţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu, au declarat surse din conducerea PNL.

Potrivit surselor citate, această variantă ar urma să fie şi supusă votului în şedinţa din această seară a conducerii PNL, care este programată să aibă loc la ora 19:00.

”Foarte mulâi lideri PNL au spus că nu pot vota Ciolacu premier. iar Sorin Grindeanu nu este dorit în guvern din cauză că este autorul OUG 13. Propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru rămâne Florin Cîţu”, au precizat sursele citate.

Întâlnirea de luni seară, de la Guvern, între liderii PNL, PSD şi UDMR nu au dus la niciun acord în privinţa propunerii de premier cu care formaţiunile ar trebui să meargă la consultările de la Palatul Cotroceni.

Surse politice au precizat că în cadrul discuţiei s-a luat în calcul ca PNL şi PSD să dea premierul, prin rotaţie, timp de un an şi jumătate, iar Florin Cîţu ar fi transmis chiar că ar fi de acord ca primul premier să fie dat de PSD.

Problema liberalilor este că scenariul rotaţiei premierilor nu a fost validat în forurile de conducere, astfel că o negociere la nivel de preşedinţi de partid nu are nicio valoare atâta vreme cât Florin Cîţu nu ia mandat de la conducerea partidului. Forul care trebuie să valideze o astfel de variantă este Consiliul Naţional.

Marţi seară, liberalii se vor reuni în şedinţa Biroului Executiv, prin videoconferinţă, pentru a analiza evoluţia negocierilor şi pentru a pune pe agendă această variantă de rotaţie a premierilor.

Surse liberale au precizat că va fi greu ca o astfel de propunere să fie acceptată de liderii PNL din teritoriu care au acceptat cu greu faptul că partidul a început negocierile cu PSD, iar impunerea unui premier de la PSD ar fi de neconceput.

Până când cele trei formaţiuni nu se înţeleg în privinţa premierului, nu poare fi negociată nici structura şi componenţa noului Guvern, asta deşi cele trei partide îşi propuseseră ca la începutul săptămânii viitoare să fie dat votul în Parlament pe noul Executiv.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News