Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu a trecut. Numărătoarea finală indică o majoritate confortabilă pentru opoziție

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 10:49
16170 citiri
Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu a trecut. Numărătoarea finală indică o majoritate confortabilă pentru opoziție
Premierul Florin Cîțu are cele mai mari șanse să fie demis FOTO Hepta

Moțiunea de cenzură înițiată de PSD și susținută de USR și AUR a trecut marți, 5 octombrie, de votul din Parlament, depășind cu mult cele 234 de voturi necesare.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului s-a reunit marți, 5 octombrie, pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului Cîțu.

UPDATE 15.04 Numărarea voturilor arată că Guvernul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi împotrivă. La ședința de plen au fost prezenți marți la dezmatere 318 parlamentari. Când a început votul, aleșii PNL au părăsit sala, iar la vot și-au exprimat opțiunea 281 de parlamentari. Toți au votat „pentru”.

UPDATE 14.55 Moțiunea de cenzură a trecut, iar Guvernul Cîțu a fost demis, susțin surse USR și PSD, deși procesul de votare încă nu s-a încheiat. Numărătoarea paralelă a celor două partide arată că au fost obținute deja peste 234 voturi, sumă de opțiuni suficientă pentru adoptarea moțiunii.

UPDATE 14.15: A începutul votul moțiunii de cenzură. În ultima intervenție, ca răspuns la criticile primite, premierul a anunțat că „guvernarea liberală va continua”.

UPDATE 14.10: Premierul Florin Cîţu a afirmat marţi că prin declaraţiile făcute la dezbaterea de la moţiunea de cenzură USR şi PSD au demonstrat că nu au un plan de guvernare după vot şi a reiterat că guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale.

"A fost o dezbatere care a arătat clar cum stă România. USR se ceartă cu PSD în timpul moţiunii, ceea ce înseamnă că nu au un plan de guvernare după, nu ştiu ce se întâmplă. Întrebarea rămâne pentru USR: până la urmă votaţi moţiunea care spune că aţi fost incompetenţi sau mergeţi cu varianta imaginară că ar exista o altă moţiune care spune că sunteţi competenţi. Votul de azi arată clar că sunteţi de acord cu PSD şi asta va rămâne în istorie. (...) Dragi colegi, aşa cum am spus guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale. Mergem mai departe", a declarat Florin Cîţu, în plenul Parlamentului, în finalul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

UPDATE 14.10 Diana Șoșoacă: Am venit să vă expun câteva din doleanțelor celor peste 60.000 de oameni care sâmbătă au ieșit numai în București. Ați chemat chestorii să vă apere de o femeie. nu erați Superman? Păi dacă dvs sunteți Supermen, eu sunt Xena, prințesa războinică. Doar că eu am mai multe șanse să fiu Xena.

Lipsește cineva de aici. Este autorul moral al tuturor crimelor. Există un personaj care comandă România și o conduce. Raed Arafat. Din 2009 e în toate guvernările și trebuie să dispară. Voi sunteți cei care au omorât oamenii. Când o să aduc sacul data viitoare sper că nu va fi cazul. Vă bag în el și trag fermoarul.

UPDATE 14.07 Cristian Băcanu: Se vede că domnul Cioloș a câștigat alegerile. Spunea că domnul Dragnea e un amic, domnul Dâncu e un amic. Vorbim de un partid nou, USR-PLUS care s-a aliat cu un partid anti-medici, antivaccinist. De la ce a început cearta. Ați ținut în brațe un ministru mediocru care a adus deservicii țării. La nivelul conducerii USR PLUS existau nemulțumiri la activitatea lui Stelian Ion. Nu vreți să recunoașteți.

Orgoliul e cuvântul cheie. Vă agățați de orgoliu și sunteți pe cale să vă asociați cu PSD și AUR. Să formezi un guvern e o treabă serioasă. Pentru voi e mai simplu să faceți meme pe Facebook. Stelian Ion nu a găsit o soluție pentru legile justiției, nu a găsit o problemă pentru salarizarea magistraților.

UPDATE 14.02 Dan Barna: Pentru domnul Ciolacu. Dacă ipocrizia gălăcioasă, azi România ar fi condusă de PSD. Gargară nu se poate face treabă. Am urmărit și discuțiile celorlalți reprezentanți ai PSD care-și rupeau cămașa pentru grija pentru România. Dar nimic nu vă împiedica de acum o lună dacă voiați să ieșiți din criză. Azi România ar fi avut un guvern stabil.

Dezbaterea aceasta e foarte bună, pentru că toată România vede că Florin Cîțu, PNL, PSD, braț la braț dau vina pe USR. În cele opt luni de guvernare, miniștrii care au făcut bucăți de reformare, au fost fix cei de la USR. Aceasta e realitatea. Înțelegem din discursurile pe care le-ați avut că anunțați o continuare de USL 2.0. PSD l-a susținut pe Florin Cîțu cum n-a susținut niciun alt premier.

Domnul Grindeanu, nu știu dacă e vreu trainer mai voloros despre cum să fii scos de la palatul Victoria decât dvs. Ați putea fi o resurse valoroasă pentru domnul Cîțu. Ați fost scos de PSD cu ranga.

UPDATE 13.54 Copreședintele AUR Claudiu Târziu: Colegul meu George Simion avea perfectă dreptate. Avea dreptate mai ales după discursul domnului premier încă în funcție pentru câteva minute. Suntem obligați la câteva observații. Prima ar fi una de bun simț și asupra căreia românii trebuie să fie conștienți. Azi jucăm într-o piesă de teatru absurd, cu contribuția PSD. Altminteri, acest guvern era demis de acum o lună. Acest guvern nu mai are încrederea românilor. Și-a modificat componența politică inițială. Parlamentul României a învestit un alt cabinet. Acest guvern a fost ținut în viață de niște sfori a unor calcule politice meschine.

Cine sunt extremiștii? Noi? Care apărăm legea, care ne batem pentru drepturile românilor? Sau cineva care duce țara de râpă? Care face segregare pe motive medicale. Florin Cîțu lasă să moară românii în spitalele pe care nu le repară. Cîțu și Iohannis sunt principalii vinovați de dezastrul de azi. De unul scăpăm azi.

UPDATE 13.40 Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache a declarat, că moţiunea aduce tot mai mult cu spusele personajelor politice ale lui Caragiale, şi conţine numai sloganuri şi titluri asemănătoare celor utilizate la mitingurile electorale.

UPDATE 13.30 Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu și-a concentrat discursul pe critici adresate către USR PLUS: „Colegi din USR, recunoașteți că profesionalismul și competența voastră au fost folosite doar în luptele interminabile pentru ciolan și funcții. Ați promis că veți construi noi autostrăzi într-un ritm nemaivăzut. Realitatea e alta. Succesul administrației locale useriște îl știu toți românii. Este imaginea șobolanilor dansând pe mormane de gunoi, marca Clotilde Armand. Un eșec epic, cum ar spune fostul dvs șef, Dan Barna.

Distinși membri USR PLUS, recunoașteți azi că reforma nu se poate face cu ranga. Isteria nu e soluția ca românii să o ducă mai bine.

Deputatul Barna votează împotriva vicepremierului Barna. Deputatul Drulă votează împotriva ministrului Drulă. Votul pentru moțiune nu va șterge anul de mariaj cu PNL. Nu e suficient pentru a posta în virgină. Ați născut cu liberalii un zombi politic numit Cîțu. Sunteți părinte 1 și părinte 2 pentru acest zombi. Iar zombie-ul a încercat să vă imite. V-a plăcut mult. V-ați despărțit de el doar atunci când nu v-ați mai înțeles pe bani și funcții.”

UPDATE 13.25 Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu: „Constat că s-a creat o coaliţie în Parlament împotriva oamenilor care şi-au asumat guvernarea, care au soluţii şi care vor să facă lucruri. S-a creat o coaliţie între oameni care declară că nu au nimic împreună. Ce soluţii au? PSD ne spune că vrea anticipate, AUR spune că vrea guvern de tehnocraţi, USR spune că vrea să se întoarcă la guvernare. Mă întreb ce îi uneşte pe aceşti oameni. Avem 15.000 de infectaţi pe zi, avem creşteri la energie. Avem probleme. Păi asta e soluţia pe care o propuneţi românilor, să blocaţi ţara, să faceţi alegeri anticipate. Aş fi înţeles dacă spuneaţi noi PSD-USR-AUR venim cu un plan prin care să curgă miere pe străzi, să vadă românii ceva. Pe voi vă uneşte doar ura faţă de Florin Cîţu, pentru că el face lucruri, el a spus România are nevoie de reformă, a pus echipa de guvern la muncă, a tăiat sinecurile, are program ambiţios care taie planurile PSD. Îi întreb pe colegii din USR – cum poţi să votezi o moţiune în contextul în care moţiunea se referă direct la ei. Am 4 capitole din 8 pe zonele de guvernare ale USR”, a afirmat Daniel Fenechiu, marţi în plenul reunit.

UPDATE 13.20 George Simion: „Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător care de astăzi este istorie. Așa că nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu. La revedere!”

UPDATE 13.15 Dan Barna: „Ați luat rolul de a fi frânarul programului de guvernare. Ați putut fi eroul luptei cu pandemia, dar ați preferat rolul relaxării. Ați sacrificat cinic stabilitatea românilor pentru a obține o mână de voturi.

Ați dat-o grav de gard și ați organizat un congres de 5.000 de oameni după care ați anunțat restricții. Ați avut totul la dispoziție. Vom vota această moțiune de cenzură. Chiar ați fi putut fi și Superman, dar ați ales să fiți un oarecare banal Florin Cîțu”.

UPDATE 13.10 Marcel Ciolacu: „Nu-mi aduc aminte ca românii să trimită stânga în opoziție. Stânga a fost trimisă în opoziție de președintele Iohannis, încălcând Constituția. Astăzi facem dreptate pentru români. Guvernul Cîțu va pleca acasă. Sper că sunteți de acord, domnule Barna. La ultima moțiune erați alături de Cîțu și vă cădeau ochelarii. Azi sper să nu vă cadă bilele de vot.

Nouă luni v-ați bătut ca chiorii pentru șefia PNL. Azi ați ajuns șef al unui hoit politic. PNL a ajuns să miroase a PNȚCD. Problema noastră e că ați distrus țara în lupta voastră absurdă pentru ciolan. Echipa câștigătoare e echipa ucigătoare.

Toți vă urăsc, domnule Cîțu. Nu sunteți fantastic, nu sunteți wow, sunteți rupt de realitate. Nu cu suta de lei, ca Ceaușescu, o să vă salvați. Ați ajuns cel mai detestat om din România. Acasă! (...) Domnule Barna, ați distrus România cot la cot cu PNL”.

UPDATE 12.45 Florin Cîțu:„PSD a fost complice, a încurajat antivacciniștii. USR a fost inert. Am fost singurul care a venit cu soluții concrete pentru protejarea consumatorului vulnerabil. Bineînțeles, în Parlament mai sunt și alte legi care nu trec. Parlamentul e ocupat de o competiție de moțiuni când oamenii au probleme reale.

Pro-vacciniștii stau alături de antivacciniști. Kafka ar fi mândru de voi. Văd pesediștii, căudați detalii despre Kafka, nu-i așa?”.

UPDATE 12.40 Florin Cîțu este huiduit în timpul discursului.

UPDATE 12.30 Florin Cîțu a luat cuvântul: „Astăzi a murit moralitatea. Așa zișii reformiști s-au unit cu extremiștii. Dragi români, ați fost trădați. Vor să dea jos guvernul în care au ajuns datorită dvs. Pot fi mai josnici de atât? S-au făcut frați cu pesediștii și neo-fasciștii pentru a da jos singurul premier care i-a pus la treabă.

Sunt dezamăgit. USR joacă alba-neagra cu guvernarea. Vrea să revină la guvernare dar cu un șef mai indulgent. Cineva pus de ei, care să închidă ochii. În 30 de ani de zile nu a existat o alianță mai toxică decât cea pe care o vedem astăzi.

Oare ce câștigă USR prin faptul că aruncă România în haos? Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Am crezut că e un partid că vrea reformă. Adevărata față a USR e cea pe care o vedem azi.

Trebuie să-i fi demis pe miniștrii USR PLUS de mult mai devreme. Am tolerat o echipă de incompetenți mai mult decât era cazul. Până la urmă și-au dat seama că nu pot și au plecat singur. Nu voi mai permite așa ceva. USR stă lângă PSD, unde le este locul.”.

UPDATE 12.10 Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban deschide dezbaterile pentru moțiunea de cenzură. Parlamentarii au ținut un moment de reculegere pentru victimele pandemiei de coronavirus.

UPDATE 12.03 La primul etaj din plenul Parlamentului a apărut un banner cu mesajul „USR+AUR=PSD”.

UPDATE 11.55 Parlamentarii au început să se adune în sala de plen.

UPDATE 11.40 Fostul lider USR Dan Barna a declarat că așteaptă de la PNL o nouă propunere de premier după moțiunea de cenzură și că, dacă va fi nevoie, propunerea USR PLUS va fi Dacian Cioloș. „Votăm o moțiunea care nu era necesară. Pentru Florin Cîțu pălăria de premier era prea mare. Această coaliție poate merge mai departe cu un alt premier”, a precizat Barna.

UPDATE 11.10 Ludovic Orban lansează noi critici la adresa lui Florin Cîțu în ziua moțiunii de cenzură. „Cred că PNL - după ce va deveni evident azi (marți, n.r.) că Florin Cîțu și susținătorii lui au dus partidul spre faliment și eșec politic grav - trebuie să-și revizuiască întreaga atitudine, să gândească pentru binele României, nu pentru binele lui Florin Cîțu sau a camarilei lui”, a afirmat fostul președinte PNL.

UPDATE 10.30 PSD a montat un model al lui Superman, căzut în cap, pe holul din fața plenului Parlamentului. Instalația social-democraților reprezintă o ironie la un videoclip publicat în urmă cu câteva săptămâni de către Florin Cîțu, pe contul său de Instagram.

Alina Gorghiu a susținut că acțiunea PSD reprezintă o incitare la violență.

„Recuzita PSD la plenul de azi.

Balta de sânge e o invitație, un îndemn clar la violență.

Apropo de apropierea dintre PSD și AUR. Bucuria nebunilor va fi azi în plen…dar mai ales după”, a scris Alina Gorghiu pe pagina ei de Facebook.

UPDATE 09.34 ”Este pentru prima dată în istoria politicii româneşti când un premier a ajuns să fie atât de detestat”, a transmis marți dimineață secretarul general al PSD Paul Stănescu.

Pentru ca Executivul să fie demis, sunt necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură, iar social-democraţii au făcut apel şi la aleşii celorlalte partide să voteze, la rândul lor, pentru demiterea Guvernului Cîţu. Liderii PSD, USR şi AUR au anunţat că vor vota moţiunea, iar cele trei partide ar aduna împreună aproximativ 280 de voturi.

În schimb, premierul şi preşedintele PNL Florin Cîţu susţine că niciun parlamentar liberal nu va vota moţiunea, deşi aleşii formaţiunii vor fi prezenţi în bănci. Cu toate acestea, majorităţii care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR, AUR, ar putea să i se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul PNL din 25 septembrie.

Ce reproșează Guvernului inițiatorii moțiunii

PSD susţine, în textul moţiunii de cenzură, semnată de 157 de parlamentari ssocia-democraţi, că „guvernarea perdanţilor a sărăcit România”, iar „absorbţia fondurilor europene este la pământ”.

„Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, mai arată documentul.

Ce urmează după votul asupra moțiunii

Potrivit calculelor din Legislativ, Guvernul Cîţu riscă să fie demis, marţi, prin votul Parlamentului.

În acest caz, în conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Cîţu va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îşi poate începe activitatea.

În cazul în care moţiunea de cenzură va pica, la vot, Guvernul Cîţu rămâne în funcţie, însă se va pregăti pentru o nouă moţiune de cenzură, a celor de la USR-PLUS şi AUR, care urmează să intre la vot în Parlament, în perioada imediat următoare.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#motiune de cenzura PNL, #Florin Citu premier, #PSD, #usr plus, #aur, #caderea guvernului pnl, #picarea guvernului, #sanse motiune, #live text motiune , #stiri Florin Citu