Ce șanse are o alianță PNL + PSD și care este pericolul reformelor cerute de PNRR. Sociolog: „Cam după 6 luni, dulăii încep să se mârâie și să-și fure ciolanul”

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 09:12
7846 citiri
Ce șanse are o alianță PNL + PSD și care este pericolul reformelor cerute de PNRR. Sociolog: „Cam după 6 luni, dulăii încep să se mârâie și să-și fure ciolanul”
Klaus Iohannis și Florin Cîțu FOTO Hepta

Alianța dintre PSD și PNL pare tot mai aproape de realitate, liberalii urmând a avea vineri, 5 noiembrie, o ședință a Biroului Politic Național (BPN), forul extins de conducere, în care vor decide dacă fac coaliție cu PSD. În aceste condiții unul din subiectele ce suportă atenție este ce șanse reale are o astfel de coaliție, între două partide care s-au catalogat drept dușmane de moarte, și care este riscul asupra reformelor cerute de Comisia Europeană în cadrul PNRR.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu susține că, dacă de uităm la episodul din 2009, după primele șase luni ar putea începe și tensiunile între cele două partide. În ceea ce privește reformele din PNRR, fostul consilier prezidențial este de părere că se va încerca fentarea oficialilor europeni. „Într-adevăr, cele 30 de mld sunt condiționate de reforme. Dar un avans de 3-4 miliarde, cu cerințe minime de început, nu e chiar de colo. Cu restul vor încerca să păcălească Comisia Europeană, în bunul stil românesc”, a scris Lăzăroiu

„Să remarcăm o dublă premieră:

I. Pentru prima oară în 30 de ani, PSD vine la guvernare să strângă gunoiul după petrecere. Până acum au strâns ceilalți după ei (excepție guvernul Năstase).

II. Pentru prima oară partidul cu cei mai multi parlamentari cedează funcția de premier unui aliat de dimensiuni considerabil mai mici (neconfirmat, dar probabil).

1. Cât ar putea dura o guvernare PSD-PNL?

Mă bazez pe singura experiență, din 2009, deși situațiile sunt numai vag comparabile. Atunci a fost o decizie strategică a PDL, să nu lase PSD în opoziție înaintea prezidențialelor. PSD a acceptat de foame și din lăcomie. Chiar dacă contextele sunt diferite, pot să vă spun că și pesediștii, și pedeliștii erau exasperați după primele 6 luni. Și unii, și alții cu ochii pe sondaje. Cele mai multe conflicte mocnite erau pe numirile de clientelă și pe contracte.

USL nu e relevant în discuție. USL a fost o alianță politică asumată, cu adversar bine definit, care a participat în alegeri ca atare.

Deci, cam după 6 luni, dulăii încep să se mârâie și să-și fure ciolanul. Dacă acul sondajelor începe să se miște în dreptul USR și AUR, mârâielile vor deveni tot mai sonore. Frica de trădare, de anticipate, de irelevanță, laolaltă cu insațiabilitatea și frenezia de a extrage rente vor face ravagii.

2. Ce șanse ar fi să vedem PSD gata să se apuce de reforme?

Să nu plecăm cu prejudecăți la drum. Sunt oameni în PSD care înțeleg nevoia de modernizare a statului (Ciolacu, Tudose, Dâncu, Grindeanu). Ei sunt totuși lideri politici slabi, nu uitați asta. Un singur tartor i-a ținut pe tușă timp de trei ani și le-a ridiculizat o mare revoluție (cu Firea pe post de trompetă) în două sau trei ședințe. Ei vor fi conduși de baza partidului, și-așa convinsă greu să intre la guvernare. Dar, dacă tot au intrat, vă dați seama că începe feudalizarea și jaful, pentru că ei, din păcate, nu știu altceva. Pe harta lor mentală guvernarea înseamnă bani și rubedenii puse în funcții. Așadar, reforma administrației sau a companiilor pline de căpușele lor trebuie să mai aștepte. Nu văd de unde ar putea veni impulsul.

3. Ar putea fi PNL factorul reformator al coaliției?

Puțin probabil. PNL e practic consumat de bătălii interne, de nemulțumiri crescânde față de lipsa direcției, de anxietăți legate de supraviețuirea politică. Cu o ureche ciulită la cântecele de sirenă ale lui Orban, cu cealaltă la știrile de dimineață despre oamenii săltați de DNA, mulți liberali vor intra repede în horă. Dacă-i bal, bal să fie. Teama că n-o să mai prindă vreo guvernare în următorii ani îi va împinge să-și umple sacoșele, care cât apucă cu două mâini. Mulți știu că "soarta PNȚCD", care li se tot flutură de jurnaliști, nu mai e doar o metaforă.

4. Dar cum rămâne cu PNRR?

Într-adevăr, cele 30 de mld sunt condiționate de reforme. Dar un avans de 3-4 miliarde, cu cerințe minime de început, nu e chiar de colo. Cu restul vor încerca să păcălească Comisia Europeană, în bunul stil românesc (cum am facut și cu MCV, și cu banii europeni). Peste banii de avans, dacă mai smulg prin negocieri și șobolăneli politice la Bruxelles încă 1-2 miliarde, e superb, nici nu-și doresc mai mult. Reforma pensiilor, a salarizării - doar mici cosmetizări și termene împinse tot mai în față. Deci, dacă iau 5-6 miliarde pentru clientela lor numeroasă, să fie primit.

5. Va avea loc o depolitizare a administrației la un nivel decent, functional?

În niciun caz. Politizarea va merge în profunzime, ca de obicei. Tot ce nu e roșu va fi galben și invers. De la portar la director totul e cu voie și control de la partid. Sunt multe guri de hrănit, mulți nepoti, nași, fini și, peste toate, entuziasmul libertății de a fura (nu uitați că, după ce-a plecat Năsui de la minister, s-au tras salve de șampanie).

6. E vreo șansă să avem miniștri competenți, pentru că, nu-i așa, știți refrenul, "useriștii nu se pricep, noi avem experiență"?

Asta este doar o propagandă bine întreținută și fără suport faptic. Uitați-vă la ultimele guvernări PSD sau la demnitarii cu care populează liberalii funcțiile publice și o să realizați că, cu mici excepții, PNL și PSD suferă de o lipsă cronică de competențe. Mulți politruci, guriști, recitatori, dar oameni care să înțeleagă ce înseamnă să generezi politici publice, puțini și timizi.

Nu plec de la prezumția de neghiobie și hoție. Încerc, de pildă, să mă gândesc că PSD ar vrea să demonstreze că poate și altceva, să spulbere stereotipurile despre ei, consolidate în prea mulți ani la guvernare. Prefer să sper că liberalii se vor simți vinovați pentru trădarea electoratului și își vor lua revanșa față de oamenii care sperau să-și țină promisiunile din campanie. Dar știu că e foarte greu să se întâmple asta. Sunt forțe mai presus de bunele lor intenții, care țin de un tip de cultură politică a organizaților. Ele sunt cu adevărat constrângătoare.

În plus, clientela, care înseamnă puzderie de firme și firmulițe, presă, băieți șmecheri, funcționari de toate felurile și cu toate acoperirile, așadar, toți acești atârnători rapace au grijă să înăbușe orice politici care le-ar leza lor interesele. O groază de oameni politici de la noi nu-și mai aparțin de mult. Ei sunt doar niște marionete, fie inocente, fie bine orientate. Mulți dintre ei nici nu realizează. De asta și dorm bine noaptea și ridică din umeri ziua”, a scris Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Klaus Iohannis presedinte, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu, #PSD, #coalitie de guvernare , #PNL
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Poza Injineru
Injineru
rank 5
O cacealma a echipei cistigatoare