Guvernul Cîțu a căzut „big time”. Moțiunea de cenzură a trecut cu 47 de voturi peste limită. Primele reacții din PNL

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 14:50
14538 citiri
Guvernul Cîțu a căzut „big time”. Moțiunea de cenzură a trecut cu 47 de voturi peste limită. Primele reacții din PNL
Premierul Florin Cîțu rămâne interimar până la instaurarea unui nou executiv FOTO Hepta

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și sprijinită de USR și AUR a trecut marți, 5 octombrie, cu 281 de voturi favorabile, 47 peste limita majorității.

Premierul Florin Cîțu suferă prima lovitură la nici două săptămâni de când a preluat șefia PNL. Cu toate că opoziția nu a avut emoții la vot, circul din Parlament a dovedit că criza politică va continua.

Următorul pas după remanierea guvernului Cîțu va fi ca președintele Klaus Iohannis să țină consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele, urmând apoi ca șeful statului să anunțe nominalizarea sa de premier. Cu toate astea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

La câteva minute de la anunțarea rezultatului, fostul președinte al PNL Ludovic Orban i-a transmis voalat lui Florin Cîțu că trebuie să facă un pas în spate

„E momentul ca cei care au acționat mai mult din orgoliu, din ambiție personală, din frustrare, din dorința de a se afirma individual, să facă un pas înapoi, să-i lase pe oamenii raționali din PNL, USR PLUS și UDMR să se așeze la masa negocierilor. (...) E evident pentru toată lumea că Florin Cîțu nu mai poate să obțină votul de învestitură. Azi a arătat că nu-și dorește lucrul ăsta prin atacuri în rafală împotriva potențialilor parteneri de la USR PLUS. Atacuri care au depășit limita parlamentarismului și la celelalte formațiuni politice”, a declarat Ludovic Orban

Florin Cîțu a lansat acuze grave la adresa USR PLUS, și a anunțat dinainte că dacă se va vota moțiunea de cenzură, PNL va refuza orice negociere ulterioară cu formațiunea condusă de Cioloș. „Trebuia să-i fi demis de mult mai devreme. Am tolerat o echipă de incompetenți mai mult decât era cazul. Până la urmă și-au dat seama că nu pot și au plecat singuri. Nu voi mai permite așa ceva”, a afirmat președintele PNL.

De cealaltă parte PSD a lansat critici dure la adresa PNL, acuzându-l pe Florin Cîțu că „ați ajuns șef al unui hoit politic”, însă nu a uitat nici de USR, acuzându-l pe Barna că a „distrus România cot la cot” cu liberalii. „Deputatul Barna votează împotriva vicepremierului Barna. Deputatul Drulă votează împotriva ministrului Drulă. Votul pentru moțiune nu va șterge anul de mariaj cu PNL. Nu e suficient pentru a posta în virgină. Ați născut cu liberalii un zombi politic numit Cîțu. Sunteți părinte 1 și părinte 2 pentru acest zombi. Iar zombie-ul a încercat să vă imite. V-a plăcut mult. V-ați despărțit de el doar atunci când nu v-ați mai înțeles pe bani și funcții”, a afirmat prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Cea de-a treia tabără, USR PLUS, a acuzat PSD că e în tabără cu PNL. „Dezbaterea aceasta e foarte bună, pentru că toată România vede că Florin Cîțu, PNL, PSD, braț la braț dau vina pe USR. În cele opt luni de guvernare, miniștrii care au făcut bucăți de reformare, au fost fix cei de la USR. Aceasta e realitatea. Înțelegem din discursurile pe care le-ați avut că anunțați o continuare de USL 2.0. PSD l-a susținut pe Florin Cîțu cum n-a susținut niciun alt premier”, a afirmat Dan Barna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
#Florin Citu premier, #motiune de cenzura PNL, #executiv pnl, #scandal usr plus pnl, #PSD , #stiri Florin Citu