Țapii ispășitori găsiți de Florin Cîțu pentru eșecul campaniei de vaccinare. ”Pot să fiu acuzat că nu sunt cel mai convingător om din lume”

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 21:30
5788 citiri
Țapii ispășitori găsiți de Florin Cîțu pentru eșecul campaniei de vaccinare. ”Pot să fiu acuzat că nu sunt cel mai convingător om din lume”
Florin Cîțu, premierul României FOTO Hepta.ro

Campania de vaccinare contra COVID-19 a pornit cu avânt în decembrie 2020, dar tot atât de repede cifrele au început să scadă. România a ajuns să fie pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința imunizării, după Bulgaria, cu circa 33% din populație imunizată.

Florin Cîțu a căutat adesea vinovați, devenind mult mai acid în declarații după ce membrii USR PLUS i-au cerut să prezinte un raport privind campania de vaccinare în Parlament, la sfârșitul lunii septembrie.

Astfel, Florin Cîțu a trecut vina de la unii la alții de-a lungul timpului, fie că vorbim de oameni precum Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, fie că vorbim de partide: USR PLUS, PSD, AUR.

Țapii ispășitori găsiți de premier

Televiziunile, vinovate

Florin Cîțu a primit doza trei a vaccinului contra COVID-19 duminică, 3 octombrie, prilej cu care a declarat că, printre vinovații pentru eșecul campaniei de vaccinare se numără și televiziunile.

Mai exact, a spus că acestea au preluat mai multe mesaje anti-vaccinare decât mesajele campaniei de vaccinare.

”Campania noastră a fost prezentată la televizor, dar nu cred că a fost prezentată la fel de mult cum au fost prezentate aceste mesaje (n.r. - mesaje anti-vaccinare)”, a spus Cîțu duminică.

Ioana Mihăilă, vinovată

Florin Cîțu a cerut, tot în luna septembrie, o anchetă privind modul în care ministerul Sănătății s-a pregătit de valul patru al pandemiei de coronavirus. În fruntea instituției a fost Ioana Mihăilă în perioada respectivă, care a declarat la momentul respectiv că se bucură de inițiativa premierului și că ”s-ar putea să fie surprins în defavoarea lui”.

Mihăilă a explicat că această campanie de vaccinare este coordonată de Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV), care este în subordinea directă a premierului.

”Mă bucur că cere o anchetă, că s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui, ca urmare a acestei anchete. (...)

Dacă vorbim de prevenția unui val mare de îmbolnăviri care necesită îngrijiri spitalicești, vorbim mai ales de campania de vaccinare şi atunci e bine să ne amintim că această campanie de vaccinare este coordonată de CNCAV, care este în subordinea directă a premierului României şi care are ca reprezentant din partea Ministerului Sănătăţii un secretar de stat PNL şi anume domnul Andrei Baciu, iar rezultatele le vedem cu toţii”, a declarat Ioana Mihăilă în 21 septembrie.

Partidele politice, cu excepția PNL, vinovate

Florin Cîțu a împărțit vina și între partidele politice, susținând că atât USR PLUS, cât și AUR și PSD sunt vinovate pentru eșecul campaniei de vaccinare.

Mai exact, a spus că este vina PSD, deoarece ”este anti-restricții”, că este vina AUR, fiindcă ”este anti-vaccin”, dar și vina USR PLUS, pentru că ”s-a aliat cu cele două partide”, fiind vorba despre moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu.

”În România există de mai mulți ani o campanie antivaccinare puternică susținută de partide extremiste, care au ajuns acum în Parlamentul României. Cum să vii să mă acuzi pe mine, să mă chemi în Parlamentul României să mă întrebi de vaccinare, când tu stai braț la braț, la aceeași masă, cu lideri care au susținut și anul trecut în plină pandemie și anul acesta campania antivaccinare?

Pe de o parte sunt cei de la PSD, care erau anti-restricții, văd că acum cei de la USR sunt cu PSD. De cealaltă parte sunt cei de la AUR, care sunt clar împotriva vaccinării, iar USR sunt și lângă aceștia. Iar USR are tupeul să mă cheme în Parlament să mă întrebe de campania de vaccinare. După ce se eliberează de influența celor două partide nocive putem sta de vorbă”, a declarat Florin Cîțu în 23 septembrie.

Florin Cîțu, nevinovat

Florin Cîțu a declarat în repetate rânduri, în lunile precedente, că merge foarte bine campania de vaccinare, că valul patru nu va fi atât de puternic precum valurile doi și trei, dar și că, oricum, este totul pregătit. Ulterior a adoptat alt ton și a declarat campania ca fiind un eșec, dar a ținut să menționeze că nu se simte răspunzător.

”Eu nu sunt o firmă de advertisting, ceea ce poate să facă Guvernul, am făcut. La începutul acestei pandemii, problema noastră era dacă şi când avem vaccinul. Asta era soluţia. După aceea, a venit vaccinul, eram criticaţi că nu avem fluxuri, că nu putem să vaccinăm multe persoane. Am rezolvat aceste probleme.

Dar până la urmă, în România vaccinarea nu este obligatorie. Pot să fiu acuzat că eu nu sunt cel mai convingător om din lume, (...) dar aş vrea să văd responsabilii din societate, oamenii care sunt lideri de opinie, influencerii pe Facebook, câte ore au dedicat campaniei de vaccinare? Până la urmă este vorba despre noi toţi, vaccinarea ne ajută pe noi toţi.

Eu, dacă este ceva să-mi asum, poate eu nu sunt cel mai convingător om din lume, deşi m-am dus, m-am vaccinat între primii, şi a doua oară, am fost peste tot în România şi cred că la fiecare declaraţie am vorbit despre campania de vaccinare”, a declarat Florin Cîțu la sfârșitul lunii septembrie, fiind întrebat dacă se simte vinovat că nu a mers campania de vaccinare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
#Florin Citu, #premier, #campanie vaccinare Romania, #esec, #vinovati , #stiri Florin Citu