Superman? Mai degrabă Nero. Cum a dat foc Cîțu la toate punțile de negociere cu absolut toată lumea

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 21:35
5737 citiri
Superman? Mai degrabă Nero. Cum a dat foc Cîțu la toate punțile de negociere cu absolut toată lumea
Cîțu continuă să critice fără noimă PSD, deși aceștia l-au ținut în brațe până la congresul PNL FOTO Hepta

În numai câteva luni, Florin Cîțu a reușit să dezbine, fără să cucerească nimic. A divizat PNL, partid aflat în prag de scindare. A rupt definitiv relația cu USR și a compromis guvernarea de dreapta.

Continuă să critice fără noimă PSD, deși social-democrații l-au ținut în brațe până a câștigat alegerile interne în PNL. Acum, e imposibil ca Marcel Ciolacu să-l susțină în fruntea unui guvern minoritar. Prin aroganță, a rupt orice contact cu societatea civilă, fiind principala țintă în mediul online. Deși se alintă Superman, Florin Cîțu pare inspirat mai degrabă de Nero, politicianul care a lăsat ruine în urma sa. Cîțu a rupt toate proiectele politice și a rămas el însuși rupt de realitate. Într-o singură direcție a fost Cîțu consecvent: a spus da la orice i-a cerut Klaus Iohannis, patronul său politic.

Partidul

Florin Cîțu a câștigat competiția cu Ludovic Orban pentru șefia PNL, însă liberalii sunt mai divizați ca niciodată. 41 de parlamentari PNL au semnat o scrisoare în care îi solicită președintelui Iohannis să-l desemneze pe Ludovic Orban premier cu scopul de a reface coaliția de guvernare. PNL are în total 134 de parlamentari, din care 41 de mandate în Senat. Practic, președintele de partid Cîțu a pierdut susținerea unui întreg grup parlamentar. De obicei, toți senatorii și deputații se aliniază în spatele noului președinte. El reprezintă puterea. În PNL, pierzătorul Ludovic Orban controlează în continuare o masă de manevră importantă. Practic, încercând să strângă o nouă majoritate parlamentară, Florin Cîțu nu are nici măcar întreaga susținere a partidului pe care-l conduce. Un alt punct nevralgic este raportarea la tabăra adversă. Cîțu nu a lăsat niciun loc în conducerea PNL pentru echipa Orban, deși fostul președinte a luat 40% din voturi.

Guvernul

Florin Cîțu l-a demis intempestiv pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat programul PNDL 3 - dedicat aleșilor locali - înaintea Congresului PNL. Decizia a dus la ruperea coaliției de guvernare. USR nu putea asista pasiv la îndepărtarea lui Stelian Ion, după precedentul Vlad Voiculescu. Florin Cîțu a rupt orice punte de legătură cu USR mizând pe faptul că partidul condus de Dacian Cioloș nu se va asocia cu PSD și AUR în Parlament. Greșit. USR l-a răsturnat. Și oricât l-ar susține președintele Iohannis, Cîțu nu mai poate strânge o majoritate puternică pentru a continua la Palatul Victoria. Singura șansă pentru Cîțu e să conducă un guvern interimar, dar asta îl va transforma în captivul PSD.

Însă și sprijinul PSD e problematic. Partidul condus de Marcel Ciolacu a votat cot la cot cu PNL pentru amânarea moțiunii USR-AUR, astfel încât Florin Cîțu să intre la congresul PNL din postura de premier. Practic, PSD a jucat în echipa câștigătoare. În schimb, Florin Cîțu a refuzat dialogul cu PSD, pozând într-un politician intransigent cu socialiștii, o atitudine duplicitară, în condițiile în care Cîțu a rezistat ca premier timp de o lună cu sprijinul PSD. Acum, e aproape imposibil pentru PSD să-l voteze pe Cîțu în fruntea unui guvern minoritar. Cel mult, PSD ar putea susține un alt premier PNL pentru un guvern minoritar.

Societatea

Încercarea disperată a lui Florin Cîțu de a rămâne la putere, aroganța și eșecul campaniei de vaccinare l-au transformat pe liderul PNL într-un politician extrem de criticat de societate, atât în stradă, cât și pe rețelele sociale. Florin Cîțu are o cotă de încredere extrem de scăzută, iar aproape 80% din români cred că țara merge într-o direcție greșită, cifră-record pentru un guvern nou-instalat. Pe scurt, contractul social dintre premier și populație e compromis.

Concluzia

Florin Cîțu încercă să strângă o majoritate parlamentară în condițiile în care nu controlează integral PNL, a pierdut susținerea USR, și-a pus în cap PSD și AUR. I-a mai rămas doar susținerea UDMR, negociată prin intermediul lui Klaus Iohannis, însă insuficientă.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Economia germană – cu un moral mai ridicat – TradeVille
Comerțul Cu Ridicata Înregistrează Creșteri In februarie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând autovehiculele si motocicletele) a înregistrat o creștere, comparativ cu...
#Florin Citu premier, #Superman, #negocieri, #rupte, #USR, #PSD, #analiza, #Nero , #stiri Florin Citu