Florin Cîțu, despre veto-ul liberalilor în cazul lui Ciolacu sau Grindeanu ca premieri: „PNL nu pune astfel de condiţii. Noi vorbim de principii”

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 14:26
2185 citiri
Florin Cîțu, despre veto-ul liberalilor în cazul lui Ciolacu sau Grindeanu ca premieri: „PNL nu pune astfel de condiţii. Noi vorbim de principii”
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu FOTO Hepta

Florin Cîţu a afirmat marți, 16 noiembrie, întrebat dacă ar fi dispuşi liberalii să accepte un premier PSD în persoana lui Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu, că PNL nu pune astfel de condiţii, ci vorbeşte despre principii. El a mai spus că în prezent singura decizie în partid este de a fi format un guvern în jurul PNL.

„Nu este o idee, este un mandat pe care îl are astăzi echipa de negociere în negocierile cu PSD, o majoritate în jurul PNL. Orice altă modificare trebuie votată în forurile statutare ale partidului. În primul rând, haideţi să ne înţelegem pe programul de guvernare. Nu putem să mergem mai departe dacă nu ne înţelegem pe programul de guvernare. Pentru noi este foarte important să avem acest program de guvernare aprobat, după aceea putem să mergem mai departe. Nu, nu ajungem la premier dacă nu avem programul de guvernare (întrebat dacă a decis ce partid va da premierul - n.r.)”, a explicat Florin Cîţu, marţi la Parlament.

Chestionat dacă premierul ar fi de la PSD, PNL ar avea ceva împotrivă să fie Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu, Cîţu a răspuns: „Eu sper că v-aţi obişnuit că PNL nu pune astfel de condiţii. Noi vorbim de principii”.

„Noi suntem singurul partid care nu pune astfel de condiţii. Văd că toate celelalte partide au tot felul de condiţii, ceea ce îmi arată mie că de fapt nu vor la guvernare, de fiecare dată când vin cu astfel de condiţii. Eu am văzut că USR îşi propune preşedintele partidului. PSD îşi propune preşedintele partidului. Cumva, când e vorba de PNL, toată lumea trebuie să aibă o opinie despre PNL. În forurile statutare ale PNL nu s-a luat decizia”, a completat liderul liberalilor.

Acesta a mai precizat că Sorin Grindeanu nu este propunerea PNL de premier.

„Sorin Grindeanu nu e propunerea noastră. Dacă este propunerea de la PSD, nu este a noastră. Pentru domnul Nicolae Ciucă a fost un vot dat pentru un guvern minoritar PNL - UDMR. Acela a fost votul. Eu am făcut propunerea şi votul a fost pentru a forma un guvern minoritar PNL - UDMR. Acea propunere nu a trecut. Poate să fie o altă propunere, dacă sunt şi alte propuneri în PNL. Până la urmă vom vedea care sunt discuţiile. În acest moment, avem doar o decizie de a forma un guvern în jurul PNL”, a conchis Cîţu.

Una dintre variantele luate în discuţie în acest moment în interiorul PNL este că Florin Cîţu rămâne propunerea de prim-ministru, iar în eventualitatea în care PSD va fi partidul care va da primul premierul, atunci liberalii nu vor fi de acord ca funcţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din conducerea PNL.

Marţi seară, liberalii se vor reuni în şedinţa Biroului Executiv, prin videoconferinţă, pentru a analiza evoluţia negocierilor şi pentru a pune pe agendă această variantă de rotaţie a premierilor.

Surse liberale au precizat că va fi greu ca o astfel de propunere să fie acceptată de liderii PNL din teritoriu care au acceptat cu greu faptul că partidul a început negocierile cu PSD, iar impunerea unui premier de la PSD ar fi de neconceput.

Până când cele trei formaţiuni nu se înţeleg în privinţa premierului, nu poare fi negociată nici structura şi componenţa noului Guvern, asta deşi cele trei partide îşi propuseseră ca la începutul săptămânii viitoare să fie dat votul în Parlament pe noul Executiv.

Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Președintele clubului Farul, Gică Popescu, a fost în audiență la Marcel Ciolacu, premierul României. Gică Popescu a discutat despre finanțarea acdaemiillor și a cluburilor de fotbal....
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Florin Citu premier, #PNL, #negocieri PSD PNL, #alianta PNL PSD, #marcel ciolacu , #stiri Florin Citu