Florin Citu: Pensia minima se va majora de la 704 lei la 800 lei. Ce alte majorari sunt incluse in rectificarea bugetara

Vineri, 14 August 2020, ora 20:07
5140 citiri
Florin Citu: Pensia minima se va majora de la 704 lei la 800 lei. Ce alte majorari sunt incluse in rectificarea bugetara
Foto: Facebook/Florin Citu

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre contextul economic nefavorabil din cauza pandemiei de coronavirus in care este efectuata rectificarea bugetara. El a spus ca aceasta cadere extrem de grava a economiei s-a vazut in resursele bugetare. La randul sau, ministrul de Finante Florin Citu a prezenta principalele elemente din rectificare si a precizat ca, la capitolul cheltuieli este inclusa cresterea etapizata a alocatiilor cu 20%, majorarea punctului de pensie, incepand cu 1 septembrie, de la 1.265 lei la 1.442 de lei, cat si cresterea pensiei minime de la 704 lei la 800 lei.

"Rectificarea bugetara vine intr-un moment in care avem si informatiile pentru cresterea economica sau dinamica economie in trimestrul 2, care arata clar ca economia in trimestrul 2 a incetinit, dar in acelasi timp pastreaza estimarile pe care le avem cele mai recente de la Comisia Nationala de Prognoza. Rectificarea ia in calcul o contractie a economiei in 2020 de 3,8%, o estimare care s-a inrautatit fata de cea initiala, dar aceste doua puncte procentuale vin din cele doua luni in care economia a fost inchisa. Relativ la ce se intampla in restul Europei, unde avem o medie a scaderii de 14%, Romania cu 10% este", a declarat Florin Citu, in debutul sedintei de vineri a Guvernului.

La randul sau, premierul a spus ca "am avut o cadere extrem de grava a economiei care s-a vazut in resursele bugetare".

"Pornind de la aceste elemente macro, deficitul bugetar se majoreaza la aceasta rectificare la 90,9 miliarde lei. Reprezinta 8,6% din PIB. Fata de bugetul initial din decembrie, inseamna o crestere a deficitului cu 50 de miliarde. O parte, 20 de miliarde vin din scaderea veniturilor si 30 de miliarde vin de la cresterea cheltuielilor", a fost replica ministrului de Finante.

Acesta a vorbit si despre capitolul cheltuieli din rectificarea bugetara, care includ cresterea etapizata a alocatiilor pentru copii si majorarea punctului de pensie, cat si despre destinatia sumelor alocate pentru ministere, in special cel al Sanatatii, in contextul pandemiei de coronavirus.

"La cheltuieli, bineinteles cresterea etapizata a alocatiilor cu 20%, majorarea punctului de pensie, incepand cu 1 septembrie, de la 1.265 lei la 1.442 de lei. Majorarea pensiei minime de la 704 lei la 800 lei. As vrea sa mai prezint cateva elemente din cheltuieli curente si de capital, proiecte nationale. Cele 9,5 miliarde lei in domeniu socio-economic. Sunt 3 miliarde lei incluse pentru a continua indemnizatiei, pe SURE. 1,5 miliarde pentru plata pana la final a dreptului de asistenta sociala. Mai avem 2,4 miliarde am spus in Fondul de rezerva. In domeniul Sanatatii, 1,1 miliarde pentru asigurarea fondului de plati salariale a persoanelor din unitatile sanitare publice. 500 de milioane pentru medicamente, pusi fara contributie personala, 800 de milioane de lei in plus la plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate. Aici vreau sa va spun ca, in acest an, am platit cele 3 miliarde lei stocurile de anul trecut. Am platit inca 2,4 miliarde si adaugam 800 milioane pentru decontarea concediilor medicale. Mai sunt 200 milioane cheltuieli pentru personal, in bugetul Ministerului Sanatatii, pentru sporuri, pentru conditiile de pericol deosebit. 3,114 miliarde lei pe sold, in special pentru Sanatate", a explicat Florin Citu.

El a adus in discutie si capitolul investitii si a prezenta plafoanele de garantii pentru mai multe programe, printre care IMM Invest, IMM Factoring, care sunt majorate, la aceasta rectificare bugetara.

"La investitii, avem in continuare 1,8 miliarde pentru Ministerul Dezvoltarii, 323 de milioane pentru proiecte privind educatiei timpurie, proiecte din invatamantul secundar ROSE, 250 de milioane pentru mentinerea infrastructurii rutiere, deci sunt suplimentare. As vrea sa va prezint cateva din cheltuielile bugetare si ce aducem in plus la aceasta rectificare. Cheltuielile bugetare se majoreaza cu 18,2 miliarde pe sold, deci sunt mai multe influente acolo, dar important din acestea sunt proiecte finantate din fonduri externe de 8,6 miliarde de lei si cheltuieli curente de capital, proiecte nationale, de 9,5 miliarde de lei. In plus se majoreaza plafonul de garantii cu 14 miliarde de lei, de la 18 miliarde cat a fost in prima rectificare la 32 de miliarde. Aici includem majorarea plafonului pentru programul IMM Invest cu 5 miliarde lei, de la 15 la 20 de miliarde lei. A fost aprobat de Comisia Europeana. Plafon garantii masuri sprijin companii mari EXIMBANK cu 4,7 miliarde lei. Plafon garantii TAROM si Blue Air cu 0,8 miliarde lei. Plafon garantii program IMM Leasing 1,5 miliarde lei. Plafon garantii program IMM Factoring 1,1 miliarde lei. Plafon garantii vouchere de vacanta si asigurare de credit comercial - 1 miliard lei. Acestea sunt cresterile pentru garantii", a completat Florin Citu.

Seful Guvernului i-a cerut ministrului de Finante sa explice destinatia celor 14 miliarde lei, pentru ca "s-a comentat pe suma de 14 miliarde la actiuni generale ale Ministerului Finantelor".

Florin Citu a spus ca acesta este un capitol distinct prevazut in rectificarea bugetara si din acesti bani trebuie sa platim dobanzile la datoria publica si contributia Romaniei la UE.

"Bineinteles, MFP actiuni generale este un capitol distinct. Nu are legatura cu ce se intampla la Ministerul Finantelor cu ordonatorul de credit si aici includem in cele 14,5 miliarde lei: 1,7 miliarde lei sunt dobanzile pe care trebuie sa le platim la datoria publica, 2,4 miliarde lei Fodul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, 550 milioane lei reprezinta contributia Romaniei la bugetul UE, 5 miliarde asigura sumele necesare finantarii proiectelor pentru beneficiari si/sau continuarii finantarii proiectelor, in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene. In cazul in care nu sunt fonduri europene, avem acesti bani. 4,6 miliarde lei Fondul de la bugetul de stat puse la dispozitia EximBank pentru implementarea schemei de ajutor de stat si ajutorul de minimis. Deci acestea sunt cele 14,5 miliarde lei", a precizat Citu.

Ludovic Orban a adaugat ca "acesti bani urmeaza sa fie decontati, deci sunt un fel de bani de rulaj".

Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#citu, #rectificare bugetara, #majorare, #pensii , #premier