Condițiile puse de PNL pentru refacerea coaliției cu USR: Fără miniștrii care au votat moțiunea împotriva lui Cîțu SURSE

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 17:23 9268 citiri
Florin Cîțu și Nicolae Ciucă FOTO Hepta

Liberalii ar dori o refacere a coaliţiei cu cei de la USR, dar în anumite condiţii, şi anume ca structura Executivului să se păstreze la nivel de portofolii, însă miniştrii propuşi de USR să nu fie dintre cei care au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, au declarat surse liberale pentru News.ro. Negocierile cu cei de la PSD au picat după ce social-democraţii ar fi cerut o paritate a posturilor de miniştri.

PNL se află, în acest moment, într-un moment de blocaj total, în condiţiile în care sâmbătă expiră termenul de zece zile în care premierul desemnat Nicolae Ciucă trebuie să vină în faţa Parlamentului pentru votul de încredere.

Discuţiile cu PSD, de marţi seară, de la Vila Lac, s-au încheiat cu un eşec, pentru că, spun surse liberale, PSD ar fi cerut paritate în Executiv, pe motiv că au cei mai mulţi parlamentari şi doar astfel ar accepta un premier de la alt partid. În plus, social-democraţii au cerut ministere de forţă.

Conducerea PNL a respins aceste propuneri şi ia în calcul o revenire la discuţiile cu cei de la USR.

Una dintre variantele cu care vor sa intre la discuţii liberalii este ca USR sa nominalizeze în Executivul Ciucă doar persoane care nu au mai fost miniştri şi, mai mult, resping categoric ca din Guvern să facă parte cei care au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

USR a anunţat, deja, oficial, că în cazul refacerii coaliţiei ei preferă să se păstreze aceeaşi structură a Executivului din 2020, însă vor o negociere clară a protocolului coaliţiei, în privinţa luării deciziilor şi a planului de reforme.

Nicolae Ciucă spune că în acest moment are mandat de negociere pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la sediul PNL, că mandatul său de negociere este în continuare pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR, el precizând că o posibilă flexibilizare a mandatului urmează să fie discutată şi decisă în partid cel târziu vineri. Ciucă a mai arătat că sâmbătă va depune în Parlament programul de guvernare şi lista Cabinetului şi că nu îşi va depune mandatul. ”Îmi voi juca şansa până la capăt”, a spus el.

Ciucă a precizat că a avut discuţii cu liderul USR Dacian Cioloş şi că urmează să stabilească dacă va avea loc o întâlnire.

El a precizat că sâmbătă la ora 24.00 expiră termenul până la care trebuie să vină în faţa Parlamentului cu programul de guvernare şi a dat asigurări că nu îşi va depune mandatul. ”Îmi voi juca şansa până la capăt”, a spus el.

”Până atunci vom avea programul de guvernare şi lista Guvernului depuse la Parlament. Nu este închisă uşa către absolut nimeni, continuăm să discutăm”, a spus el.

Nicolae Ciucă a ţinut să precizeze că în acest moment, mandatul său este să negocieze pentru un guvern minoritar PNL-UDMR.

Despre flexibilizarea mandatului, Ciucă a spus că urmează să fie discutată şi decisă, dacă va fi cazul. Întrebat când ar putea fi luată decizia în PNL, Nicolae Ciucă a spus: ”Pot să avansez o dată, nu mai târziu de vineri, vineri este cel mai târziu cînd putem avea acest BPN”.

Dan Barna, despre pretențiile liberalilor

Vicepreşedintele USR Dan Barna a precizat că partidul nu a primit nicio invitaţie formală pentru a discuta cu PNL şi UDMR în vederea refacerii coaliţiei. „Alegerea mai mult sau mai puţin raţională e simplă - USR sau USL”, a adăugat el.

„«Oamenii sau naţiunile vor acţiona raţional doar când toate celelalte posibilităţi au fost epuizate.» (Legea lui Katz) De câteva săptămâni, asistăm la convulsii creative de identificare de diverse posibilităţi iraţionale în ce priveşte guvernarea în plină criză sanitară şi energetică. Şi, dacă ne uităm la ultimele zile, pare că mai sunt doar câteva până la epuizare (a) lor. Soluţiile iraţionale sunt diversele secvenţe de guvern minoritar sau un mult prea vizibil USL autolucrativ”, a scris Dan Barna, miercuri pe Facebook.

El a mai spus că „soluţia raţională pentru România, evidentă pentru toată lumea, este refacerea coaliţiei”.

„Soluţia raţională pentru România este continuarea fermă a programului de reforme pe care românii le aşteaptă de la noi, termene ferme pentru realizarea priorităţilor, un buget cu alocări strategice agreate de la început şi menţinerea aceleiaşi structuri a guvernului care a existat până la declanşarea crizei. Acestea împreună cu un mecanism clar de luare a deciziilor care să elimine riscul păţit de sincope sunt premisele raţionale pentru un guvern stabil şi o majoritate funcţională până în 2024. Până la acest moment USR nu a primit nici o invitaţie formală de a se aşeza la masă cu PNL şi UDMR pentru refacerea coaliţiei. Decizia privind viitoarea guvernare e azi la PNL. Iar alegerea mai mult sau mai puţin raţională e simplă: USR sau USL”. a completat Barna.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News