Împărțirea prefecților. Cîțu s-a răzbunat pe Motreanu și Orban. Ciolacu, avertisment pentru omul lui Dragnea

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 15:54
9048 citiri
Împărțirea prefecților. Cîțu s-a răzbunat pe Motreanu și Orban. Ciolacu, avertisment pentru omul lui Dragnea
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu FOTO Hepta

Liderul PNL Florin Cîțu va ceda prefecturile Vrancea, Giurgiu și Prahova pentru PSD la negocierile din coaliție, chiar dacă județele sunt conduse de liberali, susțin surse politice. Și Marcel Ciolacu a renunțat, surprinzător, la un fief PSD.

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu s-au înțeles ca județele conduse de liberali să primească și prefect PNL, iar cele conduse de PSD să aibă prefecți social-democrați. Care e miza culorii politice? Prefectul poate contesta în instanță orice act al Consiliului Județean. Prin urmare, un prefect nu-i va pune bețe-n roate unui coleg de partid aflat în fruntea județului.

Numai că înțelegerea dintre Cîțu și Ciolacu prevede și câteva excepții: în unele județe cu președinți liberali de Consilii Județene vor fi instalați prefecți de la PSD. Și viceversa. Cum au fost selectate aceste județe? Nu există criterii clare, ci doar o decizie politică.

Spre exemplu, județul Vrancea va reveni PSD, chiar dacă este condus de liberalul Cătălin Toma, care l-a învins pe Marian Oprișan după 20 de ani de domnie. Toma este unul dintre apropiații fostului președinte PNL Ludovic Orban. Însă Cătălin Toma nu-i poate urma pe parlamentarii ex-PNL de Vrancea Ionel Dancă și Ion Ștefan în noul partid format de Ludovic Orban pentru că și-ar pierde mandatul de președinte al Consiliului Județean. Însă va avea de înfruntat un prefect PSD.

De asemenea, PNL va ceda și prefectura Giurgiu, județ condus de Dumitru Beianu, apropiat al liderului PNL Dan Motreanu, unul dintre criticii lui Cîțu în interiorul partidului.

De asemenea, nici Prahova nu va primi prefect liberal, în ciuda faptului că președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, e unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL la nivel național. Florin Cîțu a motivat decizia prin faptul că Organizația Prahova a primit un post de ministru - Cătălin Predoiu, la Justiție. Însă Iulian Dumitrescu a fost nemulțumit, pe motiv că Predoiu a fost impus de Klaus Iohannis, nu de filiala PNL Prahova.

Și PSD a cedat, surprinzător, un fief social-democrat: prefectura Teleorman, județ condus de Adrian Gâdea, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. De altfel, Liviu Dragnea a avut recent o întâlnire la Turnu Măgurele cu Adrian Gâdea și cu mai mulți primari PSD din Teleorman, care l-ar fi deranjat pe Marcel Ciolacu.

Adrian Gâdea deja stabilise ca propunerea PSD pentru funcţia de prefect să fie Benone Rababoc, fost primar timp de 24 de ani, susțin sursele citate.

Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Florin Citu PNL, #Marcel Ciolacu PSD, #prefecti, #Orban, #Dragnea , #PNL