Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 10:023413 citiri
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Citu, premierul României FOTO Facebook/ Florin Citu

Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an.

Conform Eurostat, cele mai mari creşteri economice trimestriale au fost înregistrate în Austria (3,3%), Franţa (3%) şi Portugalia (2,9%). În afara de Lituania, unde economia a stagnat faţă de trimestrul al doilea, cele mai mici creşteri au fost consemnate în România şi Letonia, ambele cu un avans de doar 0,3%.

”Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an”, scrie Cîţu, prezentând şi tabelul Eurostat din care rezultă creşterea economică de 8% a României.

Produsul intern brut a crescut cu doar 0,3% în trimestrul III faţă de precedentul, arată datele semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Rata anuală decelerează de la 13,9% la 7,2%, în condiţiile în care mare parte din restricţiile pandemice din valul 4 nu erau încă în vigoare. În trimestrul III 2021, comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut a crescut cu 0,3% pe seria ajustată sezonier. Analiştii estimau un avans de 0,8%. Dinamica este oricum în încetinire faţă de cea de 2,2%, respectiv 1,5% din precedentele două trimestre, pentru care datele au fost şi revizuite în scădere cu 0,4 puncte procentuale.

Economia zonei euro a crescut, în trimestrul al treilea, cu 2,2% faţă de trimestru precedent, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, creşterea a fost de 2,1%, potrivit datelor Eurostat. În ritm anual, creşterea a fost de 3,7% în zona euro, şi de 3,9% în UE, în contextul unei reveniri semnificative după declinul provocat de restricţii în 2020. Cele mai mari creşteri economice trimestriale au fost înregistrate în Austria (3,3%), Franţa (3%) şi Portugalia (2,9%).

În afara de Lituania, unde economia a stagnat faţă de trimestrul al doilea, cele mai mici creşteri au fost consemnate în România şi Letonia, ambele cu un avans de doar 0,3%. Pe de altă parte, în ritm anual, România a avut, potrivit clasamentului preliminar, cea mai mare creştere economică din UE, de 8%.

Citeste si:
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News