Florin Cîțu explică de ce guvernul nu a dat aproape niciun ban către primăriile PSD și USR: „Este vorba despre nevoi”

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 15:08
5194 citiri
Florin Cîțu explică de ce guvernul nu a dat aproape niciun ban către primăriile PSD și USR: „Este vorba despre nevoi”
Premierul interimar Florin Cîțu susține că nu a existat discriminare la modul în care s-au acorda banii FOTO Facebook / Florin Cîțu

Premierul interiar Florin Cîțu a explicat luni, 11 octombrie, motivele pentru care primăriile conduse de edili PSD sau USR au primit sume infime la rectificarea bugetară în comparație cu primarii de la PNL, la care s-a dus 70% din miliardul de lei.

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, luni, despre miliardul de lei distribuit primăriilor şi a explicat că au fost cereri de 11 miliarde de lei, suma disponibilă fiind de 1 miliard de lei.

”Tot am auzit că sunt supăraţi unii dintre parteneri. Eu ştiu că, la rectificarea bugetară, primăriile PSD, care sunt cele mai slabe şi încasează cel mai puţin, au primit cei mai mulţi bani. Sunt primării care nu colectează venituri la buget, nu sunt performante. Ipocriziile astea trebuie să mai înceteze”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat cum explică faptul că 70% dintre bani s-au dus către primăriile PNL, Cîţu a declarat: ”Exact cum explicăm că peste 50% dintre banii de la rectificare s-au dus către PSD: este vorba despre nevoi. Sunt diferite criterii, diferite situaţii. Nu se uită nimeni la criteriul politic, se uită la nevoi”.

Guvernul a decis modul în care să fie împărțit, în teritoriu, peste un miliard de lei din Fondul de rezevră, bani care au ajuns în special în bugetele primarilor PNL și UDMR, în timp ce PSD și USR au rămas aproape ignorate.

„2.756 de administraţii locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 de lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării”, relata ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Cu toate astea, modul în care s-au împărțit banii dovedesc o altă realitate. Concret, primarii PNL au primit cea mai mare parte din bani, în special liberalii care l-au sprijinit pe Florin Cîțu la congres, cele mai multe sume fiind de peste 400.000 de lei pentru fiecare comună. De cealaltă parte, PSD a avut mult mai puțini primari care au beneficiat de fonduri, iar sumele s-au ridicat până la 50.000 de lei.

În ce îi privește pe primarii USR, aceștia au resimțit pe pielea lor efectele ieșirii de la guvernare, întrucât, din cei 41 de aleși ai partidului, doar cinci au primit bani de la guvern. Astfel, primarii unor orașe mari precum Brașov, Bacău. Timișoara sau Alba Iulia au fost ignorate de către guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Florin Citu premier, #premier interimar citu, #fondul de rezerva al guvernului, #bani primari, #scandal usr plus pnl, #primari PNL , #stiri Florin Citu