Florin Cîțu atrage atenția asupra situației Euroins: ”Este al doilea faliment major în doar doi ani şi este o piaţă care atrage greu investitori”

Sambata, 18 Martie 2023, ora 12:39
2500 citiri
Florin Cîțu atrage atenția asupra situației Euroins: ”Este al doilea faliment major în doar doi ani şi este o piaţă care atrage greu investitori”
Florin Cîțu, fostul premier și lider al PNL FOTO Facebook/ Florin Cîțu

Fostul prim-ministru Florin Cîţu este de părere că în piaţa asigurărilor din România „ceva este sistemic greşit”, având în vedere situaţia companiei Euroins, al patrulea mare asigurător care intră în insolvenţă în ultimii şapte ani. Cîţu spune că nu trebuie minimizat ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare, având în vedere că, după ieşirea de pe piaţă a unor mari jucători în domeniu nu vin alţi investitori.

„Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani de zile şi este o piaţă care atrage greu investitori, pentru că aici este vorba de capital care costă. Şi poate că în trecut veneau investitori, că erau banii ieftini peste tot în lume şi aduceai investitori, aici, acum, când costul banilor a crescut peste tot în lume, va fi complicat să găsim înlocuitori. De aceea spun că este important să nu minimizăm efectele acestui faliment pentru că piaţa pierde un jucător foarte mare şi într-o piaţă cu cât mai puţini jucători preţul nu are decât să crească. Aici vom vedea care sunt soluţiile cu care va veni ASF, cu care va veni Guvernul”, a declarat Florin Cîţu sâmbătă, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

În opinia fostului premier, plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA nu este o soluţie.

„Din punctul meu de vedere, este o prostie (plafonarea tarifelor – n.r.). Vă spun că am gestionat cea mai mare criză din ultima sută de ani, în 2020, când toate pieţele au îngheţat şi peste tot primeam astfel de soluţii cu plafonarea preţurilor şi nu am plafonat preţurile. (...) Intervii cu instrumente care să menţină piaţa funcţională şi după ce trece criza. Noi trebuie să ne gândim că orice criză trece, de aici pornim. Dar vrei să menţii companiile care sunt sănătoase în viaţă, pentru perioada de după. (...) Va trebui să vină cu o soluţie care menţine piaţa, care duce la o dezvoltare a pieţei în viitor, creşterea competitivităţii şi, după aceea, bineînţeles, scăderea preţului”, adaugă fostul premier.

Acesta spune că doar competiţia în piaţă va reuşi să scad preţurile, iar soluţiile se regăsesc în principiile liberale.

Fostul premier susţine că în piaţa asigurărilor „ceva este sistemic greşit”, din moment ce cei mai mari jucători dau faliment şi nu mai vine nimeni în locul lor.

Cîţu reafirmă că nu este cazul ca politicienii să dea vina pe războiul de la graniţă pentru tot ceea ce se întâmplă în economia din România, el fiind de părere că „sunt mai multe domenii unde lipsa de responsabilitate a actorilor politici şi a celor care ar trebui să ia decizii este evidentă”.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, anunţă vineri ASF. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Florin Citu, #faliment euroins, #asigurari , #stiri Florin Citu