Florin Citu cere demisia lui Teodorovici, dupa ce Fitch a anuntat ratingul Romaniei

Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 08:31
5529 citiri
Florin Citu cere demisia lui Teodorovici, dupa ce Fitch a anuntat ratingul Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul liberal Florin Citu sustine ca anuntul agentiei de evaluare Fitch Ratings de vineri, potrivit caruia ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost confirmat la "BBB minus", arata prabusirea economiei, iar ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, ar trebui sa demisioneze.

"Rating-ul agentiei Fitch confirma dezastrul bugetar si prabusirea economiei!", scrie, sambata, senatorul PNL Florin Citu, pe pagina sa de Facebook. In aceasta postare, senatorul a facut o paralela intre comunicatul de presa transmis de Fitch vineri seara si comunicatul de presa transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP) sambata pe aceasta tema.

"Ce nu spune asa zisul ministru al finantelor publice: - ATENTIE!!! Fitch estimeaza (si confirma estimarea mea) un deficit bugetar de 3,4% din PIB in 2018. Eugen Teodorovici trebuie sa DEMISIONEZE! 'Fitch does not believe this can be sustained, and expects Romania's budget deficit to widen towards 3.4% of GDP in 2018 and 3.6% in 2019. This contrasts with the government's budget deficit target of 2.96% of GDP for 2018...'", comenteaza Citu.

Mai exact, in fragmentul citat mai sus, consultantii agentiei scriu ca: "Fitch nu crede ca acest lucru poate continua si se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa creasca la 3,4% din PIB in 2018 si la 3,6% in 2019. Acest lucru contrasteaza cu obiectivul de deficit bugetar al Guvernului de 2,96% din PIB pentru 2018".

Senatorul liberal mai sustine ca Fitch estimeaza (si confirma estimarea sa) privind cresterea deficitului structural. "Romania intra astfel in procedura de deficit excesiv! 'Fiscal loosening with an increasing positive output gap will lead to further deterioration in Romania's structural fiscal deficit in 2018'", completeaza Citu. In fraza citata de liberal, agentia Fitch mentioneaza ca: "Relaxarea fiscala cu un output gap in crestere pozitiva va determina deteriorarea in continuare a deficitului fiscal structural al Romaniei in 2018".

Senatorul liberal mai sustine ca ministrul finantelor nu spune, in comunicatul de presa de sambata, ca agentia confirma incetinirea ritmului de crestere economica a Romaniei in acest an.

"ATENTIE!!! Fitch confirma prabusirea cresterii economice (confirma estimarea mea) . Pentru 2018 estimeaza 3.8%. Bugetul a fost construit pe o crestere economica aproape de 6%. 'As a result, the agency has left its real GDP forecasts unchanged, projecting growth of 3.8% in 2018 and 3.3% in 2019'", mentioneaza Citu.

Mai exact, consultantii Fitch precizeaza, in fraza citata anterior, ca: "In consecinta, agentia si-a pastrat neschimbate prognozele privind PIB-ul real, estimand o crestere de 3,8% in 2018 si de 3,3% in 2019".

Liberalul a mai comentat ca ministrul Finantelor nu spune ca: - ratingul Romaniei este acelasi din 2012. "Economia nu s-a imbunatatit in acesti ani in viziunea Fitch"; - ratingul Romaniei este cel mai slab in categoria "Lower medium grade" si imediat deasupra "Non-investment speculative grade".

"Adica, timp de 6 ani Romania nu a reusit sa se indeparteze de zona speculativa si riscanta pentru investitori."; - In ianuarie 2008, Romania avea acelasi rating ca acum. In cateva luni Romania a fost lovita de o criza economica; - Tari cu acelasi rating ca Romania: Indonezia, Maroc, Turcia.

"Acestea sunt lucruri pe care Dragnea si gasca lui nu le vor spune despre anuntul Fitch de astazi", subliniaza Citu.

In aceste conditii, senatorul PNL ii cer public "asa zisului ministru al finantelor publice": "1. sa puna pe site-ul MFP intreg comunicatul agentiei de rating, 2. sa prezinte istoricul rating-ului cu aceasta agentie, 3. sa arate care este legatura intre rating si probabilitatea de a avea o criza in urmatoarele luni. Daca nu poate sa calculeze probabilitatea o sa-l ajut eu. #2020RomaniaFaraPSDsiALDE #FaraCompromisuri", concluzioneaza Florin Citu.

Anuntul facut de Fitch si ce factori pot inrautati ratingul Romaniei

Agentia de evaluare Fitch Ratings a anuntat, vineri seara, ca mentine ratingul Romaniei pentru datoriile guvernamentale pe termen lung in valuta la BBB- cu perspectiva stabila, dar atentioneaza ca finantele publice au fost slabite de relaxarea politicii fiscale, facuta incepand cu 2016.

Pastrarea ratingului s-a datorat nivelului moderat al datoriei guvernamentale si indicatorilor PIB-ul pe locuitor si dezvoltarea umana, indicatori care sunt peste nivelurile tarilor din categoria BBB. Acesti indicatori sunt contrabalansati de nivelul deficitelor, de cont curent si bugetar, precum si de datoria externa neta, care este mai ridicata decat a altor tari cu rating BBB, precum si de politica fiscala pro-ciclica, care reprezinta un risc la adresa stabilitatii macroeconomice de politica fiscala.

In plus, plafonul de tara al Romaniei a fost pastrat la BBB+, iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost mentinut la F3.

Principalii factori care pot inrautati ratingul Romaniei sunt: deficitele fiscale ridicate persistente, care pot creste rapid ponderea datoriei guvernamentale in PIB, si o supraincalzire a economiei sau o aterizare fortata, care sa afecteze macrostabilitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Florin Citu demisie Teodorovici, #Florin Citu rating Fitch, #Fitch rating Romania , #economist
Comentarii