Florin Citu a renuntat la mandat, cu doar cateva minute inainte de votul care cel mai probabil i-ar fi trecut Guvernul

Joi, 12 Martie 2020, ora 15:55
37931 citiri
Florin Citu a renuntat la mandat, cu doar cateva minute inainte de votul care cel mai probabil i-ar fi trecut Guvernul
Foto: Guvernul Romaniei

Florin Citu si-a depus joi mandatul de premier desemnat, anuntul fiind facut de Administratia Prezidentiala.

"Domnul Florin Vasile Citu si-a depus astazi mandatul de prim-ministru desemnat. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de aceasta decizie si urmeaza sa faca o declaratie de presa in cursul acestei seri", a transmis Administratia Prezidentiala.

Decizia a fost luata cu putin timp inainte de sedinta celor doua Camere ale Parlamentului, care trebuia sa aiba loc la ora 16:00, pentru a da votul de investitura Cabinetului Citu.

Ulterior, Florin Citu si-a justificat hotararea pe Facebook, afirmand ca gestul sau de a renunta la mandatul de premier desemnat trebuie "interpretat in contextul prin care trece astazi Romania". Astfel, el anunta ca ramane la Ministerul de Finante si ca Ludovic Orban trebuie sa fie premierul Romaniei.

Iata Reactii la cald dupa ce Citu si-a depus mandatul de premier desemnat

Existau sanse foarte mari ca noul Executiv sa primeasca voturile necesare investirii, totusi, Florin Citu a luat o decizie la care nimeni nu se astepta.

PNL, care s-a tinut mult timp pe pozitii declarand ca va vota impotriva propriului guvern pentru a fi declansate alegeri anticipate, intr-un final a anuntat ca va vota pentru.

Pentru si cu voturile la vedere au anuntat ca vor vota si USR, PMP, ALDE, Pro Romania, UDMR si minoritatile nationale. Chiar si din randurile PSD erau parlamentari dispusi sa treaca Guvernul Citu, desi oficial s-a anuntat ca PSD asigura doar prezenta, dar nu voteaza pentru.

De mai bine de o luna, Romania are un Executiv interimar, dupa ce in 5 februarie, la doar trei luni de la investire, Guvernul Orban a fost demis prin motiune de cenzura.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii de pe scena politica:

16:41 - Presedintele PMP, Eugen Tomac, a facut un apel la "responsabilitate" si "celeritate" pentru instalarea unui Guvern legitim cu puteri depline. El a adaugat ca seful statului ar trebui sa sustina un Executiv de uniune nationala, iar PNL "sa se trezeasca la realitate".

16:33 - Florin Citu explica, pe Facebook, de ce a luat decizia de a-si depune mandatul de premier desemnat, precizand ca presedintele partidului este cel care trebuie sa fie premierul Romaniei.

El subliniaza ca decizia lui Klaus Iohannis de a-l desemna a reprezentat o onoare, dar a fost luata in contextul declansarii alegerilor anticipate.

El incheie precizand ca ramane la Ministerul de Finante.

16:27 - USR acuza ca tot ceea ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani a fost o sarada.

"Premierul desemnat Florin Citu si-a depus mandatul cu mai putin de o ora inainte de vot! Este dovada ca tot ceea ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani a fost o sarada", scrie USR pe Facebook.

16:25 - Liderul PLUS, Dacian Ciolos, se intreaba cine si ce jocuri face in conditiile in care, spune el, Florin Citu era hotarat sa isi asume mandatul de premier.

"Domnul Citu era ieri hotarat sa-si asume mandatul de prim-ministru. Stiu asta foarte sigur! Ce s-o fi intamplat in ultimele ore? Cine si ce jocuri face? Tara are nevoie de un guvern stabil. O majoritate se contura sa sustina instalarea guvernului.

Lumea se pregateste sa lupte cu criza de sanatate si cu criza economica si PNL joaca baba-oarba cu guvernul. Nu stiu cine/ce calcule si-a facut, dar acest joc politic al PNL in momentele pe care le traim este IRESPONSABIL", scrie Ciolos pe Facebook.

16:18 - In schimb, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, considera ca decizia luata de Citu este cel mai bun lucru care se putea intampla pentru Romania.

"Este cel mai bun lucru care se putea intampla in acest moment in Romania. Ma bucur ca s-a renuntat la acest joc politic. Toata Romania rasufla usurat ca nu este Citu premier", a declarat Ciolacu.

16:12 - Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, s-a declarat extrem de revoltat de decizia luata de Florin Citu, acuzandu-l ca isi bate joc de Parlament si de romani.

"Este o bataie de joc la adresa Parlamentului, la adresa tuturor romanilor. Asistam la o mascarada fara de sfarsit, la o golanie. Premierul a facut consultari, ministrii au fost audiati in comisii, iar la vot dau bir cu fugitii. Nu exista asa ceva in intreaga lume. Este o rusine pentru PNL, pentru Klaus Iohannis. Le cer sa se trezeasca. Nu suntem la bataia lor de joc. E momentul sa vina cu picioarele pe pamant. Nici in republicile bananiere nu se intampla asa ceva", a spus Tariceanu.

16:06 - "Florin Citu a facut un gest de mare responsabilitate pe baza unui principiu. Si anume, atunci cand esti in razboi, si Romania e in razboi cu coronavirusul, comandantul nu pareste linia friontului. Prin urmare, Florin Citu s-a consultat cu colegii si a luat decizia sa faca acest pas. Practic, Ludovic Orban, care a gestionat de la inceput aceasta situatie, este mandatat de catre colegii din PNL sa stranga toata clasa politica in jurul lui, toata societatea civila, pentru a gestiona criza coronaviruslui", a explicat liderul deputatilor PNL, Florin Roman, decizia luata de Florin Citu.

15:54 - Este oficial. Florin Citu si-a depus mandatul de premier desemnat, a anuntat Administratia Prezidentiala. Klaus Iohannis a luat act de decizie si va sustine o declaratie de presa joi.

"Domnul Florin Vasile Citu si-a depus astazi mandatul de prim-ministru desemnat. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de aceasta decizie si urmeaza sa faca o declaratie de presa in cursul acestei seri", a transmis Administratia Prezidentiala.

15:37 - DSU a dat aviz pentru sedinta de plen a Parlamentului.

15:32 - Florin Citu a decis sa-si depuna mandatul, au declarat surse din PNL apropiate deciziei pentru Ziare.com. Se pare ca ar fi luat aceasta decizie dupa o discutie cu presedintele Klaus Iohannis si Ludovic Orban.

15:12 - Liderul UDMR, deputatul Kelemen Hunor, nu exclude posibilitatea amanarii alegerilor locale, in functie de evolutia epidemiei de coronavirus, si a precizat ca liderii politici se vor intalni peste aproximativ doua saptamani pentru a evalua situatia.

14:24 - Deputatul USR Catalin Drula i-a criticat pe Ludovic Orban si pe Marcel Ciolacu pentru mesajele transmise.

"Va anunt decizia USR de a vota acest Guvern, cu votul la vedere ca sa fie totul clar. Sunt doi lideri politici care au evitat constant in aceste zile sa dea semnalul corect: pe de o parte Ludovic Orban, presedintele PNL, care a refuzat si refuza in mod repetat sa spuna ca parlamentarii propriului partid voteaza pentru premierul propus de PNL, pe de alta parte presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care, din ce intelegem, le solicita parlamentarilor PSD sa stea in banci", a spus Drula.

14:19 - Guvernul Citu va primi voturi pentru investire si de la parlamentarii PMP. Liderul formatiunii, Eugen Tomac, a anuntat ca senatorii si deputatii formatiunii sale vor vota la vedere pentru investirea Guvernului Citu.

"Parlamentarii PMP vor vota la vedere pentru investitura Cabinetului Citu. Tara se confrunta cu trei crize: cea de sanatate publica, cea economica si cea politica. Odata cu instalarea noului Guvern, vom rezolva criza politica si decidentii au datoria sa incerce sa le rezolve si pe celelalte doua sau macar sa le minimizeze efectele", a scris Eugen Tomac, joi, pe Facebook.

14:06 - "Optam pentru raul cel mai mic", a declarat presedintele Pro Romania Dambovita, senatorul Adrian Tutuianu, precizand ca Pro Romania va vota Guvernul Citu.

14:01 - Si UDMR va vota pentru investirea Gabinetului Citu, a anuntat liderul formatiunii, Kelemen Hunor.

13:17 - Parlamentarii liberali vor fi prezenti la votul de investitura a Guvernului Citu si vor vota la vedere pentru noul cabinet, a anuntat liderul deputatilor PNL, Florin Roman.

"Am avut o intalnire cu premierul si presedintele partidului, Ludovic Orban, cu premierul desemnat, Florin Citu, si cu alti colegi din conducerea PNL, in care am luat decizia oficiala ca parlamentarii PNL sa fie prezenti astazi la votul de investitura a Guvernului Citu si sa votam pentru investirea Guvernului. E nevoie de un guvern stabil, de un guvern cu puteri depline", a spus Roman.

13:14 - Pentru investirea Guvernului Citu vor vota si parlamentarii USR, formatiunea anuntand ca votul va fi la vedere.

"Uniunea Salvati Romania a decis ca voteaza, joi, investirea Cabinetului Citu. Votul va fi la vedere si are ca justificare nevoia de a pune la dispozitia Guvernului toate atributiile necesare pentru gestionarea crizei provocate de noul coronavirus. Uniunea Salvati Romania face apel la toti deputatii si senatorii sa fie prezenti azi in plenul Parlamentului si sa voteze pentru instalarea unui guvern cu puteri depline", precizeaza USR intr-un comunicat.

13:10 - Si presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a anuntat ca parlamentarii partidului sau vor vota la vedere investirea Guvernului Citu. El i-a indemnat si pe ceilalti parlamentari sa vina la munca si sa-si faca datoria fata de cetateni.

"Atat trebuie sa facem, sa mergem sa votam un guvern. Si spun de pe acum: nu cred ca Guvernul PNL condus de domnul Citu este cel mai bun dintre guvernele posibile, nu cred ca domnul Citu e cel mai bun premier. Cred insa ca e mai bun decat niciun guvern. Vom vota si eu, si colegii mei de la Pro Romania la vedere pentru investirea unui guvern, un guvern care sa puna in aplicare rapid masurile pe care oamenii le asteapta", a declarat Ponta.

13:07 - Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, spune ca parlamentarii formatiunii vor vota "cu noduri in gat" Guvernul Citu.

"Vom vota, cu noduri in gat, Guvernul Citu, pentru a putea avea un guvern legitim. Le solicit celor de la PNL sa voteze la vedere, pentru ca altminteri e clar ca isi trantesc propriul lor guvern si contribuie la prelungirea crizei. Si asta romanii nu le-o vor ierta", a scris Tariceanu pe Facebook.

De mai bine de o luna avem guvern interimar

De mai bine de o luna, Romania are un Executiv interimar, dupa ce in 5 februarie, la doar trei luni de la investire, Guvernul Orban a fost demis prin motiune de cenzura.

Ziua urmatoare, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier, cu scopul de a declansa anticipatele.

In 25 februarie, Ludovic Orban a renuntat sa fie premier desemnat, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Iohannis a incalcat legea fundamentala cand l-a desemnat, astfel ca seful statului l-a propus pe Florin Citu premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot investitura Guvern Citu , #premier