Cum a ajuns Florin Cîțu de la un „Superman” în situația jalnică de a-și pierde toate funcțiile din PNL, în doar câteva luni

Joi, 30 Iunie 2022, ora 21:50
7172 citiri
Cum a ajuns Florin Cîțu de la un „Superman” în situația jalnică de a-și pierde toate funcțiile din PNL, în doar câteva luni
Florin Cîțu a pierdut toate funcțiile în doar câteva luni FOTO Hepta

Catalogat în urmă cu doar câteva luni drept „viitorul PNL”, fostul președinte al partidului Florin Cîțu a fost înlăturat pas cu pas din fiecare funcție importantă din formațiune. De la finalul anului trecut și până acum, Cîțu a pierdut șefia Guvernului, a partidului, a Senatului și a filialei Sectorului 3 din București.

Florin Cîțu este un membru relativ nou în PNL, acesta înscriindu-se în partid în 2016. Tot atunci ajunge și senator pe listele din București ale partidului, fiind promovat de fostul președinte al formațiunii, Ludovic Orban, mai întâi ca ministru de Finanțe în 2019, iar apoi premier în 2020. În această perioadă Cîțu iese în evidență și prin atacurile vitriolice la adresa PSD, fiind printre cei mai vocali liberali. Pe 25 septembrie 2021 Cîțu reușește să preia și șefia partidului, iar numeroși liberali cu vechime spuneau despre acesta că reprezintă viitorul partidului.

Decăderea lui „Superman”

La doar câteva zile după ce a fost ales președinte al PNL, Florin Cîțu a suferit prima lovitură de imagine după ce, pe 5 octombrie 2021, guvernul condus de acesta a picat în Parlament ca urmare a unei moțiuni de cenzură depusă de PSD și votată de USR.

FOTO Facebook / Iulian Bulai

Din acest punct cariera politică a lui Florin Cîțu urmează un declin rapid. După mai multe negocieri eșuate cu USR PLUS pentru refacerea coaliției de guvernare cu acesta în poziția de premier, PNL se reorientează către o coaliție cu PSD. Însă nici în această variantă Cîțu nu reușește să revină la Palatul Victoria, iar în locul său ajunge un alt „boboc” PNL, Nicolae Ciucă.

Drept „compensație”, Florin Cîțu primește șefia Senatului după ce fostul președinte, Anca Dragu, a fost revocată din funcție. Deși USR a atacat la Curtea Constituțională (CCR) această manevră, pe care a considerat-o nemotivată, Curtea a dat în final câștig de cauză majorității PNL-PSD.

La câteva luni după alianța cu PSD, Florin Cîțu a început să arunce mai multe critici la adresa PSD, fapt care a nemulțumit o serie de liberali. În consecință, pe 10 aprilie 2022 Cîțu este înlocuit de la șefia partidului cu Nicolae Ciucă.

„Domnul Cîțu a fost o creație a lui Orban, apoi a lui Klaus Iohannis. Vă amintiți cât s-au chinuit luni de zile să-l pună președinte de partid. S-a întâmplat apoi tragedia când au apărut tot felul de probleme pe care domnul Cîțu le-a avut de-a lungul timpului. Klaus Iohannis, dacă era inspirat, putea să-l schimbe de atunci. Cîțu i-a creat cele mai mari probleme de imagine pe care le-a avut vreodată (n.red.: lui Klaus Iohannis) pentru că a trebuit să-l susțină pe față. La primul meci, domnul Cîțu a pierdut. Echipa câștigătoare a fost scoasă de la guvernare” a explicat pentru Ziare.com analistul politic Alfred Bulai.

Izolarea lui Cîțu

Ieșirile publice ale lui Florin Cîțu au devenit din ce în ce mai rare odată ce a pierdut șefia PNL, însă acesta nu a renunțat la atacurile asupra PSD, care au devenit din ce în ce mai acide. De cealaltă parte însă, fostul președinte a devenit încetul cu încetul izolat în partid, iar luni, 27 iunie, Nicolae Ciucă anunța că Florin Cîțu va fi îndepărtat din funcția de șef interimar al PNL Sector 3.

„Au fost luate decizii în ceea ce priveşte clarificarea conducerii filialei PNL la Sectorul 3, deoarece e o chestiune de ieşire din termen şi a fost numit un prim-vicepreşedinte care are termen 30 de zile să vină cu o propunere de preşedinte interimar şi o dată pentru organizarea alegerilor”, a precizat Nicolae Ciucă după şedinţa BPN al PNL.

Două zile mai târziu acesta este înlăturat și de la șefia Senatului, după ce, într-o ședință a grupului senatorilor PNL, acesta a fost informat de către colegii săi, inclusiv Nicolae Ciucă, că a rămas fără sprijinul politic. Miercuri dimineață Cîțu afirma că nu știe nimic despre acest subiect, pentru ca mai apoi, câteva ore mai târziu, să demisioneze fără a protesta. Întrebat de jurnaliști pe cine a supărat de a fost înlăturat de la șefia Senatului, Cîțu a replicat: „pe PSD. PSD este cel pe care l-am supărat”. Cîțu și-a continuat apoi seria de atacuri susținând că „această guvernare, dacă nu era cu PSD, era mult mai bună”.

Întrebat de ce atacă continuu PSD, Alfred Bulai explică că fostul premier încearcă să-și facă imagine. „Cîțu a încercat să-și facă imagine. A atacat PSD-ul ca să-și conserve imaginea de liberal. La un moment dat va trebui să vadă cât de cuvioasă sau necuvioasă e relația lor cu PSD-ul. (...) Deocamdată el a făcut scandal și a încercat să iasă elegant tocmai pentru ca să rămână în cărți. PNL-ul nu-și dorește neapărat un război cu Cîțu. El poate povesti despre echipa câștigătoare niste lucruri care nu sunt neapărat plăcute”, a adăugat analistul.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
#Florin Citu, #PNL, #presedinte PNL, #premier PNL, #functii pnl , #stiri Florin Citu