Nou conflict in coalitia de guvernare pe tema majorarii alocatiilor pentru copii. Cum se pozitioneaza formatiunile

Luni, 07 Iunie 2021, ora 22:40
2528 citiri
Nou conflict in coalitia de guvernare pe tema majorarii alocatiilor pentru copii. Cum se pozitioneaza formatiunile
USR-PLUS si PNL se contrazic in privinta resurselor pentru cresterea alocatiilor FOTO Facebook / Florin Citu

Coalitia de guvernare este erodata de un nou conflict intern, precizeaza surse politice pentru ziare.com. Marul discordiei este majorarea alocatiilor pentru copii, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie in urma unei Ordonante de urgenta din vremea guvernului Orban.

Coalitia de guvernare se reuneste luni, 7 iunie, intr-o sedinta de la ora 17.00, unde una dintre temele principale va fi majorarea alocatiilor cu 20%. Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocatiilor de stat pentru copii in cinci etape, acestea ar trebui sa fie majorate la 1 iulie cu 20%. Presedintele PNL Ludovic Orban afirma inca de la sfarsitul lunii mai ca nu exista resurse pentru cresterea alocatiilor.

"Ca sa fim cinstiti, nu exista resurse ca sa ne mai permitem inca o crestere a alocatiilor in acest an daca vrem sa le crestem si la anul. Ca atare, noi sustinem ca formula de crestere a alocatiilor care s-a facut de la 1 ianuarie sa nu se mai faca de la 1 iulie, ci de la anul", a declarat liderul PNL.

De cealalta parte insa, USR-PLUS sustine ca majorarea alocatiilor este posibila, gratie cresterii economice din ultima perioada. In caz contrar, USR-PLUS ar vrea ca premierul Florin Citu sa-si asume ca nu poate majora alocatiile, mai sustine sursele citate.

In ce priveste UDMR, formatiunea maghiara nu vrea ca Parlamentul sa fie amestecat in povestea alocatiilor. Concret, maghiarii vor ca in cazul in care alocatiile sunt majorate, decizia trebuie sa fie asumata de Guvern. Daca nu vor fi majorate, UDMR doreste tot ca Guvernul sa rezolve problema printr-un OUG.

Orban: Coalitia isi mentine angajamentul de a realiza dublarea alocatiilor conform legii

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat, luni seara, ca alocatiile vor creste de la 1 ianuarie 2022.

"Coalitia isi mentine angajamentul de a realiza dublarea alocatiilor conform legii. Am stabilit sa creasca alocatiile. Urmatoarea crestere va fi la 1 ianuarie 2022, asa cum este amendamentul la Legea de adoptare a OUG, care a trecut de Senat si este in dezbatare la Camera Deputatilor", a declarat, luni, seara, Ludovic Orban, dupa sedinta coalitiei.

Acesta a precizat ca s-a discutat si despre posibilitatea ca aceasta deczie sa fie atacata la CCR: "Am discutat si despre aceasta eventualitate. In cazul in care va fi atacata, Guvernul trebuie sa fie pregatit sa emita OUG".

Orban a precizat ca vor exista in cntinuare cinci transe de crestere a alocatiilor. Prima transa va fi la 1 ianuarie 2022, urmand sa se decida, in functie de resursele bugetare, cand va fi ultima transa.

"Dar vor creste alocatiile", a mai declarat Orban.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Florin Citu, #Dan Barna USR, #USR, #alocatii copii , #stiri Florin Citu