Antropolog: Comunitatea rroma a supravietuit timpului datorita respectului aratat mortului - Interviu

Joi, 22 August 2013, ora 16:44
8975 citiri
Antropolog: Comunitatea rroma a supravietuit timpului datorita respectului aratat mortului - Interviu
Foto: Catalina Tesar/Facebook

Antropologul Catalina Tesar a stat 18 luni intr-o comunitate de rromi din Transilvania, pentru cercetarea de doctorat.

In contextul mult mediatizatului deces al regelui autoproclamat al rromilor Florin Cioaba, ea a explicat, intr-un interviu Ziare.com, cateva din obiceiurile de inmormantare ale acestei etnii.

In contextul tragediei din familia Cioaba, media a prezentat mai multe traditii ale comunitatii. Una dintre ele e ca membrii familiei lui Florin Cioaba urmeaza sa nu se spele o anumita perioada dupa inmormantare. Ce este cu acest obicei?

Obiceiul e din ciclul de practici de aratat respect mortului. Rromii intre care am stat faceau la fel, aveau o perioada de sase saptamani in care nu se spalau si nu-si schimbau hainele pe care le-au avut atunci cand a murit persoana din familia respectiva.

Sa stii, la ei idealul e sa se spele. Mergeam cu ei la spital, la oras, si toti doctorii imi spuneau ca sunt de zece ori mai curati decat taranii romanii, pentru ca au interiorizat si ei chestia asta, stereotipurile noastre despre ei, ca nu se spala.

Cand interactioneaza cu autoritatile, cu medicii de exemplu, ei mai ca nu pot sa moara fara sa se spele inainte sa se duca la spital. E un cod al bunei maniere sa fii spalat si aranjat.

Dar care este semnificatia?

Respectul il arati mortului prin negarea vietii sociale pe care o ai. Intri intr-o perioada de suspendare a vietii sociale. In perioada asta ei neaga ideea de masculinitate sau feminitate. Barbatii isi lasa barba, iar femeile, care umbla cu parul strans in coada, de obicei, isi despletesc cozile.

Sase saptamani nu le mai impletesc, ceea ce nu se mai intampla cu nicio alta ocazie. Dar chestia cu barba, la barbati, e si la noi, numai ca la ei e dusa la extrem. Iar sa nu te speli dupa ce ai ingropat mortul e clar o negare a vietii sociale, o negare simbolica.

Ce alte obiceiuri exista legate de inmormantare?

Mi s-a parut interesant la cei cu care am stat ca nu mancau din pomana mortului. O priveau ca o chestie de contaminare.

Adica se ofera pomana, dar nu se consuma?

Acolo in sat erau doua comunitati de rromi, complet diferite. Cei bogati puneau mancare pe masa, dar nu se atingeau de ea, veneau si o mancau rromii din celalalt grup, mai sarac. De asemenea, e un tabu ca membrii familiei sa manance din pomana mortului.

Uneori nici nu gatesc. Cei de acolo erau bogati si angajau romani care sa prepare pomana mortului in locul lor. Pentru ca e priveghiul acela de trei nopti, oamenii care veneau la priveghi isi aduceau de acasa cafea sau mancare ca sa evite sa manance din pomana mortului.

De ce dureaza atat pana il ingroapa pe Florin Cioaba? Doar pentru ca a durat mult transportul?

Ei de obicei il tin trei nopti in casa la priveghi. Am avut un caz asemanator la cei cu care am stat. A murit o femeie in Italia si au tinut-o o saptamana acolo pana au strans 3000 de euro sa o aduca.

Au tinut-o, cred, patru zile. Trei nopti ei tin mortul la el in casa. Ideea e ca trebuie sa vina toata lumea care l-a cunoscut sa-si ia la revedere de la el.

Pana la urma, pare ca avem obiceiuri de inmormantare asemanatoare...

Din ce am vazut, ceremonialul e destul de similar la romani si rromi, daca te uiti ca si la noi nu e omogen in toata tara. Ceremonialul in sine seamana. Diferenta ar fi insa ca sunt anumite gesturi si credinte legate de mort care sunt specifice cumva culturii rrome.

Intrebarea majora in studiile antropologice legate de rromi e cum a supravietuit cultura rroma, in contextul in care stim foarte bine cum s-a dorit in comunism asimilarea lor si in contextul in care traiesc langa populatia majoritara si imprumuta tot felul de obiceiuri.

Unul dintre raspunsurile care s-au dat acestei intrebari a fost ca a supravietuit prin modul in care membrii ei trateaza mortul, respectul pe care il arata ei mortului.

Daca te intrebi ce tine o comunitate de rromi impreuna, pentru ca ei nu au o figura autoritara centrala - povestea cu bulibasa e o prostie inventata, bulibasa nu are nicio autoritate, ei sunt mai anarhici -, se pare ca ceea ce ii tine impreuna acolo este tocmai respectul aratat mortului.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Antropolog obiceiuri inmormantare rromi, #Catalina Tesar traditii tigani inmormantari , #rromi