Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Camera Deputaţilor: "Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească"

Luni, 25 Martie 2024, ora 13:29
1024 citiri
Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Camera Deputaţilor: "Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească"
Florin Barbu, ministrul agriculturii Foto: Facebook Florin Barbu

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Florin Barbu, intitulată ”Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, este citită şi dezbătută luni în Camera Deputaţilor, urmând ca marţi să fie supusă votului.

Moțiunea a fost depusă după ce Florin Barbu a afirmat, întrebat într-un interviu acordat Euronews România, de ce a fost nevoie să fie declarată păşune zona de stuf din Deltă, o zonă mlăştinoasă, care nu ar avea nicio legătură cu termenul de pajişte, că nu vrea să exagereze, dar „preşedintele nostru, domnul Nicolae Ceauşescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”.

Ulterior, Barbu a explicat că această comparație care a stârnit controverse a fost făcută din cauza oboselii.

"Nu am cum să fiu nostalgic după regimul comunist pentru că aveam 10 ani la Revoluţie”, a argumentat el.

Barbu a mai declarat că nu este nostalgic după regimul comunist, dar nici nu poate să nu recunoască faptul că au fost făcute şi lucruri bune, cum ar fi sistemele de irigaţii, drumurile sau chiar unele clădiri.

Potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, moţiunea va fi citită şi dezbătută luni, 25 martie, de la ora 16.00, iar marti, 26 martie, se va da votul.

USR a depus în urmă cu o săptămână moţiunea simplă împotriva ministrului PSD al Agriculturii, Florin Barbu, intitulată ”Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, în care îl acuză că ”tratează cu dispreţ pe fermieri şi îi sfidează pe românii care plătesc zilnic, în piaţă şi în magazine, preţul incompetenţei sale şi în schimb a ştiut să promoveze o lege prin care stuful din Delta Dunării să fie folosit pentru a umfla conturile apropiaţilor baronului Paul Stănescu”.

”Pentru toate aceste probleme şi pentru multe altele, precum eşecul uriaş al Casei Unirea, Florin Barbu trebuie să plece din funcţia de ministru, să vină cineva mai priceput şi mai puţin nostalgic după comunism”, transmite USR.

USR arată că, de la preluarea mandatului, Florin Barbu i-a tratat cu dispreţ pe agricultori şi a sfidat Parlamentul.

"Fermierii români primesc de aproape opt ori mai puţine ajutoare de stat faţă de fermierii polonezi şi nu este vorba de instituţiile europene sau de grânele ucrainene, ci strict de nepăsarea Guvernului PSD-PNL", se arată în textul moțiunii.

”Plafonarea preţurilor la unele alimente, o altă mare „reuşită” a ministrului Barbu, a făcut fie ca produsele cu preţ plafonat să dispară de pe raft, fie ca preţurile să crească, prin scăderea gramajului per produs.

Opoziţia acuză că legea l-ar favoriza pe liderul PSD, Paul Stănescu, în beneficiul căruia a promovat proiectul prin care stuful din Delta Dunării a devenit păşune şi se pot obține subvenţii europene.

”Chiar şi acum, după ce a intrat pe fir Parchetul European, ministrul Barbu ţine cu ghearele de această lege, ne explică cum nu e nicio problemă şi aduce elogii dictatorului Ceauşescu.

Ministrul Barbu trebuie să răspundă şi pentru Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea”. USR i-a solicitat, repetat, să prezente public neregulile de la Casa Unirea, unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de euro, iar de vândut se vând cu precădere produse de import şi nu din producţia autohtonă.

Ministerul a investit zeci de milioane de euro şi în această afacere şi tot ce a reuşit a fost să îi îmbogăţească doar pe unii. În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii a confirmat, printr-un document oficial, că a trimis la Parchet documentele venite de la Corpul de Control”, precizează USR într-un comunicat.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
#Florin Barbu, #Ministrul Agriculturii, #USR, #motiune, #Camera Deputatilor , #ministri