Scandalul Coldea - adevarurile care trebuie spuse

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 06:35
25694 citiri
Scandalul Coldea - adevarurile care trebuie spuse

Reactia institutionala a SRI in cazul acuzatiilor lansate de Sebastian Ghita la adresa generalului Florian Coldea, ancheta interna si suspendarea prim-adjunctului SRI pe durata ei mi se par absolut corecte.

Prejudiciul de imagine este mare si el nu vizeaza doar un om, ci o intreaga institutie. Iar mentinerea suspiciunilor nu poate decat sa accentueze acest prejudiciu.

Nu este insa un moment fara precedent. In 2007, in urma scandalului "biletelul", declansat de Mircea Geoana, prim-adjunctul Coldea a fost suspendat, anchetat, iar atributiile sale au fost preluate de directorul de atunci, George Maior.

Asadar, este esential ca ancheta interna sa clarifice fara fisuri cateva aspecte de baza:

1. A platit Sebastian Ghita vreun serviciu pentru generalul Coldea si familia acestuia? Pentru ca, fiind vorba despre un om de afaceri care a avut contracte cu SRI, un asemenea cadou ar reprezenta o problema majora.

Sebastian Ghita nu a adus probe clare ca ar fi platit ceva pentru familia Coldea, lasand doar sa se inteleaga asta. Ramane de vazut daca generalul Coldea va putea face dovada vreunei plati si, daca da, care e cuantumul acesteia, daca se incadreaza in bugetul accesibil conform veniturilor care se regasesc in declaratiile sale de avere.

Potrivit comunicatului SRI, vedem ca "sunt analizate toate circumstantele prezentate public, precum si documentele puse la dispozitie de general-locotenent Florian Coldea".

Deci pare ca dl Coldea a adus niste acte in aparare si faptul ca nu a demisionat poate fi o forma de respingere a acuzatiilor aduse de Ghita.

2. Ar trebui vazut cine mai apare in celebra poza in care se vad chipurile sotiei dlui Sebastian Ghita si generalului Coldea. Pentru ca intre cele doua mai exista un cuplu, cu chipurile blurate. Cine sunt cei doi? Pentru ca intotdeauna contextualizarea unui instantaneu da imaginea de ansamblu.

3. Ce are de spus George Maior, fostul director al SRI, despre toate aceste chestiuni? La cate dintre intalnirile invocate de Sebastian Ghita a fost prezent, poate chiar le-a initiat?

Sunt raspunsuri pe care le consider importante avand in vedere ca, in mod poate straniu, dl Maior a fost cumva decupat, poate chiar la propriu, din povestile si pozele lui Sebastian Ghita, desi relatia acestuia cu fostul director SRI este una de notorietate.

Cred ca dl Maior este la randul domniei sale dator cu unele explicatii despre crearea si ascensiunea extrem de toxica a lui Sebastian Ghita. Pentru ca, dincolo de aspectele punctuale legate de acest scandal avandu-l in centru pe generalul Coldea, fenomenul Ghita este cu mult mai amplu si mai grav.

Nu cred ca mai trebuie explicat in niciun fel de ce un om ca Sebi Ghita, urmarit penal, n-avea ce sa caute in anturajul conducerii SRI.

Si in aceasta poveste cred ca si dl Hellvig ar avea de explicat cum se face ca, in cei aproape doi ani de cand este in functie, dl Ghita a continuat sa frecventeze sediile SRI desi era inclupat in dosare penale deschise de DNA, care ceruse si incuviintarea arestarii sale. A disparut dupa ce a plecat de la o receptie a SRI avandu-l ca amfitrion pe dl Hellvig.

Eu nu cred ca problema Ghita se reduce la scandalul acesta punctual, este cu mult mai larga si ar trebui tratata global. Practic, eu vad in acest scandal doua paliere. Chestiunea scandalului vacantelor si facturilor, care il priveste pe generalul Coldea, si care urmeaza sa fie clarificata intr-un sens sau altul de comisia de ancheta pe baza de date si acte.

Si, dincolo de ea, indiferent de verdictul anchetei, chestiunea cu mult mai larga a relatiei lui Sebastian Ghita cu instituia SRI, cu conducerea acesteia si in era Maior, si in era Hellvig.

Centrarea scandalului pe generalul Coldea care sa traga dupa sine intregul decont, in timp ce restul sa ramana curati si uscati, pentru ca sunt protejati in continuare de Ghita, nu mi s-ar parea decat o cosmetizare. Problema de fond este existenta si ascensiunea acestui personaj de o toxicitate extrema numit Sebastian Ghita, de la orgini pana la detonare.

Povestea aceasta, indiferent care va fi deznodamantul, nu trebuie sa devina o victorie a lui Sebastian Ghita si a celor care acum folosesc din plin auto-detonarea sa. Pentru ca, daca va fi asa, se va crea un precedent de care se vor folosi toti penalii. Deja vedem ca pe ecranele patronilor aflati dupa gratii e Revelion. Adica exact ce poate fi mai rau.

Ca a gresit sau nu in chestiunea Ghita, generalul Coldea este jumatatea binomului care a lovit frontal, pe alocuri letal, coruptia din Romania. Este un merit care nu cred ca ii poate fi contestat. Daca dosarele penale impotriva lui Ghita erau oprite, nu cred ca atacul de acum s-ar fi produs. Probabil de aceea s-a si produs, pentru ca dna Kovesi nu a fost oprita si, iata, nici doborata.

Generalul Coldea, dna Kovesi nu sunt tinte pe persoane fizice. Ei sunt loviti pentru decredibilizarea si subrezirea Justitiei din Romania. Cei care au gresit trebuie sa plateasca, dar Justitia nu trebuie predata penalilor aflati acum in ofensiva totala, cu niciun pret.

Spuneam mai sus ca esential e contextul. Scandalul Coldea nu vine din spovendania unui om integru, nu e vreun scandal Snowden. Ghita nu e un erou, este un fugar evadat din pragul puscariei, care predica victimizarea jefuitorilor Romaniei si le serveste interesele.

Ceea ce face el este un episod dur din asaltul impotriva statului de drept, a Justitiei, a anticoruptiei, acutizat pe masura ce funiile multora s-au apropiat de par.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Coldea SRI Ghita vacante, #Coldea suspendat ancheta SRI , #SRI