Fosti sefi din DIPI: Cumparam cadouri pentru sefi de institutii din bani publici. Un ceas era pentru Florian Coldea

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 10:50
17756 citiri
Fosti sefi din DIPI: Cumparam cadouri pentru sefi de institutii din bani publici. Un ceas era pentru Florian Coldea
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Un fost sef in cadrul DIPI sustine ca un ceas care apare in rechizitoriul prin care Gabriel Oprea si sefi din DIPI au fost trimisi in judecata pentru folosirea fondurilor operative ale departamentului era pentru Florian Coldea, cadou cu ocazia aniversarii a zece ani la conducerea SRI.

Declaratia a fost facuta de Cosmin Botila, fost sef sector control in Departamentul de Informatii si Protectie Interna al MAI, la Antena 3.

Ceasul la care acesta se refera aparea ca fiind achizitionat din fondurile DIPI, despre care procurorii DNA sustin ca au fost deturnate de mai multi angajati ai MAI, printre care seful departamentului de la acea vreme, Nicolae Gheorghe, si fostul ministrul al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Potrivit lui Botila, ceasul ar fi fost pentru Florian Coldea, suspendat joi din functia de prim-adjunct al SRI ca urmare a unor imagini publicate de Sebatian Ghita: o inregistrare in care aparea Florian Coldea si o fotografie in care ar fi aparut sotia acestuia.

In ceea ce priveste fondurile DIPI, procurorii sutin ca membrii Comisiei de Control a fondurilor operative au identificat situatii in care justificarea cheltuielilor operative era nelegala ori motivele invocate erau neverosimile, dand exemplu situatia in care "surse cu nume de femeie erau recompensate cu cantitati mari de bauturi alcoolice ori cu incaltaminte barbateasca cu numarul 46".

De asemenea, in dosar se arata ca din sumele a caror destinatie a fost schimbata au fost cumparate produse precum cosuri de cadouri, vin, whisky, palinca, bauturi racoritoare, cafea, zahar, tigari, felicitari, hartie si decoratiuni, dulciuri, brad, farfurii si pahare din plastic, servetele, bomboane de pom, carioci, steme, drapele, rame foto, insigne de aur, un ceas, o canapea si doua fotolii. Informatia este confirmata si de un fost angajat, cu functie de conducere.

"Inainte de caderea Guvernului Ponta am fost convocati de fostul sef DIPI care ne-a dispus sa facem un control asupra fondurilor operative, iar in urma controlului sa fie dispusa misiunea de distrugere a documentelor justificative. Controlul s-a facut in scopul distrugerii documentelor justificative (...) Eu am fost numit presedinte al comisiei prin ordinul domnului Oprea, am demarat controlul si avem surpriza sa constatam multiple nereguli. (...)

Am intocmit materialele si le-am prezentat sefului departamentului, acesta nu a fost de acord si ne-a solicitat sa le scoatem (...) Erau folositi bani publici pentru papuci pentru sotii, martisoare, felicitari, cadouri multe, cadouri pentru sefi de institutii, pentru alte persoane", a declarat Bogdan Lupu, fost sef divizie autoprotectie in DIPI, la Antena 3.

Procurorii DNA sustin in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, ca la nivelul Departamenului de Informatii si Protectie Interna, Gheorghe Nicolae ar fi "schimbat destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocate institutiei pentru cheltuieli operative, din bugetul de stat, fara respectarea prevederilor legale, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei".

In dosar sunt judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ceas Coldea rechizitoriu, #fonduri DIPI cheltuieli nelegale, #fonduri DIPI cheltuieli rechizitoriu , #SRI