Ce a castigat SRI intr-un deceniu de anticoruptie a distrus Ghita intr-o luna. Cine e de vina?

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 15:54
45417 citiri
Ce a castigat SRI intr-un deceniu de anticoruptie a distrus Ghita intr-o luna. Cine e de vina?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sebastian Ghita recunoaste: "am fost cu ei", confirmand faptul ca este o inventie a SRI.

"Am facut tot ce am putut sa-i ajut", a spus Sebastian Ghita in ultima inregistrare, referindu-se la rolul pe care l-a jucat in relatia cu SRI.

Dar ceva s-a rupt, iar din toate datele aparute in spatiul public pana in acest moment se poate deslusi dansul complicat realizat de Sebastian Ghita.

De fapt, ruptura dintre el si conducerea SRI a aparut imediat dupa ce fostul director George Maior a parasit SRI pentru pozitia de ambasador in SUA, iar noul director Eduard Hellvig, numit de presedintele Klaus Iohannis, si-a preluat atributiile.

In acel moment, Florian Coldea si-a pastrat controlul operativ asupra SRI, dar devine o tinta pentru colaboratorul milionar care il sustinea pe Victor Ponta, prim-ministru la vremea respectiva.

La nivelul conducerii SRI, a aparut o puternica criza provocata de interesele politice divergente si de faptul ca o parte din cei care au fost sustinuti atat de fostul presedinte Traian Basescu, cat si de prim-ministrul Victor Ponta devenisera personaje toxice pentru societate, implicate in multe scandaluri de coruptie, e vorba de Elena Udrea si de Sebastian Ghita.

Agentiile de informatii nu isi duc existenta in afara confruntarilor politice, ele sunt parte a lor, e util de observat ce se intampla in aceste zile in SUA, cat de intensa e confruntarea intre CIA, FBI si alte agentii, cu noul presedinte Donald Trump.

O lovitura la zece ani

In umbra, acelasi lucru s-a intamplat si in Romania.

Cand Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei, axa PSD formata din Adrian Nastase, premier, candidat la presedintie, si Radu Timofte, PSD, director SRI, i-a pregatit noului presedinte criza jurnalistilor rapiti, montata de Omar Hayssam, un om de afaceri sirian, apropiat al social-democratilor, probabil tot o creatie a SRI de la acea vreme.

Sebastian Ghita reprezinta criza lasata de Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, prieten bun cu omul de afaceri, dar si cu George Maior, fostul director.

Cele doua mari scandaluri in care a fost implicat SRI la o distanta de un deceniu au multe puncte comune.

Contextul difera, dar punerea in scena e identica - avem un fugar, avem dezvaluiri, avem inregistrari, avem relatii nepotrivite intre oameni de afaceri si oficiali.

Imagine in care Sebastian Ghita sustine ca apare sotia lui alaturi de sotia generalului Coldea, la Disneyland

"I-am spus, totusi, la un moment dat, acum vreo trei ani, daca nu ma insel, domnului Coldea, ca au trecut multi ani de cand conduce Romania si ca nu mai vad lucrurile la fel de bine cum le vedeam la inceput. (...) I-am spus atunci ca oamenii, romanii, incet, incet o sa-i considere si o sa-i numeasca vinovati pentru dezastrul din ultimii zece ani pe Coldea si pe Kovesi.

Rezultatul celor zece ani de frica si teroare a fost aducerea lui Iohannis la putere, impreuna cu tehnocratii lui Ciolos veniti de la Buxelles. Iohannis este prizonierul lui Coldea si lui Kovesi, am prezentat aceste lucruri in Parlamentul Romaniei", marturiseste fugarul Sebastian Ghita in cea de a saptea inregistrare difuzata de Romania TV, post de televiziune pe care-l controleaza.

Sebastian Ghita a sperat pana in ultimul moment ca va fi salvat si ca nu va ajunge in fata judecatorilor pentru faptele de coruptie de care este acuzat, dar nu a mai avut niciun sprijin. Iar aici intra in scena presedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a preluat controlul

In Romania, Constitutia ii confera presedintelui puteri absolute in ce priveste coordonarea agentiilor de informatii prin privilegiul numirilor in functie si prin legile de functionare ale acestor agentii.

Directorul SRI si SIE se subordoneaza direct presedintelui, iar seful statului este singura persoana din tara care are acces la orice informatie, despre orice persoana, companie sau actiune care se desfasoara pe teritoriul Romaniei.

Decizia de a face curatenie in SRI cu toate consecintele politice ce au decurs din ea ii apartine lui Klaus Iohannis. Decizia suspendarii lui Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, ii apartine lui Klaus Iohannis. Decizia de a se merge pana la capat in cazurile Elena Udrea si Sebastian Ghita, ambele persoane care s-au bucurat de influenta in cadrul SRI, conform propriilor afirmatii, ii apartine tot presedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu suspendarea prim-adjunctului SRI Florian Coldea - Foto: Presidency.ro

"Pot sa confirm faptul ca presedintele Romaniei l-a chemat la Palatul Cotroceni pe Florian Coldea. A existat o astfel de discutie, nu am informatii in legatura cu continutul acestei discutii.

Sunt singurele comentarii pe care le voi face in legatura cu acest subiect. As vrea aceasta tema sa fie in linia informatiilor pe care le-am comunicat - confirmam aceasta intalnire si nu facem alte declaratii pe aceasta tema", a spus Madalina Puscalau Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al presedintelui.

Iohannis a aprobat in urma cu jumatate de an modificarile in organigrama SRI realizate de directorul Eduard Hellvig, atunci domnii Cristian Bizadea si Adrian Ciocarlan au fost avansati in pozitia de directori adjuncti, iar generalii Ioan Grosu, Florea Ciobanu, Vicentiu Mangra, Adrian Popescu si Gheorghe Puiu au fost trecuti in rezerva.

Aceste eliberari din functie facute de Eduard Hellvig au facut parte "din procesul de transformare institutionala asumat de directorul Serviciului Roman de Informatii", conform comunicatului oficial al institutiei si, mai mult ca sigur, au avut rolul de a-i reduce influenta generalului Florian Coldea, prim-director-adjunct al SRI.

Ceea ce se intampla acum are toate datele unui plan de reorganizare a SRI, conform viziunii noului director, aprobata de presedintele Klaus Iohannis.

Efectele se vor vedea curand, daca Sebastian Ghita va fi localizat rapid si adus in fata judecatorilor.

Florian Coldea, prim-adjunct SRI, multa vreme considerat un erou al luptei impotriva coruptiei, a fost suspendat dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita, Foto: SRI.ro

"In urma informatiilor aparute in spatiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea, care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor incalcari ale legii sau ale deontologiei profesionale.

In acest sens, pana la finalizarea verificarilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispozitia directorului, potrivit prevederilor legale, iar atributiile functiei de prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii vor fi preluate de catre directorul SRI, domnul Eduard Hellvig.

Sunt analizate toate circumstantele prezentate public, precum si documentele puse la dispozitie de general-locotenent Florian Coldea", se arata in comuniatul SRI transmis catre opinia publica.

Imposibila intoarcere

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, interesat sau dezinteresat, a declarat ca Florian Coldea nu se va putea intoarce in vechea pozitie dupa terminarea anchetei.

Dezastrul de imagine realizat de Sebastian Ghita prin aparitiile televizate a fost prea mare pentru a nu fi fost compromis.

Acesta poate fi un mod inteligent de a scapa de o persoana care a acumulat prea multa putere si influenta.

"Precizam ca SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare ale indiciilor cu privire la incalcari ale legii ori ale cadrului normativ intern, pe baza unor metodologii si proceduri validate in timp. Structuri interne specializate si subordonate directorului institutiei intreprind, ori de cate ori situatia o impune, masuri complexe de verificare a informatiilor cu privire la posibile incalcari ale legii ori ale ordinelor si regulamentelor militare si, ulterior, adopta masurile adecvate", se precizeaza in comunicatul de presa al SRI.

Lipsa controlului civil are consecinte

Dar se poate trage concluzia, in acest zumzet conspirationist in care se amesteca informatii, bani, coruptie, agenti acoperiti si politicieni, ca in Romania, de aproape 30 de ani, nu exista niciun fel de control civil asupra agentiilor de informatii.

Nu stim cati angajati au, ce bugete, nu stim cat de infiltrata e societatea cu informatori si ofiteri acoperiti, nu stim de ce comunicarea in interiorul societatii s-a degradat intr-o asemenea masura si cum, peste noapte, personaje ca Sebastian Ghita ajung multimilionari si finanteaza distractiile unor persoane care au depus un juramant de credinta.

"Institutia noastra apreciaza ca deosebit de important principiul legalitatii, care guverneaza intreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garantie a respectarii drepturilor omului si a reputatiei cadrelor institutiei.

Ne reafirmam determinarea de a mentine standardele de profesionalism pe care sunt construite aliantele din care SRI face parte alaturi de servicii partenere din state cu traditie si democratii consolidate. Reiteram faptul ca Serviciul Roman de Informatii isi indeplineste misiunile cu buna credinta, in interesul securitatii nationale si al cetatenilor romani", se precizeaza in comunicatul SRI, fraza care pare o incercare disperata de a recastiga increderea opiniei publice si a partenerilor din NATO si UE, incredere pierduta intr-un scandal politico-fantastic.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Klaus Iohannis criza SRI, #Sebastian Ghita vacanta Coldea, #Eduard Hellvig sef SRI , #SRI