Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

10 lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona mai bine finanțele

Advertorial
Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 16:07
5687 citiri
10 lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona mai bine finanțele
FOTO: pixabay.com

Fiecare este ministru de finanțe în casa sa. Dintr-o sumă fixă de bani, poți face mai multe sau mai puține lucruri. Totul depinde de felul în care o gestionezi. Unele voci de specialiști anunță o criză economică. Dacă ea va veni, nu vei putea spune că te-a luat pe nepregătite, întrucât nu te așteptai la așa ceva.

În cazul în care nu te-ai ocupat deja de acest aspect, este momentul să creionezi un plan prin care să îți gestionezi finanțele. Iată 10 idei care te pot ajuta:

Stabilește-ți un buget lunar

În orice moment al lunii, ar trebui să ai o idee clară despre câți bani poți cheltui, luând în considerare îndatoririle financiare pe care le mai ai de îndeplinit. Este inutil să îți faci o listă la începutul lunii apoi să o uiți într-un dosar pe care se pune praful. Consultă această listă zi de zi și actualizeaz-o dacă apar și alte provocări.

Decide ce faci cu banii rămași

Dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, atunci la finalul lunii vei rămâne cu ceva bani. Gândește-te bine dacă vrei să faci o achiziție majoră în viitorul apropiat sau mediu. În cazul în care este o asemenea cheltuială la orizont, direcționează banii rămași în acea direcție. Altfel, folosește o parte din ei ca să te distrezi, iar restul pune-i într-un plic, ca și economii.

Ține evidența cheltuielilor

Cheltuielile mici se adună rapid și, înainte să îți dai seama, observi că ai depășit bugetul. Ar fi bine să urmărești cheltuielile pentru a descoperi în ce loc se duc bani în exces, fără să conștientizezi acest lucru. Păstrează toate chitanțele și notează fiecare sumă dată, pe categorii.

Nu face împrumuturi dacă nu este necesar

Doar pentru că venitul de la un moment dat te califică pentru un anumit împrumut, nu înseamnă că ar trebui să-l iei. Să nu crezi că banca îți face o mare favoare dacă îți eliberează un card de credit. Până la urmă, tu ești cel care să plătească dobândă la banii primiți. Cheltuielile recurente, precum ratele la împrumuturi, sunt o povară atât pentru finanțe, cât mai ales pentru psihic.

Asigură-te că plătești cele mai avantajoase prețuri

Asigură-te că știi tot timpul care sunt prețurile de pe piață atunci când vrei să faci o achiziție, chiar și pentru cumpărăturile de zi cu zi. Fă câțiva pași în plus și mergi la magazine mai mari, unde produsele costă cu până la 20% mai puțin decât la cel de la parterul blocului. Caută reduceri, cupoane și tot felul de promoții. Fiecare leu salvat este important.

Amână deciziile pentru achizițiile importante

Nu face cheltuieli importante în urma unei decizii luate pe loc. Amână o asemenea decizie pentru zilele următoare, Cu cât trece timpul, raționalul ia locul emoționalului în hotărârea finală. Unii iau bani din fondurile rezervate facturilor și adună restanțe, ceea ce este foarte greșit. Consecințele pot fi grave, pentru că datoriile se tot adună.

Limitează-ți cheltuielile de pe card

Cardul de credit poate fi mai mult un dușman decât un prieten. Dacă știi că dispui de niște bani, există mereu tentația de a-i folosi, deși va trebui să îi returnezi cu dobândă. O idee bună este să îți impui o limită la card. De exemplu, cei care joacă la live casino online își pot seta o sumă maximă cu care își pot alimenta contul în fiecare lună. În Germania, de exemplu, chiar legea impune un prag.

Pune bani deoparte în fiecare lună

Depunerea de bani într-un cont de economii în fiecare lună te poate ajuta să îți construiești obiceiuri financiare sănătoase. Poți chiar să vorbești la bancă astfel încât banii să fie transferați automat din contul curent în contul de economii. În acest fel, ești sigur că ai pus bani deoparte.

Nu pierde timpul cu drumuri care nu sunt necesare

„Timpul înseamnă bani”. Bunăstarea ta depinde de modul în care îl folosești. Este o realitate de care mulți nu țin cont și consumă mult timp pentru operațiuni pe care le-ar putea face în câteva secunde. De exemplu, se deplasează până la sediile furnizorilor de utilități și stau la cozi pentru a-și plăti facturile, deși le pot achita imediat online.

Perfecționează-ți strategia în timp

Nu trebuie să te impacientezi dacă nu reușești să îți gestionezi într-un mod ideal bugetul într-un mod ideal încă de la început. Obișnuințele de bune practici se formează în timp. Nu ezita să consulți constant site-uri pentru sfaturi financiare. Important este să ai voința de a face o schimbare de comportament în viața ta astfel încât din venitul lunar, care este fix, să îți ajungă pentru cât mai multe lucruri care sunt cu adevărat utile.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#finante, #gestionare finante, #buget , #stiri financiare