Cea mai modernă maternitate din țară urmează să fie inaugurată. Cum arată mega-investiția de 14 milioane de euro VIDEO

Luni, 11 Martie 2024, ora 15:59
2176 citiri
Cea mai modernă maternitate din țară urmează să fie inaugurată. Cum arată mega-investiția de 14 milioane de euro VIDEO
Maternitatea Bega din Timişoara Foto: opiniatimisoarei.ro

Construcția noii Maternităţi Bega din Timişoara a ajuns la final, iar luni, 11 martie, constructorul a predat proiectul către Consiliul Judeţean Timiş. Investiţia se ridică la aproape 14 milioane de euro, bani europeni.

Odată finalizate lucrările, reprezentanţii unităţii sanitare pot începe demersurile pentru autorizarea funcţionarii clădirii ca spital. Noua Maternitate Bega a fost ridicată lângă Spitalul Judeţean Timişoara şi aparţine de acesta.

„Marcăm astăzi o premieră medicală importantă: singura maternitate publică din Timişoara construită în ultimii 50 de ani. Un proiect european dus la bun sfârşit şi vital pentru mamele însărcinate. Aveam nevoie de o maternitate nouă, unde mamele şi bebeluşii lor să primească îngrijirea de care au nevoie în cele mai importante momente ale vieţii. Nu înseamnă doar un spital nou, ci şi o nouă abordare a actului medical, a procesului naşterii, în care familia să fie pusă în centrul atenţiei. În noile condiţii, bucuria naşterii nu va mai fi umbrită de temerile cauzate de spaţiile inadecvate sau de absenţa unei aparaturi performanţe. Va fi, fără îndoială, cea mai modernă maternitate din ţară, la standarde europene, prima construită în zonă, de la piatra de temelie, în ultimii 50 de ani”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

În cadrul unui alt proiect derulat de către CJT, au fost cumpărate şi toate echipamentele şi dotările care vor deservi noua maternitate. Nu au fost încă instalate în toate spaţiile, însă acest lucru ar putea avea loc în perioada următoare, în aşteptarea avizelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, când vor putea fi făcute şi ultimele organizări în spaţiile spitalului.

Reprezentanţii conducerii îşi propun ca, din 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, să poată începe activitatea în noua maternitate Bega.

„După ce Consiliul Judeţean va face intabularea, vom mai avea de făcut câteva formalităţi şi, am început deja pregătirea echipelor medicale pentru a se muta aici, pentru că e nevoie să se obişnuiască cu noul mediu. Sperăm să începem, cel mai frumos ar fi, de Ziua Copilului. Depinde de multe ori de birocraţie, de formalităţi. La 1 iunie ar fi termenul ideal, dar, dacă nu reuşim, măcar în cursul lunii iunie să fie”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

După ce maternitatea Bega se va muta din clădirea de pe strada Victor Babeş în noua clădire de lângă Spitalul Judeţean, în vechiul imobil vor continua să funcţioneze secţiile de Pediatrie şi ORL pediatric şi pentru adulţi.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş au semnat, în 6 iulie 2020, contractul prin care lucrarea (proiectare şi execuţie) noii Maternităţi Bega a fost încredinţată asocierii Construcţii Erbaşu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Construcţia a fost finanţată din fonduri europene, printr-un proiect România-Ungaria, de la bugetul de stat şi cel al Consiliului Judeţean Timiş, iar costurile s-au ridicat la peste 13,8 milioane de euro, cu tot cu dotările care completează aparatura acum existentă la Maternitatea Bega, care va fi transferată.

Noua maternitate are compartimente de fertilizare în vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică şi histeroscopică, obstetrică fiziologică şi de spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă, prematuri, nou născuţi eutrofici, cât şi facilităţi pentru însoţitori. Maternitatea are şi o secţie ATI, bloc operator, săli de naşteri şi camere de garda.

Spitalul are 124 de paturi, cu 30 mai multe decât cele care deservesc în prezent Maternitatea Bega.

Orașul în care se deschide Muzeul Bibliei, unic în România. Inițiatorul deține o colecție de peste 1.100 de cărți sacre, unele extrem de rare
Orașul în care se deschide Muzeul Bibliei, unic în România. Inițiatorul deține o colecție de peste 1.100 de cărți sacre, unele extrem de rare
Timișoara va găzdui, în scurt timp, un muzeu unic în România, dedicat Bibliei. Acest muzeu va fi deschis de către Ionel Tuțac, cel mai important colecționar de biblii de la noi din țară....
Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Proiecte majore aprobate joi, 25 aprilie, în ședința de Guvern care s-a desfășurat la Timișoara. Astfel, Executivul a dat undă verde construirii Institutului Regional de Oncologie de la...
#finalizare lucrari, #maternitate, #Timis, #Timisoara, #constructie spitale noi, #spitale Romania , #stiri sociale