Filmul românesc premiat la Berlin 2023. Scenariul peliculei atinge un subiect delicat

Duminica, 26 Februarie 2023, ora 07:05
4760 citiri
Filmul românesc premiat la Berlin 2023. Scenariul peliculei atinge un subiect delicat
Filmul Între Revolutii a fort premiat la Berlin FOTO facebook

„Între revoluţii”/ „Between Revolutions”, filmul regizorului Vlad Petri, a fost distins în cadrul secţiunii Forum la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu FIPRESCI - The International Critics Prize.

"Un mare mulţumesc din partea întregii noastre echipe", a scris pe Facebook Vlad Petri.

Forum este o secţiune competiţională şi include filme ce propun o serie de reflecţii asupra limbajului cinematografic, dar şi asupra discursului socio-artistic, filme care au o estetică aparte.

„Între Revoluţii” este un film construit exclusiv din arhive şi pune în oglindă vieţile şi destinele a două femei, Maria şi Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene şi colege de facultate la Universitatea de Medicină din Bucureşti în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în ţara ei, luând parte la revoluţia de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluţii, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăţi trecând prin schimbări radicale şi o prietenie care nu poate fi destrămată.

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini şi documente de arhivă, dar şi elemente de ficţiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul şi ficţiunea se îmbină. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Branişte şi au ca inspiraţie scrisori din arhivele Securităţii şi poeziile a două importante scriitoare din România şi Iran - Nina Cassian şi Forugh Farrokhzad.

„Pentru mine Între Revoluţii e un film despre un trecut recent, care reverberează foarte puternic cu realitatea imediată. Este un film care prezintă o istorie subiectivă, la feminin, despre două ţări şi societăţi aflate la mii de kilometri distanţă care au experimentat sisteme politice inedite, în care oamenii treptat au fost striviţi de către aparate politice represive. Este un film actual, care intră în dialog cu protestele din ultimele luni din Iran, unde femeile luptă pentru drepturi şi unde îşi doresc o societate echitabilă, la fel cum şi-au dorit-o şi în 1979. Strigătul acestor femei, chiar dacă nu e prezent în film, exprimă ceea ce îşi doresc şi Zahra şi Maria: „Zan, Zendegi, Azadi!” – „Woman, Life, Freedom!”, spune regizorul Vlad Petri.

„În perioada de pregătire am căutat arhive despre revoluţii şi despre vieţile cotidiene ale oamenilor din Iran şi România, fiind ajutaţi de un cercetător de arhive din Germania. De asemenea, am lucrat cu o persoană din Iran care a găsit arhive importante, unele dintre ele prezentate în premieră acum, persoană a cărei identitate nu poate fi dezvăluită, din motive care ţin de siguranţă.”, completează Monica Lăzurean-Gorgan, producătoarea filmului.

Lungmetrajul românesc este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al secţiunii Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din peste 2000 de filme din întreaga lume.

Documentarul regizat de Vlad Petri este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Activ Docs, în co-producţie cu Oliver Sertić - Restart (Croaţia) şi Iran (anonim), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Doha Film Institute, Avanpost România, Chainsaw Europe Studio, Dacin Sara, UPFAR ARGOA, ICR, UCIN şi este o producţie realizată în colaborare cu Televiziunea Română.

Vlad Petri este un regizor de film interesat de subiecte politice şi sociale. Filmele sale, la graniţa dintre documentar şi ficţiune, au fost prezentate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale de film precum Berlin, Rotterdam, Sarajevo sau Jihlava. A câştigat trei premii GOPO - pentru Cel mai bun debut (2015) pentru documentarul „Bucureşti, unde eşti?” şi Cel mai bun scurtmetraj documentar (2021 - „Cerbul a trecut prin faţa mea” şi 2022 - „Acelaşi vis”). Filmografia sa include: „Între revoluţii” (2023, lungmetraj), „Acelaşi vis” (2021, scurtmetraj), „Cerbul a trecut prin faţa mea” (2020, scurtmetraj) şi „Bucureşti, unde eşti?” (2014, lungmetraj).

Berlinala este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume şi atrage în fiecare an numeroşi spectatori şi participanţi din industria cinematografică din peste 130 de ţări.

Un actor din Las Fierbinți a slăbit zece kilograme din cauza plânsului
Un actor din Las Fierbinți a slăbit zece kilograme din cauza plânsului
Pe cât de puternic pare în serialul Las Fierbinți, pe atât de sensibil este în viața personală. Marius Chivu, interpretul celebrului taximetrist Nicu Rață, a dezvăluit că a trăit o...
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul Road House, producție 2024, a smuls aprecieri încă de lansare, deși actorul Jake Gyllenhaal joacă un rol mai puțin obișnuit pentru el. Un fost luptător la categoria mijlocie în...
#Film, #intre revolutii, #berlin, #premiu forum, #romanesc , #regizori