Super tehnologie bazata pe inteligenta artificiala gasita de FIFA pentru a detecta ofsaidul mai usor

Miercuri, 17 Martie 2021, ora 13:00
2345 citiri
Super tehnologie bazata pe inteligenta artificiala gasita de FIFA pentru a detecta ofsaidul mai usor
Horatiu Fesnic. FOTO: Facebook / FRF

FIFA urmeaza sa lanseze un raport cu privire la testele pe care le-a facut cu tehnologia de urmarire a membrelor jucatorilor, care ar identifica instantaneu ofsaidurile, inlocuind liniile trasate de VAR si reducand intarzierile in decizii, informeaza dailymail.co.uk

FIFA a testat sistemul semiautomat de ofsaid la Cupa Mondiala a cluburilor de luna trecuta, din Qatar. Rezultatele urmeaza sa fie dezvaluite in zilele urmatoare, FIFA sperand ca va putea dezvolta un "instrument de ajutor similar tehnologiei pe linia portii".

Tehnologia semiautomata a ofsaidului presupune urmarirea membrelor, detectarea automata a mingii si crearea unui model al scheletului unui jucator.

Inteligenta artificiala urmareste miscarile jucatorilor si identifica momentul exact in care se da o pasa.

Studiind membrele jucatorilor, VAR poate, in cateva secunde, retransmite ofsaidul catre asistent, care va ridica steagul. Tehnologia este atat de sofisticata incat poate detecta varful piciorului unui atacant in timp real.

Asistentii nu ar mai fi nevoiti sa astepte finalizarea unei faze de joc inainte de a semnaliza un ofsaid, iar fanii ar putea sarbatori golurile stiind ca marcatorul lor a fost in pozitie regulamentara.

Un studiu a descoperit ca, acum, o problema majora a ofsaidurilor este modul in care operatorii VAR aleg diferite parti ale corpului atunci cand isi traseaza liniile. Noul sistem localizeaza automat cea mai avansata parte a corpului cu care se poate inscrie un gol.

FIFA intentiona ca sistemul sa fie lansat pana in 2022, la timp pentru Cupa Mondiala din Qatar, dar pandemia de Covid-19 a provocat o intarziere in teste.

Noua tehnologie ar putea duce la evitarea unor accidentari precum cea suferita de portarul Rui Patricio, in meciul Wolverhampton - Liverpool, care a avut loc, luni, in Premier League.

In minutul 86, portarul echipei Wolverhampton s-a ciocnit violent cu un coechipier, Conor Coady, iar Salah a marcat, intr-o faza care ar fi trebuit sa fie oprita mai devreme, din cauza pozitiei de ofsaid din care a plecat atacantul oaspetilor. Internationalul portughez a primit timp de 14 minute ingrijiri pe teren, inainte de a fi transportat la spital.

Conform actualei proceduri la meciurile cu VAR, in situatii la limita, asistentul lasa faza sa continue pana la capat, apoi asistenta video stabileste daca a existat vreo infractiune.

Daca ofsaidul ar fi fost semnalizat la timp, nu s-ar mai fi ajuns la accidentarea lui Rui Patricio.

Real Madrid si Manchester City, calificare fara probleme in sferturile Champions League

VIDEO Budescu i-a raspuns lui Mutu si a marcat un gol ireal, direct de pe tribuna. "Acum ne asteptam sa dai gol de pe nocturna"

Razboi in lumea tenisului. Roger Federer, atacat: Nu a jucat de un an si este deasupra mea in clasament. Este un dezastru

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ofsaid arbitri fifa o noua tehnologie , #stiri FIFA