Fibrom uterin: cauze, simptome, tratament

Joi, 14 Martie 2024, ora 11:38
2341 citiri
Fibrom uterin: cauze, simptome, tratament
fibrom uterin FOTO: freepik.com

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se poate formă pe suprafață interioară a cavității uterine, în interiorul peretelui uterin sau pe suprafață exterioară a acestuia. Fibroamele uterine pot varia că dimensiuni, de la mărimea unei boabe de fasole până la mărimea unui pepene galben. Fibromul uterin afectează peste 30% dintre femeile cu vârstă de până la 35 de ani și până la 80% dintre femeile cu vârstă de peste 50 de ani.

Cauzele fibromului uterin

Fibroamele uterine apar în special la femeile aflate la vârstă reproductivă. Nu se știu exact cauzele care duc la formarea fibroamelor, dar se pare că o cauză este nivelul ridicat de estrogen din organism. Printre cauzele apariției fibroamelor uterine se mai numără anomaliile genetice sau anormalități ale sistemului vascular.

Simptomele fibromului uterin

Chiar dacă cele mai multe femei nu au simptome, sunt câteva semne care indică apariția fibromului uterin cum ar fi durerile de spate sau de picioare, constipația, sângerări uterine dureroase sau abundențe. Printre alte simptome se mai regăsesc sângerările menstruale abundente și perioade menstruale care pot ajunge la șapte sau mai multe zile, durere pelviană și/sau urinări frecvente.

Tipuri de fibrom uterin

Fibromul uterin este de mai multe tipuri, după cum urmează:

  • Fibroamele intramurale sunt cel mai întâlnit tip de fibrom. Fibromul intramural este format în peretele muscular al uterului.
  • Fibroamele subseroase se extind dincolo de peretele uterului și cresc în stratul uterin exterior. Tipul acesta de fibrom poate atinge dimensiuni mari.
  • Fibroamele submucoase sunt situate sub endometru și cresc spre interiorul cavitații uterine, ajungând să modifice chiar și forma și mărimea acesteia.

În cazuri rare, fibroamele se pot dezvolta la nivelul colului uterin, acestea fiind numite fibroame cervicale, sau la nivelul ligamentelor care susțin uterul, fiind numite fibroame intraligamentare.

Tratamentul fibromului uterin

Tratamentul este recomandat doar acelor femei care suferă din cauza simptomelor fibromului uterin. Dacă fibromul nu afectează în niciun fel calitatea vieții, tratamentul nu este necesar.

Dar când tratamentul este necesar, acesta poate fi sub forma de medicație sau intervenție chirurgicala. Locul în care se formează fibromul, severitatea simptomelor și dorință de a avea un copil influențează modul în care afecțiunea vă fi tratată.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, pastilele contraceptive și anumite dispozitive de plastic care se introduc în uter se folosesc pentru a trata fibroamele uterine, dar care se administrează doar la recomandarea medicului.

Histerectomia: o histerectomie presupune îndepărtarea parțială sau totală a uterului. Acesta intervenție se recomandă pentru tratarea fibroamelor extrem de mari sau a hemoragiilor excesive.

Miomectomia: reprezintă îndepărtarea fibromului de pe peretele muscular al uterului și este recomandată femeilor care vor să aibă copii.

Ablație endometriala: îndepărtarea parții din interiorul uterului poate ajuta dacă fibroamele sunt lângă suprafața interioară a uterului. Ablația endometriala poate fi o alternativă la o histerectomie pentru unele femei care au fibroame.

Embolizarea fibroamelor uterine: este o modalitate minim invazivă de blocare a arterelor care furnizează sânge la fibroamele uterine. Aceasta este o procedură care implică folosirea de tehnici angiografice în urma căreia fibroamele nu vor mai apărea.

Intervențiile chirurgicale cu laser sau ultrasunete sunt alte metode prin care fibroamele uterine pot fi înlăturate.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#fibrom uterin, #cauze fibrom uterin, #simptome fibrom uterin, #tratament fibrom uterin , #sanatate