Savanții australieni au făcut o invenție năstrușnică: Alimentele sănătoase cu conținut invizibil

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 01:48
6145 citiri
Savanții australieni au făcut o invenție năstrușnică: Alimentele sănătoase cu conținut invizibil
Savanții australieni au inventat fibrele invizibile pentru alimentele sanătoase FOTO: New Atlas

Savanții de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au reușit împreună cu specialiștii de la Microtec Engineering Group să facă o invenție năstrușnică, care ajută la fabricarea alimentelor sănătoase. Ei au conceput așa-numitele ”fibre invizibile”, care pot fi adăugate în produsele alimentare, fără a exista vreo modificare a culorii, texturii sau gustului.

Cercetătorii asutralieni au transformat amidonurile native, cum ar fi cele din manioc, grâu și porumb, în fibre alimentare care pot fi adăugate alimentelor pentru a le face mai sănătoase, potrivit Food and Drinks Business.

Produsul realizat de experți, numit FiberX, rezistă la digestia în intestinul uman, la fel ca fibrele, și este neted și fără gust. Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a colaborat cu Microtec Engineering Group, care furnizează echipamente de procesare a amidonului, pentru a dezvolta produsul pe bază de amidon.

Cum poți preveni un atac de cord: Șapte simptome care apar cu o lună înainte

FiberX este, de asemenea, potrivit pentru fortificarea alimentelor cu conținut scăzut de calorii și poate fi fără gluten. Poate fi adăugat la alimente cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile, pastele, pizza și sosurile pentru a le face mai sănătoase.

Conducătorul de proiect de la Centrul de Cercetare al Universității RMIT, profesorul Asgar Farahnaky și echipa sa au folosit tehnologie avansată de modificare a amidonului cu materiale aprobate de autoritățile din domeniul calității alimentare pentru a crea ceea ce ei descriu drept o „fibră invizibilă”.

„Acum putem adăuga fibre suplimentare la alimente precum pâinea albă și alte alimente de bază, fără a schimba gustul sau textura, care a fost una dintre principalele probleme cu multe suplimente de fibre disponibile în prezent.

Cele mai frumoase nume de băieți și fete din lume: Top 50 stabilit de lingviști

„Produsul nostru nici măcar nu este vizibil odată adăugat. Este exact ca un părinte care ascunde legume în masa unui copil pentru a o face mai hrănitoare”, a spus el.

Cercetătorii au anunțat care este importanța fibrelor din alimente. Fibrele sunt un tip de carbohidrați care nu sunt digerate în intestinul uman și pot ajuta la îmbunătățirea sănătății și a funcției sistemului nostru digestiv. De asemenea, pot ajuta la prevenirea obezității, diabetului de tip 2 și reduce factorii de risc ai unor boli cardiovasculare.

Ca parte a cercetării, echipa lui Farahnaky a efectuat teste de gust și analiză a texturii pe pâine și prăjituri cu cantități diferite de FiberX adăugat. Ei au descoperit că au fost capabili să adauge până la 20% fibre în alimente, păstrând în același timp gustul și textura originală a produsului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fibre alimentare, #fibre sanatate, #fibre alimente, #fibre alimentatie sanatoasa, #fibre necesare organismului, #alimente sanatoase , #stiri sanatate