Seninătatea cu care ne învârtim în mijlocul celei mai virale variante de COVID. Medic: ”Întreaga Europă este în criză. Se poate găsi o cale de mijloc”

Sambata, 16 Iulie 2022, ora 06:11
3884 citiri
Seninătatea cu care ne învârtim în mijlocul celei mai virale variante de COVID. Medic: ”Întreaga Europă este în criză. Se poate găsi o cale de mijloc”
Oamenii se distrează la un festival FOTO: Pixabay.com

Pandemia pare că nu a existat niciodată dacă ne uităm la comportamentul oamenilor care au redescoperit viața ”normală” la care doar au visat timp de doi ani. Vacanțe în stațiuni renumite, festivaluri de muzică și petreceri, activități culturale, toate cu mii și mii de participanți, rămân totuși pericole pentru sănătatea publică dacă nu se respectă reguli.

Însă acum nu mai sunt obligatorii măsurile de distanțare, masca, certificatul de vaccinare sau testul anti-COVID, fie el și antigenic. Varianta Omicron a coronavirusului dă forme ușoare de boală. Însă, cu toate acestea, sute de oameni au ajuns în spital din cauza ei.

Medic: Sunt măsuri nepopulare

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli infecţioase din Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce se ezită luarea unor măsuri mai stricte în cazul aglomerărilor mari de oameni cum sunt festivalurile la care participă oameni din multe țări ale lumii.

”Aceste măsuri, probabil, vor fi luate în funcție de rata de infectare, a numărului de cazuri. OMS recomandă măsuri riguroase dar probabil că se evită pentru că, pe de o parte sunt nepopulare, pe de altă parte de multe ori prin aceste măsuri, economia are de suferit. Și așa, întreaga Europă este într-o criză economică. Însă se poate găsi o cale de mijloc. Și noi să fim responsabili dar și instituțiile statului să hotărască atunci când este nevoie, măsurile necesare pentru a se menține sub control numărul infectărilor”, a explicat dr. Virgil Musta.

Medicul este însă de părere că fiecare dintre noi ne putem proteja cum știm mai bine.

”Noi, oamenii de rând, am putea fi individual responsabili și astfel am putea face mai mult decât ar face autoritățile. Se știe că virusul poate da forme grave de boală la persoanele cu factori de risc, adică la cei peste 65 de ani, la cei cu comorbidități cum sunt diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice și neoplazie. Eu cred că aceste categorii de oameni trebuie să fie responsabile, să evite locurile aglomerate sau dacă doresc să meargă acolo, să nu le fie rușine să poarte măști. Și, bineînțeles, să respecte regulile de igienă.

În momentul în care avem o simptomatologie care ar putea să reprezinte infecție cu COVID, adică avem febră, ne doare capul, ne doare gâtul, avem senzația e răceală sau chiar scaune diareice, este bine să evităm aceste zone aglomerate pentru a nu-i îmbolnăvi pe alții. Dacă chiar dorim să le frecventăm, atunci ar trebui să facem un test, tocmai să nu prezentăm un focar de infecție și contaminare pentru alții”, a mai spus medicul de la Timișoara.

Ce festivaluri mai sunt în vara aceasta în România

Deja a început festivalul Electric Castle 2022, la Castelul Banffy, Bonțida (13 - 17 iulie 2022), conform infomusic.ro.

Urmează Balkan Festival 2022 Berzasca (Caraș-Severin) - 15-17 iulie 2022

ARTmania Festival 2022- Piața mare din Sibiu- 22-24 iulie

Rockstadt Extreme Fest 2022 - Brașov- 3-7 august

UNTOLD 2022 - Cluj- 4-7 august

Sunset Festival 2022- Vama Veche- 18-20 august

Cât va mai crește numărul zilnic al cazurilor de COVID

În raportul de vineri, 15 iulie, se arată peste 4.000 de infectări la 24 de ore. Însă, se pare că nu acesta ar fi vârful.

”Probabil că va mai crește numărul cazurilor o perioadă de timp. Contagiozitatea Omicronului, indiferent că este vorba despre tuplina BA.4, BA.5 sau tulpina BA.2.75 care a pătruns recent în Europa, este foarte mare”, a punctat dr. Musta.

El a mai spus că dacă persoanele la risc se protejează, atunci presiunea pe spitale va scădea.

”Vaccinurile nu te protejează pentru îmbolnăvire ci pentru formele severe de boală. În plus avem sub 50% din populație vaccinată ceea ce reprezintă o oarecare problemă pentru evoluția pandemiei în sine.

Dacă se protejează persoanele la risc, practic scădem presiunea asupra unui consum foarte mare de resurse. Adică spitalele, serviciile medicale care trebuie să facă anumite investigații și să recomande anumite tratamente etc”, a mai spus medicul.

Care este de fapt numărul real al infectărilor

Cazurile raportate nu relevă însă situația reală a infecțiilor covid. Simptomatologia fiind una ușoară, mulți nu mai anunță medicul și încearcă să se trateze singuri acasă.

”Cred că este mai mult de dublu pentru că se testează persoanele care au simptomatologie și sunt mai speriate. Sunt persoane care au forme ușoare de boală sau chiar fără simptome care trec prin boală fără să știe și atunci nici nu se testează.

Suntem la începutul unui val care seamănă mai puțin cu celelalte valuri. Noi, la nivelul spitalelor, resimțim mai puțin acest număr mare de cazuri pentru că nu sunt forme severe. Și atunci unii se prezintă pentru evaluare dar nu se internează, alții nici nu se prezintă la spital, își iau măsurile individuale de izolare și de tratament la recomandarea medicului de familie.

Problema valurilor anterioare era că dădeau forme severe de boală la persoanele cu risc, în special nevaccinate, care puneau mare presiune pe sistemul de sănătate și erau cheltuieli foarte mari cu acești pacienți. Omicronul, ca tulpină, a scăzut această presiune pe sistemul de sănătate. Să sperăm că nu vine o altă tulpină care să fie mai patogenă și atunci într-adevăr să fie o problemă mai serioasă”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Cea mai recentă mutație a Omicron, ce aduce îngrijorare în rândul specialiștilor este BA.2.75, botezată ”Centaurus”. Datele colectate până acum arată că ar fi cea mai infecțioasă de până acum.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#festivaluri sursa infectare, #centaurus, #untold 2022, #Electric Castle, #contaminare, #covid, #omicron, #virgil musta , #Tulpina Omicron