Festivalul de la Cannes se deschide marți cu un film care și-a schimbat numele din cauza războiului. Care e motivul

Marti, 17 Mai 2022, ora 10:41
2955 citiri
Festivalul de la Cannes se deschide marți cu un film care și-a schimbat numele din cauza războiului. Care e motivul
Afișul filmului ”Coupez”

Festivalul de Film de la Cannes se pregăteşte pentru o ediţie extraordinară a 75-a aniversară, cu o selecţie de nume mari de la Hollywood, nou-veniţi faimoşi şi câştigători anteriori ai Palme d'Or - o revenire impresionantă, chiar dacă conflictul din Ucraina umbreşte evenimentul, scrie Reuters.

"Sincer cred că aceasta este unul dintre cele mai bune programe de la Cannes din ultimii ani”, a declarat Scott Roxborough, şeful biroului european pentru The Hollywood Reporter.

Festivalul se desfăşoară în perioada 17-28 mai, reluându-şi calendarul tradiţional după doi ani de perturbări pandemice. A fost anulat în 2020, iar anul trecut s-a mutat în iulie, când a fost ţinut sub protocoale stricte COVID.

Anul acesta, petrecerile au revenit, iar numele importante de la Hollywood vor include „Top Gun Maverick” al lui Tom Cruise, care îl va aduce pe star la Cannes pentru prima dată în trei decenii, precum şi filmul biografic "Elvis" al lui Baz Luhrmann, cu Austin Butler şi Tom Hanks în rolurile principale.

"Este o tradiţie să-i avem pe prietenii noştri americani, să nu uităm că Festivalul de la Cannes, în 1939 şi în 1946, a fost practic co-construit, co-inventat de Franţa şi Hollywood”, a declarat directorul festivalului Thierry Fremaux, într-o conferinţă de presă.

Actorul Forest Whitaker va fi prezent pentru a primi Palme D'Or onorific al festivalului pentru întreaga carieră. David Cronenberg va marca revenirea sa cu filmele de groază cu „Crimes of the Future” în care joacă Viggo Mortensen, Kristen Stewart şi Lea Seydoux.

Asia va fi reprezentată semnificativ, în ciuda absenţei Chinei, cu filme de Park Chan-wook şi Hirokazu Kore-eda în competiţie, iar actorul din „Squid Game” Lee Jung-jae ăşi va prezenta în premieră noul film „Hunt”.

"Toată lumea vrea să se întoarcă pentru acest moment, un fel de retrezire a cinematografiei aici, la Cannes”, a spus Roxborough.

Festivalul se deschide marţi cu un film cu zombi, "Final cut" ("Coupez!"), al regizorului francez Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din "Z, like Z" pentru a elimina o referire la litera care a devenit asociată cu războiul din Ucraina.

Festivalul a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale ruse la eveniment, dar va prezenta "Tchaikovski's Wife" a regizorului rus în exil Kirill Serebrennikov care a vorbit deschis despre război.

De asemenea, va fi proiectat "Mariupolis 2" al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, 45 de ani, care a fost ucis în Mariupol, oraşul ucrainean puternic bombardat de forţele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la film. Il va prezenta logodnica lui Hanna Bilobrova, care a terminat proiectul.

O altă înregistrare ucraineană este un film de debut al lui Maksim Nakonechnyi, "Butterfly Vision", povestea unei tinere ucrainene care se întoarce în ţara ei după ce a fost capturată şi apoi eliberată într-un schimb de prizonieri.

"Ne vom gândi mult la film, dar nu ne vom opri niciodată să ne gândim la ceea ce se întâmplă şi în Ucraina”, a spus Fremaux, care a primit multe întrebări despre poziţia festivalului faţă de război.

Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul Road House, producție 2024, a smuls aprecieri încă de lansare, deși actorul Jake Gyllenhaal joacă un rol mai puțin obișnuit pentru el. Un fost luptător la categoria mijlocie în...
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#Festivalul de la Cannes, #Film, #razboi, #motiv , #cannes 2022