Categoria profesională cea mai susținută de către stat. Peste 550 de milioane lei sub formă de subvenții

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 22:40
3192 citiri
Categoria profesională cea mai susținută de către stat. Peste 550 de milioane lei sub formă de subvenții
Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în sere are alocate 225 milioane de lei. FOTO Pixabay

Fermierul pare acum categoria cea mai susținută cu subvenții de către stat. Guvernul a decis în ședința de marți să le acorde dintr-un foc 556,2 milioane lei, adică circa 111 milioane euro. Din această sumă, 225 milioane de lei vor fi direcționate celor care vor cultive legume în sere, iar 309 milioane lei sunt pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Alte 22,2 milioane de lei sunt pentru cultivarea usturoiului.

Astfel, au fost aprobate două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022: Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

În ceea ce privește Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.

Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada: 1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I); 15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II).

Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3.000 kg/1.000mp.

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1.000 euro/beneficiar.

Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie - 9 decembrie, minimul necesar pentru 1.000 mp fiind de:

- castraveți - 4.000 kg

- ardei gras și / sau lung – kapia - 2.000 kg

- fasole păstăi - 1.500 kg

- spanac - 1.000 kg

- salată - 10.000 plante

- ceapă verde - 100.000 bulbi

Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească legumicultorii, precum și valoarea maximă a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regăsi în actul normativ ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, se acordă o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Potrivit acestui act normativ, subvenția unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,630 lei/litru.

Suma alocată pentru plăți în anul 2022 este de 309 milioane lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată și neachitat în anul 2021 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și plățile aferente anului 2022.

„Finanțarea adecvată și implementarea programelor de sprijin reprezintă două dintre prioritățile mandatului meu și vom face tot ce trebuie astfel încât să putem plăti fermierii la timp, să nu existe restanțe, să reluăm acea activitate precisă de plată a subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat cu care deja i-am obișnuit, pentru ca agricultorii să aibă stabilitate şi predictibilitate în activitatea lor”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

De această schema de ajutor de stat pot beneficia următoarele categorii:

a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, Registrul național al exploatațiilor, după caz, care exploatează terenuri agricole şi/sau care dețin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;

b) organizațiile de îmbunătățiri funciare şi federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare şi Agenția Națională a Îmbunătățirilor Funciare;

c) organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Totodată, de schema de ajutor de stat pot beneficia și persoanele fizice, numai dacă prezintă un angajament care va preciza că în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanțare, aceștia vor prezenta certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului care atestă calitatea de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#fermieri, #agricultura, #legume, #subventii , #agricultura