Fermierii primesc și în acest an bani pentru reducerea accizei la motorină. Suma pregătită de Ministerul Agriculturii

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 23:56
1780 citiri
Fermierii primesc și în acest an bani pentru reducerea accizei la motorină. Suma pregătită de Ministerul Agriculturii
Se pregătesc bani pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură FOTO MADR

Fermierii primesc și în acest an bani pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Suma pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pregătit-o în acest an se ridică la 309 milioane lei (aproape 62 milioane euro) și va fi plătită de la bugetul de stat.

”Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2022 este de 309.000.000 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022”, potrivit unui proiect de Hotarare pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, consultat de Ziare.com.

Beneficiarii pot fi producătorii agricoli, înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole; producătorii agricoli înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale; organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare; organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

”Întâi se depun cererile, se analizează și apoi se stabilește numărul beneficiarilor. Este vorba de cereri prealabile pe care fermierii le transmit la direcțiile județene APIA și se dau în funcție de consumul la hectar. Suma însă poate fi suplimentată trimestrial pe parcusul acestui an”, au declarat specialiștii pentru Ziare.com.

Pentru anul 2022, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,887 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 1 octombrie 2021, se arată în document.

Pentru acest an, diferenţa dintre nivelul de 1.734,66 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt.12 din Anexa nr. 1 la titlul VIII "Accize şi alte taxe speciale" din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, actualizat conform art. 342 alin. (1), (3) și (4) din acelaşi act normativ și rata accizei reduse prevăzută la alin. (22), este în cuantum unitar de 1,630 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#fermieri, #agricultura, #motorina , #agricultura