Cele 5 trăsături de personalitate pe care le au toți oamenii fericiți, necesare pentru reușita în viață și carieră

Marti, 28 Martie 2023, ora 23:09
13747 citiri
Cele 5 trăsături de personalitate pe care le au toți oamenii fericiți, necesare pentru reușita în viață și carieră
Persoane fericite la locul de muncă FOTO Unsplash

Toți oamenii își doresc să fie fericiți, dar din păcate această stare nu poate fi una generală. Totuși, deși am fi tentați să credem că depinde doar de propriile noastre decizii, se pare că există și alți factori importanți asupra cărora nu avem neapărat control.

Un nou studiu a demonstrat că participanții care au obținut scoruri mari la testele ce măsoară deschiderea, conștiinciozitatea, extraversia (n.r. - dorința de a fi implicat în interacțiunea cu alți oameni și cu lumea din jur, precum și prin preferința pentru activități sociale și de grup), amabilitatea și stabilitatea emoțională au avut tendința de a raporta o satisfacție generală mai mare din punct de vedere profesional, social și în viață în general, conform Healthline.com.

Specialiștii au remarcat că legătura dintre aceste trăsături de personalitate și satisfacția generală a fost stabilă pe toată durata vieții. Aceste trăsături de personalitate sunt cunoscute sub numele de ”Big Five”.

Oamenii care sunt stabili din punct de vedere emoțional, conștiincioși și agreabili pot simți mai multă satisfacție privind viața lor, potrivit noilor cercetări.

„Trăsăturile de personalitate au rămas la fel de relevante de-a lungul vieții adulte sau au devenit chiar mai interconectate în unele cazuri pentru satisfacția în muncă”, a declarat Manon van Scheppingen, unul dintre autorii studiului.

Specialiștii au evaluat datele colectate de la 9.110 persoane din Olanda. Pe parcursul a 11 ani, participanții, cu vârste cuprinse între 16 și 95 de ani, au completat mai multe chestionare privind trăsăturile lor de personalitate (deschidere, conștiinciozitate, extraversie, agreabilitate și stabilitate emoțională), dar și date referitoare la satisfacția lor față de relațiile lor sociale, cariere și viață în general.

Echipa a descoperit că legătura dintre trăsăturile de personalitate și satisfacția vieții a fost valabilă pe toată durata vieții, ceea ce înseamnă că, indiferent de vârstă, trăsăturile de personalitate continuă să influențeze puternic satisfacția generală resimțită.

Cea mai importantă trăsătură în calea spre fericire

Stabilitatea emoțională, care îi ajută pe oameni să vadă lumea într-o lumină mai puțin negativă, spune dr. van Scheppingen, a fost cel mai mare predictor al fericirii.

„Descoperirile au indicat că stabilitatea emoțională – o trăsătură asociată de a face față stresului, de reglare a emoțiilor și de flexibilitatea în fața provocărilor și schimbărilor – a fost cel mai puternic predictor al satisfacției generale cu viața și cariera”.

Datele au arătat de asemenea o legătură mai puternică între conștiinciozitate și satisfacția la job și între extraversiunea și amabilitate și satisfacția privind viața socială.

Deși trăsăturile personalității noastre rămân stabile pe parcursul vieții, există și etape în care suferă modificări. De exemplu, stabilitatea emoțională se conturează mai clar ulterior în viață, comparativ cu perioada adolescenței, de exemplu.

De asemenea, anumite experiențe de viață pot provoca de asemenea modificări. O relație romantică problematică ar putea duce la schimbări negative, ca de exemplu un declin al stabilității emoționale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fericire, #personalitate, #trasaturi personalitate , #stiri life style
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Aș! Au dobândit cele 5 trăsături pentru că sunt oricum fericiți!