Cum poți să fii mai fericit. Cele patru substanțe produse de creier ce joacă un rol cheie

Miercuri, 10 August 2022, ora 05:15
6117 citiri
Cum poți să fii mai fericit. Cele patru substanțe produse de creier ce joacă un rol cheie
Fericirea depinde de patru hormoni secretați de creier FOTO Unsplash

Nimic nu se compară cu sentimentul de fericire, însă din păcate nu îl putem simți în permanență. Deși asociem adesea fericirea cu evenimente sau persoane, în realitate totul se rezumă la patru hormoni secretați de creierul uman.

Potrivit cercetătoarei Loretta Graziano Brenuning, de la California State University și fondatoare a Inner Mammal Institute, fericirea noastră este produsă de dopamină, endorfină, oxitocină și serotonină, conform paginadepsihologie.ro.

Cercetătorii au reușit să dovedească științific că fiecare hormon menționat are și alte atribuții. De exemplu, endorfina ajută la reducerea durerii, oxitocina induce sentimentul de siguranță, iar serotonina ne ajută să simțim mândrie și respect de sine.

Pe scurt, dopamina este responsabilă de căutarea recompensei, endorfina de ignorarea durerii, oxitocina de formarea legăturilor sociale și serotonina de câștigarea respectului uman.

Probabil că una dintre cele mai comune întrebări pe care și le pun oamenii este ce pot face ca să favorizeze secreția acestor substanțe ce induc fericirea. Ei bine, există câteva ponturi utile în acest sens:

  • să-ți faci scopuri și planuri;
  • să îți îngrijești corpul;
  • să mănânci, din când în când, și ce îți place;
  • să rezolvi provocările cu care te confrunți;
  • să sărbătorești micile victorii;
  • să-ți împarți sarcinile neplăcute în părți mai mici;
  • să-ți adaptezi în permanență standardele

Endorfinele sunt eliberate când facem sport, când ne îndrăgostim, când râdem, când ne distrăm, dar și când facem activități care ne solicită atenția, ca de exemplu când dansăm sau ascultăm muzică.

Atunci când simțim că ne putem baza pe cineva, oxitocina este cauza. Psihoterapeutul Gáspár György susține că oxitocina este eliberată în organism când ne sărutăm minim șase secunde sau când ne îmbrățișăm minim 20 de secunde. De asemenea, apare și când mângâiem animale de companie.

Serotonina mai este cunoscută și drept ”stabilizatorul stării de bine” și este secretată când simțim respectul cuiva. Tocmai din acest motiv, ne ajută astfel:

  • să fim mândri de realizările noastre;
  • să perseverăm în ceea ce ne propunem;
  • să fim recunoscători pentru ceea ce avem;
  • să ne împăcăm cu lucrurile pe care nu le putem controla;
  • să ne implicăm în cât mai mult în societate

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#fericire, #fericire sfaturi, #dopamina creier, #serotonina, #endorfine, #oxitocina , #stiri sanatate