Cum să fii fericit. 25 de obiceiuri care promovează starea de bine

Duminica, 05 Iunie 2022, ora 03:40
12577 citiri
Cum să fii fericit. 25 de obiceiuri care promovează starea de bine
Fericirea este în strânsă legătură cu sănătatea psihică FOTO Unsplash

Toți oamenii își doresc să fie fericiți, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Fie că este vorba de stres și grijile cotidiene, fie că e vorba de probleme mai grave: de sănătate, sentimentale, financiare, mai mereu ceva merge pe dos.

Totuși, nu avem nevoie întotdeauna de lucruri extraordinare și ieșite din comun pentru a ne simți fericiți. Există lucruri mărunte, simple, la îndemâna oricui, pe care le putem adăuga în rutina noastră, astfel încât starea noastră de spirit să fie îmbunătățită semnificativ.

Obiceiurile au un impact mai mare decât ne imaginăm, iar cel mai bine știu oamenii care au încercat să renunțe la unul, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, o dietă nesănătoasă etc. Abia atunci realizăm cât de bine înrădăcinate sunt, potrivit healthline.com.

Obiceiuri care te vor face fericit

Zâmbiți

Avem tendința să zâmbim doar dacă suntem fericiți, însă, în realitate, este o stradă cu două sensuri. Zâmbim pentru că suntem fericiți, iar acest gest determină creierul să elibereze dopamină, care are un impact pozitiv asupra stării de bine. Puteți să vă începeți ziua zâmbind când vă uitați în oglindă. Vedeți ce se întâmplă.

Faceți mișcare

Sportul nu este util doar pentru condiția fizică. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea stresului, a sentimentelor de anxietate și a simptomelor depresiei, iar stima de sine și fericirea sunt favorizate. Puțină mișcare face diferența, nu trebuie să vă antrenați ca pentru maraton.

Trucul este să nu vă suprasolicitați. Dacă începeți din senin o rutină fizică solicitantă și obositoare, nu veți face decât să acumulați frustrări.

Luați în considerare aceste exerciții de început:

Faceți o plimbare în jurul blocului în fiecare seară după cină.

Înscrieți-vă la un curs de începători, fie că e vorba de yoga, dans, sau orice altceva vă place.

Începeți ziua cu 5 minute de stretching.

Dormiți suficient

Somnul este crucial pentru sănătate, funcționarea creierului la capacitate maximă și bunăstarea emoțională. Adulții au nevoie de circa 7-8 ore de somn pe noapte. Dacă simțiți adesea nevoia de a dormi pe timpul zilei, e un semn clar că nu vă odihniți suficient noaptea.

Pentru a vă odihni mai bine, puteți încerca să notați cel puțin o săptămână câte ore ați dormit, ca să vă faceți o idee cât de bine sau rău stați. Un alt truc este să aveți un program cât mai fix, adică să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, indiferent de ziua săptămânii. De asemenea, cu o oră înainte de culcare ar trebui să faceți ceva relaxant, ca de exemplu o baie în cadă, sau să citiți ceva ușor. Evitați să mâncați și să beți înainte de somn.

Dormitorul trebuie să fie întunecat, răcoros și liniștit, iar lenjeria de pat trebuie să fie de calitate. Dacă chiar este necesar să dormiți pe timpul zilei, încercați să nu o faceți mai mult de 20 de minute. Dacă problemele cu somnul durează o perioadă foarte lungă, ar trebui să vă consultați cu medicul pentru că este posibil să aveți o afecțiune ce necesită tratament.

Atenție la dietă

Anumite alimente pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra stării de bine, drept urmare este un aspect de care ar trebui să țineți cont. De exemplu, carbohidrații eliberează serotonină, un hormon ce favorizează starea de bine. În mod paradoxal, trebuie să evitați carbohidrații simpli, adică alimentele bogate în zahăr și amidon, deoarece vă vor da un impuls de energie, dar efectul este de scurtă durată și ulterior veți simți că vă prăbușiți. Este mai bine să optați pentru carbohidrații obținuți din legume, fasole sau cereale integrale.

Carnea slabă, cum ar fi cea de pasăre, leguminoasele și lactatele sunt bogate în proteine. Aceste alimente eliberează dopamină și norepinefrină, care stimulează energia și concentrarea.

Alimentele foarte procesate sau prăjite tind să vă facă să vă simțiți dezamăgiți. La fel săritul peste mese.

Fii recunoscător

Simplul fapt că sunteți recunoscător vă poate stimula starea de spirit. Un studiu recent a constatat că exersarea recunoștinței poate avea un impact semnificativ asupra sentimentelor de speranță și fericire. Începeți ziua prin a vă gândi la un lucru pentru care sunteți recunoscător în timp ce vă spălați pe dinți. Pe parcursul zilei vă puteți axa de asemenea pe lucrurile plăcute din viața voastră. Cu puțină practică, veți deveni mai conștienți de lucrurile bune care vă înconjoară.

Faceți complimente

Studiile arată că momentele în care vă arătați bunătatea vă vor face să vă simțiți mai mulțumiți. A face cuiva un compliment sincer este o modalitate rapidă și ușoară de a face ziua mai bună persoanei respective, dar și de a da un impuls propriei fericiri.

Respirați adânc

Toți trecem prin momente de încordare, când umerii ne sunt ca de piatră și simțim că mai avem puțin și vom izbucni. Instinctul vă poate spune să respirați adânc pentru a vă calma. Potrivit Harvard Health, exercițiile de respirație profundă pot reduce stresul. În momentele în care vă simțiți foarte tensionați, închideți ochii, gândiți-vă la o amintire frumoasă, inspirați lent și adânc pe nas și expirați încet pe gură. Dacă repetați acest lucru de mai multe ori, o să vă liniștiți.

Recunoașteți momentele nefericite

Este recomandat să avem o atitudine pozitivă în general, însă uneori se întâmplă lucruri rele și acestea sunt o parte firească a vieții. Dacă primiți vești proaste sau faceți greșeli, sau pur și simplu vă simțiți indispuși, nu încercați să vă prefaceți că sunteți fericiți.

Admiteți sentimentul de nefericire, dar apoi îndreptați-vă atenția spre ceva ce v-a făcut să vă simțiți bine în trecut. Ce ar putea ajuta? O plimbare, să vorbiți cu cineva, fiecare știe ce e mai bine. Este important să fiți conștienți că niciun om nu este fericit tot timpul.

Țineți un jurnal

Un jurnal este o modalitate bună de a vă organiza gândurile, de a vă analiza sentimentele și de a vă face planuri. Puteți nota câteva gânduri înainte de culcare. Sau puteți scrie despre lucrurile care vă enervează, iar apoi puteți distruge paginile, s-ar putea să vă facă să vă simțiți mai bine.

Înfruntați stresul

Există mulți factori în viață ce provoacă stres și este imposibil să îi evitați pe toți. Psihologul de la Stanford, Kelly McGonigal, susține că stresul nu este întotdeauna dăunător și chiar ne putem schimba atitudinea față de stres.

Nu totul depinde de noi și nu putem controla totul. În loc să vă lăsați copleșiți, abordați direct factorul de stres, poate fi vorba despre o conversație inconfortabilă, poate fi vorba despre muncă suplimentară, dar în orice caz este mai bine să luați atitudine din timp decât să lăsați sentimentele negative să se acumuleze.

Faceți ordine

În casa fiecărui om există cel puțin un spațiu unde lucrurile au luat-o razna, cum ar fi un dulap, o debara, niște sertare. Alocați doar 20 de minute pentru a face ordine într-un astfel de spațiu. Scoateți tot, rearanjați și aruncați ce nu vă mai trebuie. De asemenea, alocați timp și pentru a spune la loc obiectele înșirate prin casă, care vă stau în cale. Veți simți satisfacție dacă faceți acest lucru măcar o dată pe săptămână pentru că activitatea conferă senzația de control asupra spațiului în care locuiți.

Planificați-vă săptămâna

Încercați să faceți un plan privind principalele activități pe care le aveți în vedere în săptămâna ce urmează. Nu înseamnă că trebuie să respectați întocmai lista, dar planificarea timpului oferă, din nou, senzația de control, ceea ce este liniștitor pentru psihic.

Renunțați la telefon uneori

Mulți oameni susțin că simt nevoia să se deconecteze, dar puțini o fac cu adevărat. Puneți de-o parte telefonul sau orice alte dispozitive măcar o dată pe săptămână. Nu vă puteți lua gândul de la serviciu dacă notificările de pe mail vă tot atrag atenția și nu vă puteți bucura de o carte cu adevărat în timp ce mai aruncați un ochi pe Facebook.

Petreceți timp în natură

30 de minute pe săptămână în spațiile verzi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a depresiei, conform unui studiu din 2016.

Spațiul verde ar putea fi parcul din cartier, propria curte sau o grădină pe acoperiș - oriunde puteți găsi puțină natură și aer curat.

Dați o șansă meditației

Există numeroase tipuri de meditație: pot implica mișcare, concentrare, spiritualitate, sau toate trei la un loc. Nu trebuie să fie ceva complicat, puteți sta pur și simplu cinci minute liniștiți, cu propriile gânduri.

Luați în considerare terapia

Atunci când aveți o perioadă de nefericire, încercați întâi să recurgeți la activități care v-au fost utile în trecut în situații similare. Totuși, dacă simțiți că nimic din ce încercați nu funcționează, luați în calcul o ședință de terapie pe săptămână. Dacă mergeți la psiholog nu înseamnă că suferiți de o boală psihică sau că sunteți într-o depresie cruntă, ci doar că aveți nevoie de puțin ajutor profesional pentru a depăși o perioadă dificilă. Chiar și doar câteva ședințe vor avea rezultate vizibile.

Un ritual de îngrijire

În toată agitația cotidiană, devine foarte ușor să începem să ne neglijăm. Găsiți un ritual de îngrijire care vă face plăcere și încercați să îl faceți săptămânal. Poate fi vorba despre o baie lungă cu spumă, folosirea unor creme pentru piele, spălarea și coafarea părului etc.

Păstrați legătura cu prietenii

Oamenii sunt ființe sociale și au nevoie de prieteni apropiați pentru a se simți fericiți. Întâlniți-vă cu persoanele de care vă este dor sau măcar vorbiți la telefon. Este foarte greu ca adult să îți faci prieteni noi, dar nu este vorba de cantitate, ci de calitate. Puteți avea doar un prieten sau doi, atâta timp cât aveți o relație bună, nici nu aveți nevoie de mai mulți.

De asemenea, încercați să faceți o activitate ce implică socializare, cum ar fi voluntariat sau urmarea unor cursuri. De asemenea, compania nu trebuie să se limiteze la oameni. Puteți adopta un animal, iar beneficiile vor fi similare.

Faceți fapte bune

Atunci când facem o faptă bună, ne simțim mai bine. Puteți găsi o cauză pe care să o susțineți lunar, ca de exemplu să duceți alimente la un centru pentru copii nevoiași. Nu trebuie neapărat să fie acte de caritate, ci să vă oferiți sprijinul. Puteți merge la doctor cu o rudă în vârstă, sau puteți avea grijă de copiii unor prieteni într-o zi în care au treabă.

Ieșiți în oraș singur

Oamenii simt uneori nevoia să iasă din casă, dar nu au cu cine. Cine spune că nu puteți ieși singur? Mergeți la restaurantul preferat, iar apoi mergeți la un film. Poate fi ciudat la început, dar cu siguranță va deveni ceva plăcut.

Faceți o listă cu gânduri bune

Există multe momente într-o zi când stăm degeaba, așteptând ceva, ca de exemplu la coadă la supermarket sau în stația de autobuz. În loc să luați telefonul și să intrați pe rețelele sociale, mai bine preluați controlul asupra gândurilor în această bucată de timp. La începutul fiecărei luni, faceți o listă scurtă cu amintiri fericite sau cu momente pe care le așteptați cu nerăbdare. O puteți parcurge de fiecare dată când aveți puțin timp de așteptat, sau când vă simțiți dezamăgit în general.

Reflectați

Începutul unui nou an este un moment bun pentru a pune pauză și a face un inventar al vieții. Încercați să vă puneți câteva întrebări:

Ce ai făcut într-un an?

Ești mai fericit decât cu un an în urmă?

Cum te simți?

Totuși, nu cădeți în capcana de a vă judeca prea aspru. Dacă sesizați că starea de nefericire nu s-a îmbunătățit într-un an, luați în calcul o vizită la medic sau discutați cu un terapeut. Ar putea fi vorba despre depresie sau despre o problema de sănătate ce are impact și asupra stării de spirit.

Reevaluați-vă obiectivele

Oamenii se schimbă, așa că nu este nicio rușine în a ne răzgândi dacă ne dăm seama între timp că ceva nu mai este potrivit pentru noi. Renunțați la obiectivele pe care nu le doriți cu adevărat, chiar dacă dau bine pe hârtie.

Aveți grijă de corpul vostru

Sănătatea fizică și psihică sunt puternic legate între ele. Este bine că vă preocupă sănătatea psihică, dar nu o neglijați nici pe cea fizică. Mergeți la controalele anuale, mergeți la dentist, țineți sub control afecțiunile cronice și nu ignorați apariția simptomelor.

Renunțați la ranchiună

Ușor de spus, greu de făcut. Gândiți-vă la relațiile pe care le aveți. Aveți resentimente pentru cineva? Dacă da, luați în considerare să vorbiți cu persoana respectivă și să o iertați. Nu înseamnă că trebuie să reluați legătura. Ci doar să găsiți finalitatea și să mergeți mai departe.

Dacă din diverse motive este imposibil să luați legătura cu omul respectiv, măcar scrieți-i o scrisoare. Nu trebuie să o trimiteți neapărat, procesul va fi oricum eliberator.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#fericire, #fericire secrete, #fericire sfaturi , #fericire