Fenomenul neobișnuit despre care lumea nu știe: Pământul își pierde din atmosferă VIDEO

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 02:00
8816 citiri
Fenomenul neobișnuit despre care lumea nu știe: Pământul își pierde din atmosferă VIDEO
Pământul văzut din spațiu FOTO: Jooinn

Un fenomen neobișnuit de care puțină lume știe, se petrece sub ochii noștri fără să ne închipuim că el există cu adevărat. Acum, oamenii de știință de la NASA cercetează dacă este o amenințare la adresa vieții de pe Pământ creșterea sau pierderea masei planetei noastre. Procesul implică două aspecte, primul fiind infiltrarea gazelor din atmosfera terestră în spațiu, iar al doilea bombardarea Terrei, în mod regulat, sub formă de meteoriți și asteroizi.

Guillaume Gronoff, un om de știință de la Centrul de cercetare Langley al NASA din Statele Unite, susține în urma unui studiu că din cauza ”cadourilor” gazoase ale Terrei pentru spațiu, mai mari decât cele primite de planeta noastră din cosmos, Pământul se micșorează, potrivit Live Science.

Planetele se formează prin acumulare sau când praful spațial se ciocnește și se strânge din ce în ce mai mult, într-un corp mai mare. ”După ce Pământul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, o cantitate mică de meteoriți s-a adăugat la masa Terrei”, a spus Gronoff.

Dar odată ce se formează o planetă, începe un alt proces: evadarea atmosferică. ”Funcționează similar cu evaporarea, dar la o scară diferită”, a explicat cercetătorul de la Agenția Spațială din Statele Unite.

În atmosferă, atomii de oxigen, hidrogen și heliu absorb suficientă energie de la Soare pentru a scăpa în spațiu. Însă întrebarea cheie este dacă aceste procese afectează masa totală a Pământului?

”Fără îndoială, acest fenomen este încă în curs de cercetare, pentru că este dificil să măsori masa Pământului în timp real. Nu știm masa Pământului cu precizia necesară, pentru a vedea dacă Pământul pierde sau câștigă în această privință”, a spus Guillaume Gronoff.

Secretul alinierii Marii Piramide de la Giza, descifrat: De mii de ani nu s-a știut VIDEO

Dispare atmosfera Pământului?

Dar, cu toate astea, oamenii de știință au estimat că aproximativ 16.500 de tone (15.000 de tone metrice) ajung pe Pământ în fiecare an, adăugându-se la masa planetei. Între timp, folosind date captate de sateliți, cercetătorii NASA au apreciat rata de evadare atmosferică a gazelor, în cosmos.

”Este ceva de ordinul a 82.700 de tone (75.000 de tone metrice) care ajuns în spațiu. Asta înseamnă că Pământul pierde anual aproximativ 66.100 de tone (60.000 de tone metrice) pe an.

Această rată de pierdere ar determina dispariția atmosferei, așa cum o cunoaștem astăzi, în circa 5 miliarde de ani, dacă Terra nu ar avea cum să o ”reumple”. Dar, oceanul și alte procese de pe planeta noastră, precum erupțiile vulcanice, ajută la refacerea atmosferei Pământului.

Misterul de la Tunguska descifrat de NASA. O explozie colosală, de 1.000 de ori mai puternică decât la Hiroshima, a lovit Pământul VIDEO

”În concluzie, va dura de peste 3.000 de ori mai mult, aproximativ 15,4 trilioane de ani, până când Pământul și-ar putea pierde atmosfera, aceasta fiind de aproximativ 100 de ori cât viața universului”, a spus cercetătorul.

Dar cu mult înainte de asta, Pământul va deveni nelocuibil din cauza evoluției Soarelui, care se va transforma într-o gigantică roșie, în aproximativ 5 miliarde de ani.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#fenomen Pamant , #fenomen